Review

Review: Twee reusachtige gaming-monitoren van AOC

Een eeneiige tweeling

Geschreven door Roel Stortelder op
AOC heeft begin dit jaar twee nagenoeg identieke monitoren uitgebracht met een prijsverschil van ongeveer honderd euro. De één heeft een net iets hogere verversingsfrequentie dan de ander, maar is hij daardoor de meerprijs waard? Vandaag vergelijken we de AOC CU34G2 en de CU34G2X.

AOC CU34G2(X):

 • Formaat: 34 inch (1500R kromming)
 • Technologie: 8-bit VA-paneel
 • Verversingsfrequentie: 100Hz (CU34G2) of 144Hz (CU34G2X)
 • Aansluitingen: Displayport 1.2, 2x HDMI 2.0, USB 3.0-hub en koptelefoonaansluiting
 • Voet: Draaibaar, kantelbaar en in hoogte verstelbaar
 • Prijs: €439,- (CU34G2) of €539,- (CU34G2X)

Je ziet het al aan de specificaties: de verschillen zijn erg klein. Beide monitoren zijn uitgerust met een gebogen ultrawide-paneel en een lekker hoge resolutie. 3440x1440 pixels betekent dat je een stevige videokaart nodig hebt om de nieuwste games op de maximale resolutie te kunnen draaien, maar het resultaat is een genot voor je ogen. De verversingsfrequentie en de prijs zijn eigenlijk de enige punten waar we nu verschillen kunnen ontdekken, want zelfs het uiterlijk is identiek.

Design

Dat de AOC CU34G2 en CU34G2X gaming-monitoren zijn, zie je direct aan de voet. De voet is grotendeels zwart, maar met rode accentkleuren aan de uiteindes. Mooi voor in een game room, maar minder geschikt voor in de woonkamer of op kantoor. Blijkbaar hebben fabrikanten nog steeds niet door dat niet alle gamers zich op een donkere zolderkamer begeven. Die trend zien we namelijk ook bij de rest van de marketing, want het ‘frameloze’ ontwerp is alleen echt frameloos in een onverlichte ruimte.

Ondanks de rode accentkleuren en de plastic behuizing van de monitor, is de voet wel gemaakt van metaal en erg stevig. De monitor wordt uitstekend op zijn plaats gehouden en kan in elk gewenste hoogte versteld worden. Daarnaast is het mogelijk om het beeld horizontaal te draaien en maximaal 25 graden te kantelen. Het is niet mogelijk om de monitor in portretstand te zetten, maar met dit formaat kijkt niemand daar van op.

Het On Screen Display (OSD) is van alle gemakken voorzien, maar de besturing vereist enige gewenning. De input komt van een set knoppen rechtsonder het scherm, waardoor het niet altijd duidelijk is wat je moet doen om bij sommige instellingen te komen. De functies van de toetsen veranderen af en toe ook, waardoor het regelmatig voorkomt dat je verkeert klikt. Mocht het lukken om je weg te vinden door de menuutjes, dan zul je zien dat alle belangrijke functies aanwezig zijn.

Beeldkwaliteit

Tijdens het gamen zijn er bij een monitor maar twee belangrijke zaken: snelheid en beleving. Een scherm van zo’n formaat en met het hoge contrast van een VA-paneel is perfect voor verhalende of spannende games. Ook racegames lenen zich uitstekend voor deze beeldverhouding en het bredere blikveld levert in sommige shooters zelfs een voordelen op. Met de beleving zit bij beide modellen dus wel goed, maar de snelheid kan niet meer meekomen met de hedendaagse top. Zelfs 240Hz IPS-monitoren zijn al niet zo bijzonder meer en de CU34G2 is door de 100Hz verversingsfrequentie een matige keus als je een serieuze speler van shooters bent. 144Hz is anno 2020 het instapniveau voor snelle monitoren en daar voldoet dus alleen CU34G2X aan.

Zoals verwacht zijn ook de basisresultaten erg vergelijkbaar en zien we eigenlijk alleen een groot verschil in de kleurtemperatuur. De afwijking tot 6500 Kelvin is gelukkig aardig klein, met 165K voor de CU34G2 en 261K voor de CU34G2X. AOC biedt de mogelijkheid om de kleurtemperatuur aan te passen in het OSD, maar het was beter geweest als deze standaard al op de gewenste 6500 Kelvin lag. Zowel horizontaal als verticaal zijn er lichte kleurverschuivingen zichtbaar als gevolg van de kijkhoek, maar door de curve van 1500R heb je daar in de praktijk geen last van zolang je recht voor de monitor zit.

Tabel

Een ander groot verschil is de kleurweergave van de twee monitoren. De goedkopere CU34G2 leent zich opvallend genoeg beter voor grafisch werk met een groter kleurbereik en een kleinere kleurafwijking. Voor kleurgevoelig werk op professioneel niveau moet je bij beide monitoren weg blijven, maar een amateur-fotograaf zal zeer tevreden zijn met de CU34G2. Het is wel jammer om te zien dat je moet inleveren op kleurechtheid als je voor het snellere model kiest, maar als gamer ga je weinig merken van het verschil.

Conclusie

De monitoren zijn als een eeneiige tweeling in matchende kleren: eigenlijk hetzelfde, maar wel met een ander karakter. De AOC heeft de CU34G2 ongeveer 100 euro goedkoper weten te houden door de verversingsfrequentie laag te houden, maar is daardoor niet geschikt voor de competitieve gamer. De CU34G2X leent zich beter voor shooters en racegames, maar moet het doen met een net iets mindere kleurweergave. Wil je een nóg hogere verversingsfrequentie op het zelfde formaat, dan ben je een dikke 2000 euro kwijt. Heb je dat geld niet over voor een monitor, dan zijn zowel de CU34G2 als de CU34G2X een uitstekende keus.

CU34G2:

Sterren

CU34G2X:

sterren

Dit artikel delen:

Lees meer

Bungie toont gameplaybeelden Destiny 2: Season of the Worthy Nominaties BAFTA Game Awards bekend
7

Reacties op: Review: Twee reusachtige gaming-monitoren van AOC

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  melody

  • 3 maart 2020 16:05
  Dat rode randje aan de onderkant lijkt me wat afleidend.
  144hz op 4k gaan de meeste pc's toch niet halen, hooguit bij een select aantal spellen die wat minder veeleisend zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pedra

  • 3 maart 2020 17:20
  Ow noemen we spec sheets tegenwoordig ook al een review.
  Erg karig

  Specifiek te cu34g2x leverd qua prestaties iets in tegenover modelen met vergelijkbare specificaties maar doet dat wel voor 300/400 euro minder. En is qua prijs/kwaliteit een zeer grote aanrader.

  Nadeel van het cu34g2x is dat hij zeer moeilijk te krijgen is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 3 maart 2020 21:56
  @pedra De getalletjes in de tabel komen niet uit een spec sheet, maar zijn waardes die we zelf hebben gemeten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HeroPoetin

  • 4 maart 2020 14:22
  @pedra Goede hardware reviews vind je op https://nl.hardware.info/.
  Daar bestaan reviews van artikelen soms uit zeven pagina's met veel uitgebreide details.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 3 maart 2020 17:21
  100hz laag en niet geschikt voor competitief…. 144 is natuurlijk hoger maar om 100 nou laag en ongeschikt te noemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 3 maart 2020 18:27
  8bit, nah, laat maar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 3 maart 2020 20:09
  Niet eens vermelden dat er ondersteuning voor Freesync is, erg zwak.
  Verder 144 Hz "instapmodel" noemen, slaat natuurlijk helemaal nergens op.
  Het is echt niet alsof de gemiddelde shooter/racegamer veel gaat merken van 100 Hz vs 144 Hz…
  Je ogen/hersenen passen zich ook aan aan lagere reactietijden door anders te reageren.
  Kan zelfs zo zijn dat iemand die al jaren op 60 Hz gamed een voordeel heeft op 60 Hz T.O.V. 144 Hz.
  Maargoed, 144 Hz is natuurlijk wel gewoon beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.