Nieuws
Een connector naar de full-size DisplayPort-standaard.

VESA onthult DisplayPort 2.1-specificaties

Kabels ondersteunen tot 40 Gbps of 80 Gbps bandbreedte

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De videostandaardorganisatie VESA heeft de officiële specificaties voor de DisplayPort 2.1-verbinding gedeeld.

DisplayPort 2.1 dient als een strengere variant van het bestaande DisplayPort 2.0, waarmee de verbinding ook backwards compatible moet blijven. De nieuwe standaard kan werken over full-size DisplayPort-, Mini DisplayPort- en usb-c-connectors, maar vereist een minimale bandbreedte van 40 Gbps of 80 Gbps.

Alle kabels dienen minstens vier lanes te ondersteunen, met compatibiliteit voor UBR10 (10 Gbps) of UHBR20 (20 Gbps) datadoorvoer per lane. Met behulp van VESA's eigen Display Stream Compression (DSC) is het mogelijk om over één UHBR20-signaal een 16k-resolutie op 60 hertz af te beelden. VESA beweert dat de (de)compressie vrij is van beeldartefacten. 

Drie DisplayPort 2.1-gecertificeerde kabels, in full-size DisplayPort-vorm en usb-c. De labels op de kabels tonen aan of de connectie in totaal 40 of 80 Gbps bandbreedte ondersteunen.

VESA stipt tevens in het persbericht over DisplayPort 2.1 aan dat selecte reeds verschenen DisplayPort 2.0-kabels nog al gecertificeerd zijn onder de nieuwe standaard. Daarnaast heeft de organisatie geïnvesteerd in verhoogde validatie- en testcapaciteit, waarmee het een spoedige uitrol van Display Port 2.1 hoopt te behalen.

Vooralsnog is er weinig hardware in omloop die DisplayPort 2.1 ondersteunt. Nvidia's recent verschenen RTX 40-videokaarten houden voorlopig nog vast aan DisplayPort 2.1; de gpu-gigant meent dat er überhaupt nog te weinig DisplayPort 2.0-monitoren voor gamers op de markt zijn. Concurrent AMD heeft mogelijk wel plannen voor de nieuwe videoconnector; een ingewijde meent dat in ieder geval het RDNA 3-vlaggenschip DisplayPort 2.1 zal ondersteunen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Marvel's Spider-Man 2 nog steeds gepland voor release in 2023 Stranger of Paradise-dlc Wanderer of the Rift uitgebreid getoond
0

Reacties op: VESA onthult DisplayPort 2.1-specificaties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.