Hardware
MSI GTX 1080

Review: MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11G

De absolute koning der videokaarten

Geschreven door Floris de Bijl op
Nvidia heeft sinds de Kepler-architectuur de traditie om na de lancering van het absolute topmodel, de zogenaamde Titan-kaarten, een versie van dat model uit te brengen met minder geheugen en een iets minder krachtige chip: de Ti-kaarten. Dat is bij de huidige Pascal-kaarten niet anders, al liet de GTX 1080 Ti iets langer op zich wachten dan normaal; de Pascal Titan is al sinds augustus beschikbaar. Hoog tijd dus om de GTX 1080 Ti op de pijnbank te leggen.

De MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11G is MSI’s topuitvoering van de GTX 1080 Ti en heeft net zoals de voorgaande Gaming X-kaarten van MSI een Twin Frozr-koeler, in dit geval van de zesde generatie. Die koeler is significant dikker dan bijvoorbeeld die van de GTX 1080, de kaart bezet namelijk tweeënhalve slots op het moederbord. Het gevolg hiervan is dat drie slots op het moederbord niet bruikbaar zijn voor andere toepassing. Twee van deze kaarten in SLI bezetten logischerwijs zes slots, waardoor er op een standaard ATX-moederbord nog maar één slot overblijft voor een eventuele SSD of andere insteekkaart.

Tweemaal HDMI

Terwijl de voorgaande kaarten van MSI in de GeForce 10-series nog een uitgangenselectie van eenmaal HDMI en driemaal DisplayPort kende, heeft de GTX 1080 Ti twee van beide. Dat is om verschillende redenen voordelig, niet in de laatste plaats omdat consumenten met twee beeldschermen nu hetzelfde type uitgang kunnen gebruiken voor beide beeldschermen. Dit maakt het verschil in weergave tussen de twee beeldschermen zo klein mogelijk. Aan de andere kant is de toevoeging van een tweede HMDI-uitgang fijn voor eigenaren van een virtualrealityheadset, die kunnen namelijk één HDMI-uitgang toewijden aan hun headset en één aan een eventuele monitor.

Natuurlijk kent de GTX 1080 Ti Gaming X ook de nodige mogelijkheden tot personalisatie. Zo zit er een RGB LED aan de zijkant van de kaart, verstopt onder het logo van MSI. Via de meegeleverde software kan de kleur van dit logo gewijzigd worden naar keuze. Helaas is de rest van de kaart uitgevoerd in een zwart/rood kleurenschema, wat de opties voor de LED-kleur nogal beperkt. Het is opmerkelijk dat MSI nog steeds kiest voor een zwart/rood kleurenschema op zijn high-end videokaarten, omdat het de keuze beperkt wat betreft kleurschema voor de rest van de pc.

De gigantische koeler biedt meer dan genoeg ruimte om deze kaart te overclocken. Dit gaat zoals altijd via MSI Afterburner, een programma dat wordt meegeleverd bij deze kaart. Hier kunnen alle parameters van de kaart gewijzigd worden, zoals kloksnelheid van het geheugen en de core, voltage, ventilatorsnelheid en power limit.

Benchmarks

De GTX 1080 Ti heeft genoeg kracht om zelfs de meest veeleisende games op 4K te spelen en dat valt terug te zien in de benchmarks. Deze benchmarks zijn uitgevoerd met alle instellingen op de hoogst mogelijke voorinstelling, waaronder anti-aliasing. Deze instelling is normaliter niet nodig op 4K, omdat

het kartelrandjes moet bestrijden die alleen op lagere resoluties voorkomen. Door deze instelling uit te zetten kwam elke geteste game makkelijk boven de zestig frames per seconde uit.

Uit tests van derde partijen blijkt dat de GTX 1080 Ti tot nu toe de beste kaart is wat betreft consistentie in frametimes. Frametimes zijn het aantal milliseconden tussen elk frame in, en bepaalt voor een groot gedeelte hoe ‘soepel’ een VR-game wordt ervaren. Omdat de GTX 1080 Ti deze constant laag weet te houden vormt deze kaart een goede kandidaat voor virtualrealitygaming.Conclusie: De MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X heeft alle nieuwe technologieën van de GeForce 10-series, zoals Ansel en SMP, aan boord. Dat, gecombineerd met de best presterende videokaart tot nu toe, zorgt ervoor dat consumenten die hun games in 4K willen spelen geen alternatieven hoeven aanvaarden: deze kaart doet het allemaal. Het enige minpunt is het eeuwige zwart/rode kleurenschema, iets wat voor esthetisch georiënteerde gamers een uitdaging zal zijn om te combineren met andere componenten.

Pluspunten:
+ Geweldige prestaties in high-end virtualrealitygaming en 4K/UHD-games + Blijft zelfs bij lange gamesessies in een klein chassis nog koel

Minpunten:
- Inflexibel kleurenschema - Lage compatibiliteit door hoogte van drie slots

Beoordeling:

Hardware sterren

De MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X kost €859 en is onder andere te koop bij 4Launch en Alternate.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gratis PvP-modus en betaalde dlc Watch Dogs 2 nu uit VPRO Tegenlicht-documentaire over Horizon Zero Dawn nu te bekijken
10

Reacties op: Review: MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11G

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • D4rKy28

  • 18 april 2017 11:34
  Monster kaart binnenkort heb ik 2 van deze puppies in SLI!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Nolimit2410

  • 18 april 2017 12:10
  @d4rky28 Zonde geld.
  Maar goed, als je het er zelf voor over hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • D4rKy28

  • 19 april 2017 09:48
  @nolimit2410
  Ik betaal maar voor 1 kaart ;)
  de 2de heb ik ingeruilt tegen wat anders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • HardeHarry

  • 18 april 2017 12:33
  @d4rky28

  Kun je beter een borst verkleining doen voor het geld

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • G.T

  • 18 april 2017 13:48
  Als minpunt mag er ook bij over het geld dat het kost, de slap in de face voor de mensen met een Titan X(p) en of het wel of geen coilwhine heeft. Ik heb 6 gtx 1080's gehad met allemaal flinke coilwhines.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • spreadthehate

  • 18 april 2017 17:27
  @gt-2

  En welke versie heb jij gehad dan als ik vragen mag? Ik pak standaard altijd de Strix variant van Asus en heb nog nooit geen brokken gehad met mijn GPU. De standaard versie van de GTX kaarten wil ik niet eens in huis hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • **Guitar_Hero**

  • 19 april 2017 10:37
  €859… dat is me nogal wat voor een enkel onderdeel van een PC.

  De duurste kaart die ik ooit gekocht heb was de Geforce 2 GTS, die destijds 1200 gulden was. Dat vond ik achteraf gezien al zonde van mijn geld, aangezien de ontwikkelingen op dit gebied razendsnel gaan, en je kaart vrij snel weer 'verouderd' is.

  Tegenwoordig game ik alleen nog op console, en dat vind ik meer dan voldoende. Dan maar iets minder mooie graphics, maar een console van nog geen €400 spreekt mij toch aanzienlijk meer aan dan een PC waarbij alleen de videokaart meer dan het dubbele kost. Zo lang je niet beter gewend bent (en dus niet kijkt naar wat een PC van dit kaliber doet) is er eigenlijk weinig aan de hand, zeker als je games als Horizon: Zero Dawn gepresenteerd krijgt.

  Zijn er nog veel mensen die dit soort kaarten kopen? En zo ja, wat voor verdere kosten hebben ze aan een PC om geen vervelende bottlenecks te hebben op gebied van hardware?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • spreadthehate

  • 19 april 2017 13:06
  @guitar_hero

  Ik koop zelf ieder jaar de nieuwe variant van de 80 serie, en meestal kost mij dit rond de 800 euro voor een nieuwe kaart. Maar ik verkoop mijn oude kaart weer voor een kleine 200 euro dus dat pik ik mooi weer mee.

  De CPU die ik nu al meer dan 5 jaar heb ik de 2600K van Intel en is tot op heden nog geen bottleneck aan het worden. De volgende generatie kaarten ga ik mijn CPU pas weer vervangen dan is het hoog tijd aan het worden.

  Mijn eerste aanschaf van mijn huidige pc met alle toeters en bellen was ongeveer 1500 euro, en daarna ieder jaar een nieuwe GPU wat eigenlijk nergens voor nodig is. Echter wil ik redelijk goed op 4K kunnen spelen en op zijn minst 1440p met de settings tegen ultra aan. Mijn eigen keuze, maar nogmaals nergens voor nodig.

  De eerste aanschaf is even prijzig en daarna valt het zat mee.
  Ik ben heel zuinig met mijn spullen en zit nu alweer aan mijn 2e PS4 omdat die krengen bij mij altijd naar de klote gaan net buiten garantie. Zelfde voor mijn PS3 die heb ik 4 stuks gehad in al die jaren, en dat terwijl ik echt zuinig ben op mijn spullen. Echter met mijn pc heb ik in al die jaren nog nooit brokken gehad.
  Voor dat geld had ik ook een dikke pc kunnen kopen, het is maar net hoe je het bekijkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • **Guitar_Hero**

  • 19 april 2017 19:49
  @spreadthehate Je hebt het toch over €600 per jaar, dat is 1,5 console per jaar en alleen maar voor een videokaart :)

  Iedereen mag het zelf weten uiteraard, maar het blijft toch best aan de prijs. Je hebt duidelijk pech met je consoles, ik heb in al mijn game jaren (en dat is vanaf de commodore 64) weinig console failures gehad, behalve dan met de Xbox360 (2 x rode ringetjes helaas).

  Deze pech had je net zo goed met PC hardware kunnen hebben, ook dat is maar hoe je het bekijkt.

  Nogmaals, als het je hobby is en je hebt het geld, is het geen probleem, ik kan het er nu alleen niet meer aan uitgeven i.c.m. de verantwoordelijkheden en andere hobby's die ik heb, dus PC upgrades doe ik niet meer. (Ik heb ook hobby's waar veel mensen het geldverspilling vinden, ieder het zijne)

  Tevens heb ik niet het idee heel veel te missen op game gebied op PC, mijn laatste game pc heb ik in 2009 gekocht en dat was voor Starcraft 2. Als Half-Life 3 om de hoek komt en het een PC exclusive worden, wie weet wat ik dan doe, maar vooralsnog geniet ik enorm van mijn consoles in de schaarse tijd die ik er voor heb :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • maartencartman

  • 21 april 2017 12:08
  @spreadthehate Mag ik elk jaar jouw 80 serie kopen voor 200 euro.

  What the hell, ik koop ook elkaar een nieuwe kaart ( 80 serie of TI ) maar verkoop deze kaart altijd nog voor een eurootje of 350 a 500 euro. De 1080 van vorig jaar was 800 bij release en nu op dit moment is hij tussen de 5 a 600 euro. Dan is er zeker nog 4 tot 500 euro uit te halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.