Overzicht
Flight Simulator

Zo stel je de ultieme cockpit voor vliegsimulatiegames samen

Alle benodigdheden om het virtuele luchtruim te kiezen

Geschreven door Floris de Bijl op
Vliegsimulatiegames lijken een kleine comeback te maken – zowel casual combat flightsims als War Thunder en Elite Dangerous, als de meer hardcore X-Plane 10 en Prepare3D, vinden een steeds groter publiek. Deze flightsims spelen vrijwel altijd fijner met een volledige vliegsimulatiecockpit, maar het bouwen van zo’n cockpit is geen sinecure. Om je door het oerwoud van mogelijkheden te loodsen hebben we een gids samengesteld die precies uitlegt welke onderdelen je nodig hebt.

Een vliegsimulatiecockpit kan zo geavanceerd of simpel zijn als je wilt. Hoeveel instrumenten, extra schermen en bedieningspanelen nodig zijn, hangt ook grotendeels af van welke games je wil gaan spelen: voor Elite Dangerous volstaat enkel een flightstick, terwijl voor Flight Simulator X een completere cockpit met yoke en gashendel beter geschikt is.

Flightstick en yoke

Het basisonderdeel van elke vliegsimulatiecockpit is een stuurknuppel. Besturing met muis en toetsenbord is in sommige vliegsimulatiegames mogelijk, maar de hardcore simulators hebben hier zelden ondersteuning voor of werken veel beter met een stuurknuppel. Bovendien is de ervaring met een stuurknuppel authentieker, wat natuurlijk dé reden is om überhaupt een vliegsimulatiecockpit te bouwen.

Stuurknuppels bestaan in twee smaken: yokes en sticks. Yokes zijn vergelijkbaar met het stuurwiel van een auto, in de zin dat ze negentig graden naar beide kanten kunnen draaien om het vliegtuig te laten rollen, en naar voren of naar achteren kunnen worden geduwd om de neus van het vliegtuig omlaag of omhoog te drukken. Sticks doen feitelijk hetzelfde, maar zijn een stuk compacter en vaak ook goedkoper.

Stickie
Links een stick, rechts een yoke

Omdat yokes het meest voorkomen op verkeersvliegtuigen en lichte sportvliegtuigen worden deze vaak gekozen voor ‘serieuze’ simulators zoals Flight Simulator X (FSX) en X-Plane 10. Onder andere Logitech (voorheen Saitek) en CH Products maken yokes voor pc, met prijzen tussen de honderd en tweehonderd euro.

Voor stuurknuppels/joysticks is er aanzienlijk meer keuze, wat vooral te maken heeft met de vliegtuigen waar stuurknuppels meestal op te vinden zijn: jachtvliegtuigen. Sticks worden daarom ook veel gebruikt bij gevechtssimulators zoals DCS World en IL-2 en arcadesimulators als War Thunder en Elite Dangerous.

Populaire keuzes voor een flightstick met inbegrepen gashendel zijn de Warthog HOTAS (399 euro), de T.16000M van Thrustmaster (129 euro) en de X-56 Rhino (249 euro). Deze zijn allen ook verkrijgbaar als losse flightstick, mocht je zelf een gashendel uit willen kiezen. Voor diegenen die hoe dan ook een eigen gashendel gaan aanschaffen, zijn er ook losse sticks verkrijgbaar, zoals de CH Products Fighter Stick (170 euro) en Combat Stick (130 euro).

Gashendel

Het vliegtuig richting kunnen geven met een stick of yoke is handig, maar daar heb je natuurlijk weinig aan als de motoren uit staan. Om het vermogen van de motoren te reguleren wordt een gashendel gebruikt, het tweede basisonderdeel benodigd om een simpele vliegsimulatiecockpit te maken.

De combinatie van de gashendel en een flightstick is vrij gebruikelijk voor simpele vliegsimulators en wordt aangeduid met de term HOTAS, een afkorting voor Hands On Throttle And Stick. De meeste sticks worden vanwege deze populariteit gebundeld met een bijpassende gashendel, gebaseerd op de modellen die in jachtvliegtuigen te vinden zijn.

Hotas

Voor yokes is er daarentegen geen courant model met een meegeleverde gashendel, al hebben sommigen kleine schuifjes om de stuwkracht te reguleren. Omdat yokes vaak te vinden zijn in simulatiecockpits gebouwd voor verkeersvliegtuigen, hebben fabrikanten zoals Logitech (Throttle Quadrant, 76 euro) en CH Products (Throttle Quadrant, 170 euro) gashendels gemaakt die gebaseerd zijn op diegenen in verkeersvliegtuigen.

Pedalen

Pedalen bedienen bij een vliegtuig het richtingsroer (op de grond het neuswiel) en bij een helikopter de staartrotor, ofwel: de beweging van links naar rechts. Sommige flightsticks hebben de mogelijkheid om de beweging van de pedalen te simuleren door de hendel linksom en rechtsom te draaien. Mocht er geen ruimte zijn voor pedalen in je opstelling, dan is deze draaiing een redelijk alternatief, maar het is minder authentiek dan daadwerkelijk een pedaal kunnen intrappen.

In tegenstelling tot een flightstick/yoke of gashendel zijn pedalen optioneel voor de meeste flightsims, met name gevechtssimulatoren zoals War Thunder. Ze zijn echter wel ernstig aan te raden in serieuzere simulators als FSX en X-Plane. Met name bij het simuleren van helikopters zijn pedalen een must, omdat de precieze beweging die nodig is bij het besturen van een helikopter niet te rijmen is met het draaien van de flightstick.

Pedalen

Net zoals de andere onderdelen van een simulatiecockpit, kun je honderden euro’s uitgeven aan pedalen, met name als je een paar op maat laat maken door een medehobbyist. Daartegenover, aan de betaalbare kant van het spectrum, liggen de T.Flight Rudder Pedals (98 euro), de Logitech Rudder Pedals (142 euro) en de enigszins ouderwets ogende CH Pro Pedals (169 euro).

Stoel en chassis

Alle bovenstaande onderdelen passen vaak met enig gepuzzel nog wel op een bureau, maar dat houdt op zodra je de niet-erg-realistische bureaustoel vervangt voor een gamestoel of replica van een cockpitstoel. Deze stoelen zijn namelijk afhankelijk van bevestigingspunten op de onderkant. Ze hebben zeer zelden poten of een onderstel, zoals bureaustoelen dat wel hebben.

Stoel

Om deze stoel toch te kunnen bevestigen is dan ook een chassis nodig, met als fijne bijkomstigheid dat de yoke, flightstick, gashendel, pedalen en eventuele panelen ook op dit chassis gemonteerd kunnen worden. Dergelijke frames, zoals de Obutto Ozone (449 euro), bieden bovendien ruimte voor het monteren van een of drie beeldschermen, zodat je vliegsimulatiecockpit feitelijk een (relatief) makkelijk verplaatsbaar geheel wordt.

Panelen

Met alle bovenstaande onderdelen kun je de meest voorkomende handelingen in een vliegtuig al nabootsen, maar veel kleinere dingen zoals het wisselen van frequenties of uitklappen van het landingsgestel gaan nog noodgedwongen via een toetsenbord. Bovendien zullen de instrumenten, zoals de Primary Flight Display en Navigation Display, ook nog op de onderkant van het scherm moeten worden weergeven. Dit ontneemt deels het zicht van de omgeving, of geeft de noodzaak om een extra scherm aan te schaffen.

Om dit probleem op te lossen bestaat er tegenwoordig een ruim aanbod van panelen: een verzamelnaam voor modules met fysieke instrumenten en bedieningselementen die je kan inbouwen in je cockpit. Dankzij deze panelen hoef je geen tientallen toetsenbordsnelkoppelingen te onthouden en zijn je schermen vrij om het zicht vanuit de cockpit te weergeven, in plaats van een instrumentenpaneel.

paneel

Logitech en GoFlight hebben het ruimste aanbod van panelen, waarbij de Logitech panelen betaalbaar, compact en vrij simpel zijn, terwijl GoFlight een catalogus heeft waar je zonder veel moeite een volledige cockpit van kan maken. De Logitech-panelen zijn plug-en-play en vereisen alleen een USB-verbinding. De GoFlight-modules vereisen daarentegen iets meer expertise om in te stellen, maar leveren wel een veel authentiekere ervaring op. Het grote nadeel van die extra authenticiteit zijn de kosten: een volledige simulatiecockpit van GoFlight kan met gemak tienduizend euro kosten.

Beginnen

Gelukkig hoeft een simulatiecockpit niet te beginnen met een investering van tienduizend euro en honderden uren tijd. Zelfs een simpele HOTAS-bundel van een paar tientjes is voor meeste games voldoende en biedt de kans om te kijken of verdere uitbreiding überhaupt nodig is. Sommigen zullen namelijk tevreden zijn met een simpele stick en gashendel. Bovendien is het uitbreiden van een cockpit heel simpel, omdat alle onderdelen uitwisselbaar en vervangbaar zijn. Het advies is dan ook om klein te beginnen en, mits het bevalt, langzaamaan uit te breiden.

Dit artikel delen:

Lees meer

Boos op Konami - Gamer.nl Podcast 161 Reload: Metal Gear Solid
7

Reacties op: Zo stel je de ultieme cockpit voor vliegsimulatiegames samen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Turambar

  • 25 februari 2018 12:25
  Goed verhaal - zie op Gamer.nl alleen nooit een review van Flight Simulator gerelateerde software…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 25 februari 2018 20:49
  Je bent de VR set vergeten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 25 februari 2018 21:33
  @TripleDad Dat heeft weinig met een cockpit van doen imho. Leuk voor de immersie maar je wil 'fysiek' de knoppen aan kunnen raken. Ja, met een HOTAS icm VR is het wel genieten lijkt me hoor.. maar een hele uitgebreide cockpitervaring op zich is het niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 25 februari 2018 21:02
  XP 10 ?? XP 11 is al weer een jaar out

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 25 februari 2018 21:39
  @ravw Het is overigens "Prepar3d" (en niet Prepare-3D".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 25 februari 2018 21:41
  Jaarlijks in november wordt in het Aviodrome het FSWeekend gehouden. Je kunt hier héél veel inspiratie vinden, demo's bekijken, hardware aanschaffen en péperdure cockpits in actie zien.

  Vergeet ook vooral niet de enorme online communities zoals IVAO (www.ivae.aero). Waarbij je met talloze andere simmers tegelijk vliegt en te maken hebt met echte verkeersleiders. Dat is een enórme realiteitsboost als je eenmaal serieus wordt met je sim.

  Ook vind je op het Aviodrome de Pilot Shop, waar je het hele jaar dóór je spullen kunt bestellen of kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gekke Dirkie

  • 26 februari 2018 23:35
  Leuk artikel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.