Nieuws
Foto van AMD's AM5-socket, welke geïntroduceerd wordt met de Zen 4-processoren.

'Uitstel Ryzen 7000 te wijten aan DDR5- en PCIe 5.0-compatibiliteit'

Nieuwe cpu's en moederborden verschijnen op 27 september

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens partnerfabrikanten van AMD is het Ryzen 7000-platform uitgesteld om de compatibiliteit met de DDR5- en PCIe 5.0-interfaces te verbeteren.

Dat meldt het Duitse HardwareLuxx, waarbij niet benaderd wordt hoeveel of welke fabrikanten dat stellen. Eerder werd al wel duidelijk dat de lancering van de Ryzen 7000-cpu's en bijbehorende AM5-moederborden van 15 september tot 27 september uitgesteld zou worden. Ook destijds waren het de moederbordfabrikant die de eerste geruchten van verdere betrouwbaarheid voorzagen. 

AMD zou ondertussen een nieuwe versie van AGESA uitgerold hebben, het protocol waarmee de AMD-hardware zich laat optimaliseren voor samenwerking met andere componenten in het systeem. De eerste release van het protocol op het AM5-platform zou daarbij in ieder geval "verbeterde compatibiliteit met werkgeheugen" implementeren, hoogstwaarschijnlijk met de voor AMD geheel nieuwe DDR5-generatie. 

Het uitstel geeft AMD, naast de vermeende optimalisering, ook een marketing-technisch voordeel. Een uitrol op 27 september overlapt immers precies met Intels verwachte aankondiging van diens concurrerende Raptor Lake-processoren en Z690-moederborden. Ook voor Intel kenmerkt dit het eerste platform met compatibiliteit voor bijvoorbeeld PCIe 5.0-ssd's. 

Dit artikel delen:

Lees meer

PGA Tour 2K23 verschijnt in oktober Korting op game-accessoires bij Bol.com
5

Reacties op: 'Uitstel Ryzen 7000 te wijten aan DDR5- en PCIe 5.0-compatibiliteit'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 004

  • 22 augustus 2022 17:42
  Ik snap om eerlijk te zijn niet zo goed wat AMD nou wilt met deze nieuwe chiplijn. Je hebt een nieuw duur moederboard nodig, een nieuwe cpu en erg duur ram erbij waarbij de performance gain voor games qua fps waarschijnlijk niet bijzonder zal zijn hoewel laadtijden zullen versnellen met een hele snelle maar dus ook dure ssd.

  Dus tenzij je idioot veel geld wilt uitgeven als early adopter zal het leeuwendeel denk ik niet instappen op de komende generatie tenzij het voor hun werk is of dergelijke.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 22 augustus 2022 18:43
  @004 niet alles draait om games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 25 augustus 2022 13:22
  @SuperDre Dat is waar maar de gaming markt is gigantisch. Ik blijf bij mijn punt want de meeste profesionals kopen al jaren Intel waar AMD nu net gelijk loopt met Intel qua performance. Een hele prestatie van AMD alleen om dan de eerst volgende lijn die uitkomt een hele dure te laten worden waarbij je een compleet nieuwe pc moet kopen met alleen de allernieuwste en duurste onderdelen vind ik een behoorlijk domme strategie. Helemaal als heel veel mensen de afgelopen twee tot drie jaar compleet nieuwe pc`s hebben gekocht, in ieder geval degene die veel geld hebben. De budget gamer gaat hun dure nieuwe hardware echt niet kopen en het zal me niet verbazen als hun winst dus tegen gaat vallen met de aankomende lijn tenzij ze Intel echt weten te verslaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 25 augustus 2022 17:41
  @004 maarja, genoeg mensen die niet de afgelopen paar jaar een nieuwe PC hebben gekocht, en een budget gamer koopt sowieso zelden de highend zooi. Veel mensen moeten toch vaak een nieuw moederbord kopen omdat de oude bepaalde zaken van nieuwe CPU's toch niet ondersteund. Ik zie het probleem niet hoor, het is in het verleden al zo vaak geweest dat je voor nieuwe veel betere CPU's een nieuw moederbord moest kopen, zelf ben ik ook nooit anders gewend geweest. Ik heb nu nog steeds de, in 2013, highend CPU en heb in de jaren alleen mn GPU (2019) eens vervangen. NU pas ga ik serieus eens kijken naar een nieuwe PC, maar wil eigenlijk gewoon een echte miniPC, mogelijk de nieuwste intel ghost NUC.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 1 september 2022 15:03
  @SuperDre Een budget gamer koopt meestal de beste price/performance hardware omdat deze zo lang mogelijk meegaat voor de prijs wat het kost. En dat waren tot nu toe altijd producten van AMD wat nu dus niet meer zo is omdat ze gewoonweg gelijk komen qua prijs met Intel en dus mogen hopen dat ze werkelijk betere hardware kunnen leveren.

  "Ik zie het probleem niet hoor" In theorie is er ook geen probleem alleen ik denk dat AMD te vroeg afstapt van het marktsegment waaraan zij leverde wat kan resulteren tot een minder grote winst dan AMD verwacht had met hun nieuwe Ryzen lijn. De wereld vergaat niet alleen ik vind de stap die AMD maakt interessant en vanuit mijn optiek niet logisch en te vroeg. Ik heb echter natuurlijk geen glazen bol en misschien pakt het wel zeer goed uit voor AMD.

  Ik heb mijn laatste upgrade van mijn pc met een AMD CPU gebouwd omdat hun moederboarden en sockets meestal langer meegaan waarop ik nu ook hoopte. Dat is echter niet het geval gebleken en als ik dat nu geweten had was ik voor een intel CPU gegaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.