Nieuws
Promotionele render van MSI's Radeon RX 6600 XT Gaming X-videokaart.

Videokaartprijzen klimmen langzaamaan weer omhoog

Lage voorraden voorspellen weinig goeds

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De tendens in het vraag-en-aanbod van hardware lijkt weer mank te lopen: de Europese videokaartprijzen klimmen weer omhoog. Gemiddeld genomen stijgt de verkoopprijs van moderne Nvidia- en AMD-kaarten een paar procent per maand, zo geeft de data van 3DCenter.org aan.

De Duitse website houdt al langer de prijzen van veel Europese hardware-retailers bij. Afgelopen mei werd met dezelfde gegevens ook een absolute piek gemeten: een gemiddelde verkoopprijs van driemaal de richtprijs. Onder de gemeten data zitten geen webshops uit de Benelux, maar de tendens is hier doorgaans nagenoeg gelijk.

Vanaf mei zette een significante daling in. Even kelderde het prijsgemiddelde flink, maar eind juli bleek de neerwaartse trend volledig gestagneerd te zijn. Inmiddels start de prijsverhoging weer op, zij het nu nog relatief langzaam en stapsgewijs.

Grafiek van de gemiddelde verkoopprijs van moderne Nvidia- en AMD-videokaarten in West-Europa.

Voor een RTX 3000-kaart uit Nvidia's recente aanbod betaal je gemiddeld ruim anderhalf maal de adviesprijs — elke paar weken weer net wat meer. Bij het Radeon 6000-aanbod van AMD betaal je nu in verhouding nog meer, waar AMD's kaarten in het verleden altijd net iets 'goedkoper' afstaken dan vergelijkbare gpu's van Nvidia.

Een directe oorzaak voor de prijsstijging is lastig aan te wijzen, maar er ligt het een en ander voor de hand. Zo bleek AMD's nieuwe RX 6600-budgetkaart even 'riskant goede mining-prestaties' aan te bieden, terwijl ingewijden in de industrie voorspellen dat Nvidia's budgetaanbod binnenkort 'minder goed leverbaar' zou zijn. 

Bij de Europese retailers blijken sommige kaarten in mondjesmaat minder goed leverbaar, maar de schade is niet te vergelijken met de tekorten van eind 2020. Hardware-winkels in de Benelux lijken wel minder kaarten in het algemeen aan te bieden, met inderdaad ook hier vraagprijzen die soms zachtjes omhoog springen. 

Bron: 3DCenter.org

Dit artikel delen:

Lees meer

De gamereleases van september CD Projekt Red neemt modders aan om aan Cyberpunk 2077 te werken
2

Reacties op: Videokaartprijzen klimmen langzaamaan weer omhoog

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 1 september 2021 12:46
  ugh, dit is toch echt wel een groot probleem dat een product zo lang nog steeds na introductie vele malen duurder is dan de adviesprijzen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  michellekvu

  • 4 september 2021 18:44
  Heb net sexy ondergoed gekocht.
  Wil je het zien? Bezoek de site – urlky.com/12m2f

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.