Nieuws
Promotionele afbeelding voor XPG Lancer DDR5-werkgeheugen.

XPG's eerste DDR5-geheugen blijkt langzamer dan beloofd

DDR5 trapt voorzichtiger af dan gehoopt

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Het Taiwanese Adata heeft hun onder hun XPG-noemer de eerste DDR5-geheugenmodules onthuld; de XPG Lancer RGB DDR5-lijn. De schijfjes worden aangeprijsd met frequenties "tot 5.200 MT/s" en zijn momenteel exclusief verkrijgbaar met 16 GB capaciteit.

Voor dochtermerk XPG kenmerkt de onthulling wel een opmerkelijke stap terug. Eerder dit jaar kondigde XPG nog aan dat de eerste DDR5-modules snelheden "tussen de 6.000 en 7.400 MT/s" zouden ondersteunen, in volumes van 8, 16 of 32 GB. De daadwerkelijke snelheid blijkt nu lager te liggen, met minder keuze in capaciteit.

Oorspronkelijk sprak XPG over "transfersnelheden tot 12.600 MT/s", al was het daarbij wel zaak dat gebruikers dat zelf zouden overklokken, in combinatie met additionele koeling.

Andere beloftes zijn wel overeind blijven staan, zoals de ingebakken errorcorrectie (ODECC) en een eigen stroomregulator op de geheugenmodule. De Lancer-schijfjes ondersteunen Intel XMP 3.0 voor versimpelde overclocking en worden standaard geleverd met een rgb-flairelement. 

Productfoto van twee XPG Lancer DDR5-geheugenmodules.

Een non-rgb alternatief is nog niet onthuld, al had XPG die mogelijkheid oorspronkelijk wel geteaset. In het DDR4-aanbod van XPG is er vrijwel altijd de optie om rgb achterwege te laten.

De eerste XPG Lancer DDR5-schijf lanceert in de komende paar weken, met een vooralsnog onbekende adviesprijs. Aanvankelijk wordt de schijf per stuk en in een dual-channel bundel verkocht. XPG zegt daarbij wel toe dat een sneller 6.000 MT/s-alternatief ook "binnenkort" staat te verschijnen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Asus ontwikkelt moederbordknop om videokaarten sneller te wisselen Battlefield 2042 bevat een non-binair personage
0

Reacties op: XPG's eerste DDR5-geheugen blijkt langzamer dan beloofd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.