Nieuws
970 EVO

De voordelen van een M.2-ssd

Waarom M.2-SSD’s de toekomst van opslag zijn

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Deze maand lanceerde Samsung de 970 Evo en 970 Pro SSD’s in Nederland. De M.2-schijven behoren tot de allersnelste in hun klasse en gaan bovendien langer mee dan ooit. Toch krijgen we nog regelmatig de vraag op de redactie wat je eigenlijk hebt aan een schijf die zo snel is en waar je deze voor kan gebruiken. Om die vragen te beantwoorden zetten we hier op een rijtje wat de voordelen zijn van een M.2-SSD, zowel voor eigenaren van een harde schijf als bezitters van een oudere SATA-SSD.

Harde schijven zijn handig omdat ze relatief goedkoop zijn ten opzichte van SSD’s, maar voor die lagere prijs moet je een flink aantal nadelen voor lief nemen. Hierom kiezen steeds meer pc-bouwers ervoor af te zien van een harde schijf voor applicatieopslag en in plaats hiervan een SSD met hoge capaciteit te installeren. Dat is gezien de vele voordelen van deze SSD’s geen slecht idee.

Harde schijf

Opstartsnelheid

Als je Windows of een ander besturingssysteem nog vanaf een harde schijf opstart dan is de afname in opstartsnelheid zonder twijfel de beste reden om een M.2-SSD te halen. Met een van deze schijfjes in je moederbord start de computer tussen de twee en drie keer sneller op, afhankelijk van de andere specificaties en hoeveel extra programma’s je hebt geïnstalleerd. De Samsung 970 Pro deed bijvoorbeeld 13 seconden over het opstarten van onze testinstallatie van Windows, terwijl een high-end harde schijf – die bovendien vele male omvangrijker is – er 48 seconden over deed.

Overigens is het niet alleen Windows dat sneller opstart met een M.2-SSD in je systeem, ook normale applicaties ondervinden flink voordeel van zo’n schijfje. Als je bijvoorbeeld regelmatig video’s moet bewerken of Photoshop nodig hebt voor wat fotobewerking hier en daar, dan is een 970 Pro de perfecte keuze. De opstarttijd met een van deze schijfjes is vaak een of twee seconde, in tegenstelling tot de halve minuut van een langzame harde schijf. Bovendien is het opslaan en cachen van bestanden ook veel sneller met een M.2-SSD, wat met name bij videobewerking erg veel tijd scheelt.

Windows

Hierbij moet gezegd worden dat de snelheidswinst met een SATA-SSD stukken kleiner is. Afhankelijk van de leeftijd en kwaliteit van je oude schijf krijg je tussen de een en vijf seconden winst bij het opstarten van je computer en minder dan een seconde bij het starten van kleine programma’s.

Minder lang wachten op games

Een NVMe M.2-schijf zoals de 970 Pro maakt je leven wat games betreft op twee manieren makkelijker. De eerste betreft het dynamisch inladen van nieuwe textures, models en andere effecten terwijl je personage zich door de spelwereld beweegt. Met name openwereldgames doen dit vaak, om zo laadtijden te reduceren en hogere resoluties te gebruiken voor de textures. Het nadeel van deze techniek is dat harde schijven in de meeste gevallen niet snel genoeg zijn om alle benodigde data gelijk aan te leveren, met framedrops, pop-in en hakkelende games tot gevolg. Een M.2-SSD heeft hier geen last van, deze zijn namelijk meer dan snel genoeg om de grafische kaart continu te voeden met nieuwe informatie.

Light of God

Het tweede voordeel van een NVMe-station bij het gamen zijn de laadtijden tussen de levels door. Ook hier is een harde schijf in veel gevallen te langzaam om alle textures op tijd in te laden, het gedrag van de AI voor te bereiden en de physics klaar te maken – allemaal voorbeelden van willekeurige leesopdrachten waar SSD’s juist in uitblinken. De achterstand van harde schijven wordt alleen maar duidelijker als je een game speelt in 4K. Omdat de textures een hogere resolutie moeten hebben om mee te gaan met de resolutie van het beeldscherm, duurt het nog langer om deze in te laden. De hoge sequentiële leessnelheid van de 970 Pro maakt het uitlezen van deze textures een kwestie van secondewerk, in plaats van de hele minuten die een harde schijf nodig heeft. En dat betekent dat met de stap naar 4K-gamen de keuze voor snellere opslag steeds belangrijker wordt.

De makkelijke installatie

Het lijkt een nietszeggend verschil met 2,5” SATA-schijven, maar het feit dat je geen kabels hoeft te trekken is een significant voordeel voor M.2-SSD’s. Met name voor beginnende systeembouwers is het veel makkelijker om één schroefje in het moederbord te draaien dan twee kabels naar de juiste plek te leiden. Laat staan dat je deze kabels ook nog netjes moet wegwerken als je voor een mooi afgewerkt uiterlijk gaat – iets wat bij M.2-schijfjes geen zorg is.

Pc

Het ontbreken van alle kabels bij M.2-SSD’s maakt ze bovendien flexibeler. In de allerkleinste kasten is namelijk zelden ruimte voor meerdere 2.5”-schijven. Zelfs als deze plaatsen er wel zijn is het nog een hele klus om de benodigde kabels naar de juiste plek te routeren – allemaal zorgen die bij een M.2-schijf niet van toepassing zijn. Bovendien zijn er met de komst van de 970 Evo ook M.2-stations met een capaciteit van 2TB, meer dan genoeg om harde schijven te vervangen in kleine systemen.

Betrouwbaarheid

De Samsung 970 Pro is niet alleen bijzonder snel, hij gaat ook nog eens indrukwekkend lang mee: elke schijf krijgt standaard vijf jaar garantie. In alle waarschijnlijkheid gaan ze veel langer mee dan die vijf jaar, want de 970 Pro-schijven zijn gewaardeerd voor bijna 1200 keer hun capaciteit in weggeschreven bytes. Zo is de 512GB-uitvoering goed 600 weggeschreven terabytes. Zelfs als je elke dag vier games installeert van pakweg 50GB gaat je SSD makkelijk acht jaar mee!

De excellente betrouwbaarheid van moderne M.2-schijven is niet alleen fijn omdat je niet continu nieuwe SSD’s hoeft te kopen, maar ook omdat je zeker bent dat je data voor in ieder geval vijf jaar veilig is.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Samsung Storage, de inhoud is volledig bepaald door onze redactie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Welk nieuw personage wil jij zien in Super Smash Bros. voor Switch? Epic investeert 100 miljoen dollar in e-sports voor Fortnite
11

Reacties op: De voordelen van een M.2-ssd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 22 mei 2018 10:32
  ik heb er ook 1tje inzitten, maar heb ook een moederbord met een speciale heatsink voor de M2 ssd

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 22 mei 2018 11:28
  Heb je in de gaten dat je op een advertorial reageert?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 22 mei 2018 11:40
  @Redactie misschien handig om in het artikel wat meer aandacht te besteden aan de verschillen tussen NVMe en SATA in plaats van de aansluiting m.2. De aansluiting heeft namelijk niets met de snelheid te maken, want je kunt ook m.2 SATA SSD's kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 22 mei 2018 12:32
  Lol is dit een promotieartikel?
  De voordelen van HDD naar SATA SSD zijn veel groter dan van SATA SSD naar M.2 SSD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 22 mei 2018 14:20
  @oropher
  En er wordt te weinig aangeduid dat dit specifiek om een nvme ssd gaat. Er zijn namelijk ook normale genoeg m.2 ssd's

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 22 mei 2018 15:38
  @CroniC Idd, voordelen van M2 is dat het klein is. Dan heb je het grootste gedeelte wel gehad. NVME is weer een ander verhaal, maar dat is voor normal/gaming use verspilling van geld boven normale SSD's, M2 of niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 22 mei 2018 22:44
  @The Chosen One
  Kan ik bevestigen. Heb mijn 6 jaar oude Crucial MX300 in een ander PC gezet en vervangen voor een Samsung 960 Evo m2 NVMe. Er zijn een paar spellen waarbij de laadtijd een klein beetje korter is, maar het is te verwaarlozen. Voor de meeste mensen is een goedkopere SATA SDD een betere oplossing.

  Edit: Ok, ik zie dat M2 niet veel duurder meer is als SATA.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 23 mei 2018 19:50
  @Vriess m.2 hoeft inderdaad niet veel duurder te zijn dan traditionele SATA SSD's, maar m.2 is alleen maar een form factor die zowel op de SATA bus als op de PCI-e bus kan praten. Dus een m.2 SATA SSD is niet sneller dan een traditionele SATA SSD, slechts kleiner. Als je een NVMe disk wil (die er alleen maar zijn in m.2, PCI-e of de minder bekende u.2), dan lopen de kosten flink op en dat scheelt je zo 50-60 euro op een SSD van 500G.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 22 mei 2018 16:10
  Net een Samsung 860 Evo 500GB gekocht. Leuk ding.
  Zonet even gemeten met mijn meest gebruikte apps:
  Photoshop: 7,5 sec.
  Illustrator: 6,1 sec.
  Audition: 2,1 sec.
  Blender: 3,0 sec.
  Vindt dit goed genoeg. In de toekomst komt er wel een NVMe drive, nu heb ik het extra geld er niet voor over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 23 mei 2018 19:44
  @LordLuc in de praktijk is de meerprijs z'n geld ook nog niet echt waard. Ik heb PC's en laptops met SATA , m.2 NVMe en PCI-e NVMe en in dagelijks gebruik merk je amper wat van de snellere NVMe SSD's. Die zijn vaak pas bij een specifieke (meestal server) workload interessant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 23 mei 2018 04:04
  Heb nog steeds een SSD van crucial van bijna 4 jaar oud ding werkt nog perfect voor mij is een m2 overbodig in de praktijk vergeleken met een gewone SSD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.