Interview

Dimension Drive: Twee shoot 'em ups tegelijk

2Awesome Studio probeert het op Kickstarter

Geschreven door Erik Nusselder op
Hoeveel ontwikkelaars van sciencefictiongames kunnen nou zeggen dat ze ├ęcht weten hoe de ruimte in elkaar zit? Het Nederlandse 2Awesome Studio heeft de kennis in ieder geval paraat: David Jimenez en Alejandro Santiago werken overdag als ingenieurs bij de European Space Agency. Het is door hun liefde voor de ruimte dat ze begonnen te werken aan Dimension Drive, een interessante shoot 'em up waarvoor ze een campagne zijn gestart op Kickstarter.

Niet dat ze willen opscheppen over hun coole ruimtebaan. “Het is net als elke andere baan”, zegt David. “We zitten de hele dag achter een computer en we schrijven codes. Ik werk bijvoorbeeld aan software die in satellieten meegaat. Soms werk ik in een laboratorium.” “En daarna gaan we naar huis en zitten we weer de hele dag achter de computer voor Dimension Drive”, vult Alejandro aan. 

Twee schermen tegelijk

De creativiteit van deze Spanjaarden, die al lange tijd in Nederland wonen, heeft in ieder geval een interessant concept opgeleverd. Een normale shoot 'em up, waarin je met je vliegtuigje honderden kogels probeert te ontwijken, was kennelijk niet chaotisch genoeg, want 2Awesome Studio maakt er twee tegelijk. Het scherm is verdeeld in twee delen en je teleporteert van het ene naar het andere speelveld terwijl je zoveel mogelijk vijanden probeert te raken. Je wordt gedwongen om te wisselen tussen de schermen, anders raken je kogels op. Door links vijanden te raken, krijg je er rechts energie bij en andersom. In de demo die wij speelden zien we al dat dat interessante situaties op kan leveren. Soms is de kogelregen niet te ontwijken en moet je even dekking zoeken op het andere scherm en soms wordt je pad geblokkeerd door asteroïden en moet je op het tweede scherm verder vliegen.

“We kwamen op het idee van de twee schermen door een Youtube-video”, vertelt David. “Een Japanner speelde op een arcadekast een shmup; in zijn eentje speelde hij voor twee spelers. Echt te gek, de vliegtuigjes bewogen afzonderlijk van elkaar en hij wist alles in de gaten te houden. We probeerden dat ook te maken in een game, maar het was niet te doen. Twee schermen tegelijk besturen is veel te moeilijk! Maar het idee van twee schermen die je in de gaten moest houden sprak ons wel aan, dus toen bedachten we het teleporteren tussen twee speelvelden.”

Realisme is niet leuk

Als echte ruimtekenners hadden de twee natuurlijk hun expertise kunnen gebruiken om de game zo realistisch mogelijk te maken, maar dat idee sloeg niet helemaal aan. Een demo waarin ze probeerden om het ruimteschip te laten bewegen zoals in het echt werd niet op prijs gesteld. “In het echt kun je natuurlijk niet zo snel een kogel ontwijken”, legt Alejandro uit. “Er wordt aan je schip getrokken, je verliest een stukje controle, en dat is eigenlijk niet zo leuk om te spelen. Dus we veranderden het maar weer terug.”

De ontwikkelaars hebben sowieso veel gehad aan de feedback van echte kenners van het genre, die ze opzoeken via een forum. “Eerst hadden we een levensbalk in de game, maar volgens de hardcore spelers is dat slecht design. Je moet een level in een shoot 'em up namelijk kunnen halen zonder geraakt te worden, dus een levensbalk geeft aan dat je je levels niet goed hebt ontworpen. We hebben het nu opgelost met twee modi: eentje voor de hardcore spelers en een wat meer toegankelijkere versie waarin je een schild hebt. Ook ons idee voor een winkel met power-ups werd afgeschoten. Dan kan je schip namelijk veel te krachtig worden voor een level, aangezien je tijdens het ontwerp rekening moet houden met schepen die geen power-ups hebben gekocht. Eigenlijk moet je in een shmup ook een oneindig aantal kogels hebben, maar door ons unieke idee keurde de community het bij ons wel goed.”

We hadden nog veel grotere plannen

Dat is niet het enige waardoor Dimension Drive afwijkt van normale shmups. Het team stond er namelijk op dat in hun game het verhaal een belangrijke rol zou spelen, terwijl die in het genre vaak achterwege gelaten worden. De game draait om heldin Jackelyne Tywood en haar legendarische ruimteschip, waarmee ze een kwaadaardig ras dat door het multiversum kan teleporteren moet bestrijden. “We hadden nog veel grotere plannen”, vertelt Alejandro, “we wilden een soort van Mass Effect maken, maar dan als shmup. Een game waarin je keuzes bepaalden welke levels je zou spelen en tussendoor nog met personages kon praten. Het werd echter al snel duidelijk dat die game echt te groot zou worden. Wat we nu maken is eigenlijk al te groot!” Het verhaal wordt verteld aan de hand van bewegende striptekeningen. Het sluit goed aan bij de stijl van de rest van de game, die oogt als een kleurrijk stripboek.

None

Op naar Kickstarter

Voor dat ontwerp moesten ze iemand inhuren. Lange tijd deed de game het met hun eigen graphics, maar die waren niet goed genoeg. Het is ook de reden dat de heren nu naar Kickstarter trekken: om de game af te maken zoals zij wilden, moest het team groeien. Er werken mensen aan de muziek, de graphics, de stripverhalen en de user interface. “De helft van het geld waar we om vragen – 30.000 euro – is al uitgegeven”, zegt David. “Sowieso zit er al veel van ons eigen spaargeld in het project. Mensen zien de demo en vragen waarom we het geld nog nodig hebben, maar het spel is nog lang niet af. We werken nog aan levels, eindbazen, et cetera.”

Al dat werk gaat ze in ieder geval niet in de koude kleren zitten. De heren zien er zichtbaar vermoeid uit en dat is ook niet zo gek. Het lanceren van een Kickstarter-campagne kost altijd veel tijd. “De zondag voor we de campagne lanceerden moesten we nog de trailer afmaken. We hebben lang aan de demo gepoetst en die naar zoveel mogelijk media gestuurd”, vertelt Alejandro. “We maken gekke dagen. We hebben een fulltime baan, komen thuis en beginnen met onze tweede fulltime baan. We slapen op dit moment vier uur per dag.” David lacht: “Gelukkig is mijn vrouw heel begripvol.”

Gamer.nl interviewde onlangs op Dutch Comic Con een van de makers van Dimension Drive. De beelden zijn te bekijken in onderstaande video. 

Dit artikel delen:

Lees meer

WWE 2K15 28 april naar pc Rockstar Social Club-accounts op straat
0

Reacties op: Dimension Drive: Twee shoot 'em ups tegelijk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.