Nieuws

Review: Thrustmaster Y-300CPX Ghost Recon: Wildlands Edition

Degelijke budget-koptelefoon

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Thrustmaster staat niet bekend om zijn koptelefoons, laat staan high-end headsets. Dat is ook wel te merken, want hoewel de Y-300CPX voor de prijs een degelijke budget-georiënteerde headset is, laat het voor audiofielen veel wensen over. De Y-300CPX beschikt over goede functionaliteit, maar boet wel in op geluidskwaliteit.

Ter ere van de lancering van Ghost Recon: Wildlands brengt Thrustmaster een Ghost Recon: Wildlands Edition van de koptelefoon uit. De headset heeft een stoer design en ziet er, mede vanwege de omvangrijke luidsprekers, op het eerste gezicht stevig uit. De koptelefoon misstaat daardoor zeker niet naast een console of game-pc. Echter, eenmaal uit de verpakking gehaald, voelt deze headset solide, maar wel een beetje goedkoop aan.

Meegeleverd bij de Y-300CPX krijg je een audiocontroller, waaraan de kabels zitten die in de audio-input van je console of pc gaan. De headset sluit je aan op de audiocontroller, waardoor je het bekende tussenstuk hebt waarop je het volume kunt regelen van de headset. Met de audiocontroller kunt je de headset via USB of rood-witte AV-kabels aansluiten op je systeem.

Functioneel

Er zitten maar liefst vier volumeregelaars op de audiocontroller en twee knoppen om je microfoon te dempen. Dit is absoluut één van de sterkste kwaliteiten van de Y-3OOCPX, zeker vanwege zijn prijsklasse. Je kunt met de volumeknoppen chat-geluid én game-geluid apart regelen, het basgeluid opvoeren en de ‘gain’ van je eigen microfoon versterken.

Ook kun je met twee schakelaars je eigen microfoon voor jezelf of voor medespelers dempen. Dit soort functionaliteit zie je soms niet eens bij headsets uit de hogere prijsklasse. Maar ook op het gebied van compatibiliteit doet de Y-300CPX niet onder voor de concurrentie. De headset is aan te sluiten op een PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, pc, Mac en vr-headsets. Deze features van Thrustmaster zijn zeker pluspunten.

Het microfoongeluid is daarbij ook nog eens helder. Medegamers konden ons zowel in het heetst van de strijd nog altijd even helder horen als tijdens wat rustigere momenten in gamesessies van Ghost Recon: Wildlands en Battlefield 1. De microfoon is bovendien buigbaar en goed af te stellen. Ook is deze afneembaar, wat in eerste instantie op een zegen lijkt. Wanneer de microfoon echter in solosessies in de weg komt te zitten, moet je hem er wel afhalen, om hem vervolgens in een multiplayermatch weer vast te zetten. Het was handiger geweest als de microfoon simpelweg omhoog en omlaag te schuiven was.

Ook ergerlijk is het comfort van de headset. Deze biedt redelijk comfortabele kussens, die het geluid van de buitenwereld aardig wegmoffelen, maar na urenlang gamen voel je de headset toch drukken. Dat zorgde ervoor dat we na een uitgebreide gamesessie pijnlijke oren hadden. Wanneer je een relatief groot hoofd hebt, zul je ook worstelen met de afstelbaarheid van de hoofdband. Die had nog wat meer speling kunnen gebruiken. Mocht je comfort de belangrijkste factor vinden bij het kopen van een headset, dan kun je zeker beter treffen dan de Y-300CPX.

Teleurstellend speakergeluid

En dan komen we aan bij het geluid van de stereospeakers: dat is aardig. Het geluid is helder, maar klinkt af en toe hol vanwege een onnatuurlijke ‘reverb’. In sommige situaties lijkt het alsof personages in games door een blikje praten. Zeker op hogere volumes – en de headset kan behoorlijk hard – merk je dat. Het basgeluid is ook niet heel bombastisch. Loeiharde explosies, klaterende machinegeweren en inslaande granaten missen daardoor diepte en komen zodoende niet helemaal tot hun recht.

Ook lijkt er veel treble in de speakers te zitten. Na een lange gamesessie wordt dit onaangenaam, omdat geluiden die in de game van zichzelf al veel treble bevatten nog wat schriller klinken. Kleine details vervagen hierdoor ook in een brei van hoge frequenties. Een medespeler of gamepersonage die ineens een kreet uitslaat wordt daardoor zelfs pijnlijk op hogere volumes.

Je kunt je afvragen wat je mag verwachten van een headset van 59,95 euro. Hoewel het geluid dat de speakers produceren niet altijd even goed is, kun je de headset vanwege zijn functionaliteit, compatibiliteit en kraakheldere microfoon toch niet volledig afschrijven. Voor wie niet al te veel wil besteden aan een koptelefoon voor gaming en kan leven met iets minder comfort of wat minder verfijnd geluid, is de Y-300CPX van Thrustmaster op z’n minst het uitproberen waard. Want hoewel de fabrikant niet bekend staat om z’n headsets, hebben ze met dit apparaat een aardige budget-georiënteerde koptelefoon afgeleverd waar de minder kritische gamer zeker tevreden mee is.

Pluspunten: Lage prijs, compatibiliteit, functionaliteit

Minpunten: Comfort, geluid

Adviesprijs: 59,95

Beoordeling: 3/5

Door: Marko Mikic

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Overwatch-heldin Orisa komt op 21 maart GTA Online Cunning Stunts-update nu uit
1

Reacties op: Review: Thrustmaster Y-300CPX Ghost Recon: Wildlands Edition

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    SuperDre

    • 14 maart 2017 20:54
    Zodra er een kabel aan zit vind ik em al niet meer interessant.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.