Nieuws

Rapport: Hoe presteert Halo Wars 2 op pc?

Maakt weinig verwachtingen waar

Geschreven door Floris de Bijl op
In Rapport bekijken we hoe grote releases presteren op pc. Is er nagedacht over de wensen en verwachtingen van pc-spelers of is het gewoon een klakkeloze port? Deze keer is Halo Wars 2 aan de beurt: het vervolg op een van de weinige real time strategygames die tevens op console(s) beschikbaar zijn.

De originele Halo Wars was een van de weinige rts-games op console en volgens velen de enige waarbij goed na was gedacht over de besturing. Halo Wars 2 is dankzij Play Anywhere niet alleen verkrijgbaar op Xbox One, maar ook op pc. Helaas komt de game daar niet helemaal tot zijn recht.

Opties

Het optiemenu van Halo Wars 2 voelt karig en onhandig aan. Instellingen die eigenlijk niet mogen ontbreken in een moderne pc-game, laat staan een rts, zijn niet aanwezig. Zo is het niet mogelijk om in windowed borderless (makkelijker wisselen tussen schermen) te spelen, is er geen optie om de muisaanwijzer tot het venster van de game te beperken en is het niet mogelijk om attack move of hold position in te stellen.

Fanatieke spelers van real-time strategy games hebben vaak een eigen voorkeur ontwikkeld over hoe zij sneltoetsen in de games willen toewijzen. Met name professionele spelers hebben hun eigen set sneltoetsen waar zij aan gewend zijn. Om dit in Halo Wars 2 naar wens aan te passen ben je helaas wel even bezig. Om toetsen opnieuw toe te wijzen moet je namelijk door een lijst heen ploegen van vijftien tabbladen die allemaal een seconde innemen om te laden.

Je kunt hier vervolgens sneltoetsen weghalen door de toegewezen knop opnieuw in te drukken - al laat de game dat nergens weten – of ze opnieuw toewijzen door de nieuwe toets in te drukken. Behalve dit omslachtige menu is er nog een grote ergernis bij de toewijzen van sneltoetsen: er is geen mogelijkheid om muisknoppen als sneltoetsen in te stellen. Aan alles is te merken dat Halo Wars 2 met de Xbox One in het achterhoofd is ontwikkeld, en niet zozeer pc.

Graphics

De graphics van Halo Wars 2 mogen er wezen, maar zijn niet heel gecompliceerd. Dat is goed nieuws voor pc-eigenaren, want die kunnen rekenen op hoge framerates: zelfs op de allerhoogste instellingen gaat de game ver voorbij de honderd fps. Helaas laat de anti-aliasing het hier en daar afweten, wat resulteert in storende kartelrandjes. Dit is met name merkbaar op de voertuigen en gebouwen, al is dit op te lossen door de game te spelen op een hogere resolutie.

Grafisch is er weinig mis met Halo Wars 2, maar de game komt wat controls betreft niet in de buurt van de standaard die rts-spelers op pc mogen verwachten. Er ontbreken gewoon teveel opties en aan de menu’s is te weinig aandacht besteed.

We hebben Halo Wars 2 getest op een pc met de volgende specs:

CPU Intel Core i7 6700k

GPU Gigabyte GeForce GTX 1070 Founder’s Edition

RAM 32GB DDR4 - 2400Mhz

In onze volledige review van Halo Wars 2 geeft Lars de game een 8. Lees zijn bevindingen door op deze link te klikken.

Halo Wars 2 is nu verkrijgbaar op pc en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Live om 20:00: For Honor Veel grote ontwikkelaars doen mee aan Quake-toernooi
3

Reacties op: Rapport: Hoe presteert Halo Wars 2 op pc?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 21 februari 2017 16:11
  UWP bende. ik wou dat ms zich eens zou realiseren dat niemand die windows 10 store troep koopt omdat het pure bagger is. maar desondanks houden ze de games daar in gijzeling om maar mensen naar w10 over te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • oropher(new)

  • 21 februari 2017 18:27
  @casualkiller
  Kan best meevallen, Gears of war 4 is eigenlijk feilloos te noemen ondanks UWP…
  Forza Horizon 3 is vreselijk, maar een gelijke ervaring als op de XONE is vrij eenvoudig en met niet al te veel problemen te verkrijgen.
  Quantum Break is een ramp, maar meer omdat de ontwikkelaars werden gedwongen met DX12 te werken terwijl ze daar geen ervaring mee hadden.
  Forza Motorsport Apex is ook een vrijwel foutloos product.
  En dit spel lijkt ook te doen wat het moet doen, maar is wel duidelijk een consolegame op de PC. Dat is natuurlijk ook te verwachten als een RTS primair op een console wordt ontwikkeld, want ja, dan zou je het spel totaal moeten veranderen wil het de complexiteit van een PC-RTS hebben….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xymie

  • 22 februari 2017 11:26
  Crossbuy via UWP lijkt nu meer een leuk extra'tje voor Xbox gebruikers. Koop het spel digitaal en speel het op al je Xbox en op je Windows 10 devices. Je krijgt op beide systemen dezelfde ervaring dus eigenlijk alleen maar voordelen.

  Andersom is UWP niet toereikend. Als je alleen een PC hebt missen de UWP games momenteel nog standaard functionaliteiten die daar verwacht worden.

  Tevens wordt UWP voor de XBOX gebruikt om (hoe spaarzaam ze ook zijn) de Windows 10 store applicaties als app naar de XBOX te brengen. Ik merk dat er sinds dit mogelijk is er meer apps zijn voor de XBOX als voorheen. Er zit wel een veel strengere controle op, waardoor al die crap die in de Windows 10 store staat niet doorkomt.

  Al met al denk ik nu dat UWP alleen maar positieve effecten heeft voor de XBOX en het er bij Windows 10 nog een beetje bijhangt. Een beetje van je krijgt het erbij, maar je zou het er liever afgooien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.