Nieuws
Render van de AMD Radeon RX 6000 videokaart.

'RDNA 3 is efficiënter dan Lovelace; mogelijk sneller'

Gerucht voorspelt voorsprong voor AMD's gpu-architectuur

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens hardware-ingewijde Moore's Law is Dead is AMD's RDNA 3-architectuur (RX 7000) efficiënter en mogelijk sneller dan Nvidia's Lovelace (RTX 4000).

In een recente YouTube-video ontleedt Moore's Law is Dead enkele nieuwe geruchten over de nieuwe generatie gpu's. Een reeds verwijderd LinkedIn-overzicht zou zo goed als verzekerd hebben dat RDNA 3 op een multichip-design draait, bestaande uit TSMC's 6 nm en 5 nm procedé. Volgens ingewijden geeft het chiplet-ontwerp een rendementsrijke prestatiebonus tegenover het huidige RDNA 2, aanvankelijk gebakken op TSMC's 7 nm node. 

Het zou een gegeven zijn dat RDNA 3 efficiënter gebouwd is, met deze generatie ook een mogelijkheid om de koppositie in snelheid te veroveren. De laatste paar generaties bood Nvidia vrijwel altijd de snelste gpu's aan.

Over precieze percentages lekte bij AMD vooralsnog niets uit, maar bij Nvidia blijkbaar wel. Volgens enkele bronnen verwacht Nvidia met Lovelace "66 tot 80 procent beter" te presteren dan het huidige Ampere. Een flinke stap in performance van generatie tot generatie, maar mogelijk is het niet efficiënt genoeg om AMD's vooruitgang bij te benen. De bronnen en claims zijn vooralsnog geenszins geverifieerd.

Moore's Law is Dead verzekert dat Nvidia nog steeds een "gigantische sprong in prestaties maakt" — groter dan het verschil tussen Ampere en Turing — zij het niet per se bijzonder efficiënt. In de huidige generatie zien we AMD ook vaak net wat slimmer omgaan met stroomrendement; iets wat Nvidia volgende generatie mogelijk wil aanvechten met potentiële stroomslurpers. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Ghostwire: Tokyo raakt precies de juiste snaar Tekken 7-skins komen naar Virtua Fighter 5: Ultimate Showdown
0

Reacties op: 'RDNA 3 is efficiënter dan Lovelace; mogelijk sneller'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.