Nieuws
Prototype van de Razer x Clearbot schoonmaakrobot, bedoeld om zelfstandig op zonne-energie plastic op te vissen uit de zee.

Razer ontwerpt schoonmaakrobot om plastic uit de zee te vissen

De rgb-gigant gaat groen(er) met Clearbot

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Gamingmerk Razer heeft een samenwerking met de milieubewuste start-up Clearbot aangekondigd. De bedrijven bundelen krachten om “een vloot” aan schoonmaakrobots de zee op te helpen, alwaar ze autonoom troep op moeten ruimen.

De geautomatiseerde boot is een concept van Clearbot, waar Razer aan bijdraagt. Naast financiële steun hielpen de technici van Razer ook bij het ontwerp van de daadwerkelijke robot. Ten opzichte van Clearbots eerste model lijkt de Razer-editie niet alleen groter, maar ook iets chiquer gestileerd. 

Volgens Clearbot raapt het apparaat per ‘cyclus’ zelfstandig 250 kilogram aan plastic op. Met behulp van boordcamera's, AI en machine learning dienen de boten geheel zelfstandig hun werk te kunnen doen. Ondertussen verzamelen de bootjes ook massadata over de vervuiling die ze gezamenlijk opruimen.

Naast een oplichtend groen logo (klaarblijkelijk géén rgb), doen ook de strakke zwarte lijnen denken aan verscheidene Razer-producten. Als fabrikant van gameapparatuur is Razer niet vies van slimme ontwerpen en schaalbare massaproductie, waar hoopvolle start-ups als Clearbot baat bij kunnen hebben.

Vooralsnog blijft het wel bij de belofte van de samenwerking, ter viering van Wereldoceanendag. Wanneer en waar een eerste vloot aan Clearbots uit zou kunnen varen, is nog niet bekend.

De samenwerking met Clearbot is onderdeel van een langer lopend klimaatinitiatief van Razer. Vorig jaar verkocht Razer bijvoorbeeld nekkussens en knuffels van de zogenaamde “Sneki Snek”-mascotte, waarbij Razer voor elke verkoop het behoud van tien bomen financierde. De opbrengst was goed voor ruim 300.000 behouden bomen, in samenwerking met Conservation International. 

Bron: Razer

Dit artikel delen:

Lees meer

In juli kan men de Playdate-handheld reserveren Ratchet & Clank: Rift Apart is ongelofelijk mooi
4

Reacties op: Razer ontwerpt schoonmaakrobot om plastic uit de zee te vissen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 9 juni 2021 08:13
  En waar laat je dat afval dan? Er is een reden waarom het vaak in het water terecht komt.
  Heb zelfs gehoort dat landen hun vuilnis verkopen aan andere landen en die dumpen het dan ergens, waarschijnlijk komt het dan in zee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tad

  • 9 juni 2021 10:34
  @HunterSeeker Als het land het vuilnis verkoopt is het zeker niet meer aansprakelijk voor de stort er van

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 9 juni 2021 13:10
  @HunterSeeker Het kortere prototype verzamelt wat grut en spuwt dat vervolgens aan de kust uit. Lijkt erop dat deze editie dus 250 kilo troep verzamelt om elders uit te laden — ik neem aan bij een soort verzamel- of recyclepunt.

  Inkoppertje voor Razer: smelt dat plastic om en bouw 's werelds eerste volledig gerecyclede gamingmuis of -toetsenbord. Wel zo leuk voor de milieubewuste gamers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 9 juni 2021 10:44
  IK was een paar jaar geleden in Ivoorkust en als je ziet hoe mensen daar met hun plastic omgaan is echt bizar. Ze flikkeren werkelijk alles gewoon op straat. Als je door de natuurlijk loopt waadt je door de plastic flessen, ik werd daar echt treurig van.
  Zodra het een keer regent wordt de bevolking in de bergen met een bezem al het vuil de straat opgeveegd, het water neemt het mee naar de zee. Hoppa weg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.