Review: HyperX Cloud Flight | Gamer.nl

Review: HyperX Cloud Flight | Gamer.nl

De Cloud-headsets van HyperX vullen een niche die andere fabrikanten als Logitech en Sennheiser lijken te zijn vergeten: gaming headsets van rond de honderd euro die nergens storende compromissen op maken. In het aanbod van de Cloud-lijn ontbrak echter nog de optie van een draadloos model, een leegte die de HyperX Cloud Flight op moet gaan vullen.

De lijn van Cloud-headsets, waarvan de eerste uit 2014 stamt, heeft ma aal marktaandeel veroverd vanwege zijn relatief lage prijs en aandacht voor comfort. HyperX, een dochterbedrijf van Kingston, heeft sindsdien niet stilgezeten en meerdere headsets uitgebracht onder de Cloud-noemer met verschillende kwaliteit – maar allemaal rond de honderd euro. De Cloud Flight is het eerste draadloze model van HyperX, en neemt met een prijs van 160 euro gelijk het grootste vertrek van het originele prijspunt.

HyperX

Exterieur

Aan het exterieur van de Cloud Flight valt gelijk af te zien dat HyperX heeft moeten besparen op sommige vlakken om de draadloze headset betaalbaar te houden. Zo is het aluminium frame, dat normaal de oorschelpen verbindt met de hoofdband, nu beperkt tot een dunne verstelbare strook staal met plastic aan weerszijde. De rest van de headset is volledig opgetrokken uit relatief stevig plastic, vergelijkbaar met het materiaal op oorschelpen van de originele Cloud-headsets. De hoofdband van de Flight bestaat uit ditzelfde plastic, wat aan de onderkant bekleed is met kunstleer. Deze laag is vrij dun, maar biedt genoeg ondersteuning om de headset comfortabel te houden bij langere gamese ies. De headset oefent bovendien een lage klemdruk uit op de oren, wat bijdraagt aan het zeer goede comfortniveau van de Cloud Flight.

HyperX

Om de headset op te laden wordt een micro USB-kabel meegeleverd die met een lengte van één meter wat aan de korte kant is, maar wel relatief stevig is en beschikt over subtiele zwarte connectoren. Mocht de accu onverhoopt leeg zijn, dan is er nog de mogelijkheid om een 3,5mm jack te gebruiken om de headset aan te sluiten. Een pijnlijk nadeel hierbij is dat het een driepolige jack betreft, wat het gebruik van de afneembare microfoon dus uitsluit. Bovendien zijn beide kabels niet gevlochten, iets wat bij een prijskaartje van 160 euro wel te verwachten valt.

Bediening

De Cloud Flight gaat aan door middel van een knop op de linker oorschelp die je pakweg drie seconden ingedrukt moet houden. Met dezelfde handeling gaat hij vervolgens ook weer uit. Op de andere oorschelp vinden we de volumeknop, die de vorm aanneemt van een oneindig draaiende, traploze volumeknop. Deze stuurt direct het volume aan van de verbonden console of pc, in plaats van een intern volumeniveau. Het was derhalve dan ook fijner geweest als deze knop begrensd was aan beide kanten, zodat de gebruiker kan voelen wanneer het minimale en maximale volume is bereikt.

HyperX

Verbinding maken gaat via de meegeleverde USB-ontvanger. Deze is relatief klein van formaat, waarschijnlijk met de USB-porten op de voorkant van een PS4 in gedachte. Op zowel PlayStation 4 als pc maakt de Flight verbinding zonder dat extra stappen benodigd zijn. De Xbox One heeft geen ondersteuning voor de USB-ontvanger, al is het wel mogelijk om de meegeleverde 3,5mm kabel te gebruiken om de headset aan te sluiten. De microfoon is volledig afneembaar, maar is slechts beperkt verstelbaar en is wat aan de korte kant.

De accuduur van de Cloud Flight bedraagt dertig uur, mits de LEDs op de oorschelpen zijn uitgeschakeld door middel van een druk op de aan-uitknop. De LEDs beschikken ook over een ‘ademend’ effect, waarbij de accuduur omlaag springt na achttien uur. Als de LEDs continu aan staan, valt de accuduur nog lager uit naar een schamele dertien uur. Het is dan ook aan te raden om de LEDs uit te zetten, gezien dit de effectieve accuduur meer dan verdubbelt.

Geluid

De 50mm neodymium drivers in de Cloud Flight zorgen voor een helder geluid met geweldige definitie. Zoals bij wel meer gaming headsets ligt er een merkbare nadruk op de bastonen. De Cloud Flight doet dit gelukkig niet in zoverre dat het storend is. Omdat de Flight een gesloten klankkast heeft (ook wel ‘closed back’) is de soundstage erg klein, maar positionele audio is desondanks erg accuraat.

De microfoon produceert een technisch goed geluid, met weinig ruis of achtergrondgeluid, maar geeft een nogal nasale toon mee aan het geluid. De uitvoer klinkt bovendien erg gecomprimeerd en blikkerig. Dat de microfoon zo matig is valt tegen, want de microfoons op de andere Cloud-headsets worden juist geprezen voor hun excellente microfoons.

Conclusie

De Cloud Flight is een goed gebalanceerde headset met prima geluidskwaliteit en geen ernstige gebreken. Het draagcomfort is dankzij de lage klemdruk en goede hoofdband excellent, zoals men mag verwachten van een Cloud-headset. De enige écht storende nadelen zijn de kwaliteit van de microfoon en de lengte van de kabels, waarbij dat laatste probleem gelukkig makkelijk verholpen kan worden met third-party kabels.

HyperX Cloud Flight – 159 euro

sterren

Pluspunten

  • Opladen via micro-USB
  • Afneembare microfoon
  • Plug-en-play werking 
  • Comfortabel

Minpunten

  • Kabels zijn kort en niet gevlochten 
  • Bouwkwaliteit valt tegen voor de               prijs
  • Geluid van de microfoon is matig
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou