Nieuws
Promotionele afbeelding van de Nvidia GeForce RTX 3060, verlicht en afgebeeld in een gamecomputer.

'RTX 3050 is sneller dan GTX 1660 Super'

Gpu zou in tweede kwartaal van 2022 verwacht worden

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Interne bronnen van VideoCardz hebben het geroezemoes over een mogelijk RTX 3050-videokaart aangewakkerd. Nvidia's nieuwe budgetmodel zou sneller moeten zijn dan een GTX 1660 Super en rond het tweede kwartaal van 2022 in de schappen verwacht worden.

Oorspronkelijk zou Nvidia's GeForce RTX 3050 reeds verschenen moeten zijn. Partnerfabrikanten werden afgelopen januari al op de hoogte gesteld van het nieuwe model, maar vervolgens bleef het maandenlang stil. In oktober werden nieuwe geruchten aangewakkerd, nadat fervent hardware-lekker kopite7kimi vermoedelijke specificaties deelde.

De genoemde specificaties lijken nu bijgesteld te worden door een interne bron — dezelfde die eerder de wederopstand van de RTX 2060 voorspelde. Inmiddels wordt gesproken over GA106-150 gpu van Nvidia, die zowel een non-Ti als Ti-model van de RTX 3050 aan moet sturen. De grafische chipset is een verder uitgeklede variant van de gpu die tevens in de RTX 3060 zit.

Promotionele render van Nvidia's eigen GeForce RTX 3060-videokaart.

De verwachting geldt dat de RTX 3050 (non-Ti) beter presteert dan de GTX 1660 van vorige gen eratie, maar alsnog onderpresteert aan de uit de dood herrezen RTX 2060 (12 GB). De RTX 3050 zou daarmee geen directe concurrent zijn van bijvoorbeeld AMD's Radeon RX 6600, maar nét een treedje lager opereren. 

Op papier klinkt dat als een budgetkaart voor 1080p-resoluties, die vooral geschikt is voor casual gaming, met misschien een uitstapje naar wat esports. In dat vaarwater heeft de concurrentie nog weinig op de markt staan, al schijnt AMD wel plannen te hebben voor een soortgelijke Radeon RX 6500 en zou ook Intel mogelijk klussen aan een dergelijke instapmodel voor hun eerste reeks Intel Arc-videokaarten.

Qua geheugenvolume en -snelheid is verder nog weinig bekend over de nieuwe GeForce-kaarten in het lagere segment. AMD zou voor het budgetaanbod slechts 4 GB aan GDDR6-geheugen klaarleggen; Intel lijkt voor hun budgetoptie vooralsnog 6 GB te verkiezen. Samen met de verwachte richtprijs en releasedata is er nog veel onbekend over hoe Nvidia's instapportfolio precies ingezet zal worden.

Bron: VideoCardz

Dit artikel delen:

Lees meer

De kaart van de nieuwe Call of Duty: Warzone-map Caldera is getoond Dreams-update Ancient Dangers nu speelbaar
3

Reacties op: 'RTX 3050 is sneller dan GTX 1660 Super'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  DutchDice

  • 1 december 2021 11:32
  Op deze kaart heb je toch niets aan Raytracing?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 1 december 2021 15:28
  @DutchDice Ik ga ervan uit dat er niet ontiegelijk veel Tensor-kernen op deze gpu geactiveerd zijn, maar als Ampere-product kan het in theorie wel een beetje raytracing.

  Zou zelf eerder die rekenkracht gebruiken om DLSS mee aan te voeren; als eindgebruiker van zo'n budgetkaart heb je daar waarschijnlijk meer aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 1 december 2021 20:37
  Best dat hij sneller is dan een refresh van een midrange kaart van 4j geleden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.