“Wat vond je van de game?”, overvalt Denby Grace me voordat ik mijn eerste vraag kan stellen. Zijn zelfvertrouwen en enthousiasme verraden de ambitie van Evolve. Dit moet dé nieuwe next gen multiplayer-titel worden. “Ik zie zeker potentie en ik waardeer het unieke concept enorm, maar ik heb nog wel mijn twijfels over een aantal zaken”, antwoord ik. “Vertel?”, antwoordt Grace nieuwsgierig.

Gamer.nl: Nou, het lijkt alsof je veel vrijheid hebt, maar desondanks voelden de potjes redelijk hetzelfde. Hoeveel tactische variatie zit er in deze game?
Denby Grace: Tactische variatie is juist het ding. Dat is wat elk potje weer anders maakt. Het monster bepaalt het tempo van elke confrontatie en het team van jagers moet daar met een bepaalde tactiek op anticiperen. Elke speler heeft zijn eigen speelstijl en met elke nieuwe speelstijl leer je weer een nieuwe strategie.

Het monster kan op veel verschillende manieren spelen. Hij kan sluipen en wachten op het juiste moment om toe te slaan of hij kan gelijk de confrontatie aangaan. Het moment dat het monster besluit agressief te worden maakt enorm veel uit. De flow van een potje hangt daarnaast af van welke krachten je van te voren kiest. Dat geldt niet alleen voor het monster, maar ook voor de jagers. In de uiteindelijke game zitten meer wapens en monsters, dus dan is elk potje totaal anders.

Dat het voor jou nog redelijk hetzelfde voelt, komt waarschijnlijk omdat ons ontwikkelingsteam je begeleidt. Dat is nodig, omdat het in Evolve echt van belang is dat je de game begrijpt. Met meer ervaring wordt je écht beter. Evolve is daarnaast een volledig nieuwe ervaring en daar moet je eerst aan wennen.

GNL: Zijn jullie dan niet bang dat mensen de game uiteindelijk op de verkeerde manier spelen?
Grace: Daar discussiëren we veel over. Wat wilden geen overkoepelend tijdslimiet. Dat is gewoon verkeerd. Als je vecht met het monster, dan is er geen reden om daar restricties op toe te passen. Dat plezier mag zo lang mogelijk duren. We willen wel voorkomen dat het monster gewoon in een hoekje gaat zitten en niks doet, of dat de support wegrent en zijn cloak aanzet zodat hij nooit gevonden kan worden. Dan creëren we juist wel tijdslimieten, maar enkel om de spelers te dwingen bij elkaar te komen.

Ook is er een bepaald punt in het level waarin er een objective verschijnt. Zo moet het monster in het jungle-level wat jij gespeeld hebt in zijn laatste vorm een generator vernietigen. Op dat moment veranderen de jagers eigenlijk in de prooi, maar moeten ze toch een punt verdedigen. De arena waar het punt tevoorschijn komt, staat garant voor een goede climax.

GNL: Is het niet vreemd dat er altijd precies hetzelfde kan gebeuren?
Grace: De generator staat in dit specifieke level inderdaad altijd op precies dezelfde plek. Het zorgt ervoor dat elk potje gegarandeerd uitdraait op een goede climax. In andere maps is de objective anders. Overigens eindigen potjes niet altijd op deze manier. Tijdens veel van onze tests evolueerde het monster maar tot level 2, aangezien het ook dan prima partij kan bieden tegen de jagers en nog voordeel kan halen uit de omvang van het level.

GNL: Je zei dat ervaren spelers écht beter waren. Hoe gaan jullie dat precies aanpakken met matchmaking?
Grace: We willen nog niet al te veel kwijt over ons matchmaking-systeem, ook omdat het nog niet af is. Het is extreem belangrijk dat mensen bij spelers terecht komen met wie ze qua ervaring op één lijn zitten. Ervaren spelers hebben de tactieken beter door. We doen een shitload aan focus testing om elk potje zo gebalanceerd mogelijk te maken. We luisteren daarbij goed naar wat andere mensen tegen ons zeggen. Dat levert een flinke berg aan data op, maar dat is ook nodig om ervoor te zorgen dat Evolve leuk wordt voor iedereen.

GNL: Wat maakt deze game zo next gen? Wat zit erin wat op de vorige generatie niet kon?
Grace: Allereerst natuurlijk het visuele aspect. De grafische lat ligt een stuk hoger. We maken gebruik van de Cry-engine en daarmee kun je echt schitterende jungleomgevingen bouwen. Daarnaast is het een goede ontwikkeling dat de consoles oppakken wat Valve al jaren doet. Met de consoles is het mogelijk om als ontwikkelaar de community beter te bereiken. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de integratie van Twitch.

Ook hoeven we ons nu minder druk te maken over de verschillen tussen de platformen en kunnen we ons meer focussen op de content. Evolve zal op alle drie de platformen precies hetzelfde zijn. De nieuwe consoles zijn veel meer als pc’s. Dat is fantastisch voor ons.

GNL: Left 4 Dead had een beroemd AI-systeem in de vorm van The Director. Hebben jullie die met een keuze voor een asymmetrische multiplayer bewust links laten liggen?
Grace: The Director gebruikten we in Left 4 Dead om elke speler op het puntje van hun stoel te houden. Dat is nu inderdaad niet nodig. Beide partijen worden bestuurd door echte mensen, dat zorgt weer voor een geheel nieuwe dynamiek. Overigens zit The Director wel nog verstopt in de game om het een en ander te ondersteunen. Voor de wereld hebben we wel een nieuw AI-systeem ontwikkeld: het Zookeeper-systeem, dat zorgt voor het weersysteem, de planten en andere elementen in de wereld.

GNL: Bevat de game een campaign-modus? En kun je iets vertellen over het verhaal?
Grace: Over een eventuele campaign-modus zeg ik niks. Over andere modi overigens ook niet. Belangrijk is wel dat ze allemaal om het 4 tegen 1-concept draaien. Het verhaal is overigens niet zo heel belangrijk voor de multiplayer. Er zijn personages die op een planeet op jacht zijn op een monster, meer is niet nodig als narratieve achtergrond.

GNL: Ik herken veel elementen van sci-fi-series en films in Evolve. Waar haalden jullie zelf inspiratie uit?
Grace: Evolve haalde qua gevoel veel inspiratie uit Aliens en Predator. Voor de mensen moet er het gevoel zijn dat er iets is dat groter dan zij en dat zij echt moeten samenwerken om niet dood te gaan. Ook zitten er elementen van King Kong in, maar qua emotie zitten we meer op dezelfde lijn als Predator of Aliens. We nemen onszelf alleen niet zo heel serieus, net zoals met Left 4 Dead. Het blijft een game die draait om de fun. De personages en de wapens zijn dan ook lekker cartoonesk.