Nieuws
Officiële illustratie van Qualcomm's Snapdragon G3x ontwikkelkit.

Qualcomm doet Snapdragon G3x-handheld uit de doeken

Chipbakker slaat handen ineen met Razer voor handheld

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Chipfabrikant Qualcomm heeft, in samenwerking met Razer, een eigen handheld onthuld. Het eerder gelekte apparaat blijkt inderdaad een developer kit voor Qualcomms nieuwe mobiele gamingchip, de Snapdragon G3x.

Gisteren lekte al presentatieslides en beeldmateriaal van de handheld uit, waarvan een groot deel nu waarheidsgetrouw blijkt te zijn. In de officiële slides is weinig sprake meer van 8k-video, maar wordt het Qualcomm-Razer-apparaat wel weggezet als een "next-gen mobiel gamingplatform". Of het apparaat ook de consumentenmarkt zal betreden is vooralsnog niet duidelijk.

Officiële presentatieslide van Qualcomm's Snapdragon G3x ontwikkelkit.
De usb-c-poort van de Snapdragon G3x-handheld, inclusief compatibiliteit voor zogenaamde XR Viewers.

De nieuwe Adreno-gpu van Qualcomm zou games op 144 frames per seconde kunnen draaien, met compatibiliteit voor 10-bit hdr-kleuren. Ingebakken op Qualcomms nieuwe SoC zit daarnaast ondersteuning voor Wi-Fi 6E en de mogelijkheid om via usb-c een 'XR Viewer' van Qualcomm aan te sluiten. Diezelfde poort kan gebruikt worden om de handheld uit te versterken naar een 4k-televisie.

Qua cameramogelijkheden wordt er niet meer gesproken over een "always on"-principe, laat staan hdr-videobeelden of optica van Leica. Wel is een 5MP 'webcam' aan de voorzijde verzekerd, welke in 1080p/60-kwaliteit als streamgereedschap moet dien.

Het koelsysteem van de Qualcomm Snapdragon G3x, met luchtkoeling via de achterzijde van de handheld.

Op nieuwe slides is ook de achterzijde van het systeem te zien, compleet  met actieve koeloplossing. Lucht lijkt aan de achterzijde naarbinnen gezogen te worden, om aan de bovenzijde weer uit te blazen; vergelijkbaar aan hoe de Nintendo Switch dat doet. Aan de flanken van het apparaat prijken niet-afneembare controllerparten, vermoedelijk naar Razers ontwerp. De knoppen zijn gekoppeld aan touch-besturing en er zou sprake zijn van unieke, haptische feedback.

Qua games hebben Qualcomm noch Razer grote exclusiviteitsplannen voor de  G3x-kit. Het apparaat lijkt vooral ingestoken om allerlei Android-games en -applicaties native te kunnen draaien, met daarnaast mogelijkheden om cloud-, console- of pc-games te streamen naar het apparaat. Welke diensten direct compatibel zijn met het systeem wordt niet expliciet aangehaald.

Qualcomm heeft nog niet aangegeven wanneer de Snapdragon G3x-handhelds richting ontwikkelaars verscheept kunnen worden. Voor meer informatie over de nieuwe handheld wordt doorverwezen naar de officiële webpagina over de achtste generatie Snapdragon-chips. Ook op Razers kanalen wordt er nog niet (openlijk) gesproken over de beschikbaarheid of verdere informatie over de developer kit.

Dit artikel delen:

Lees meer

PlayStation-versies The Ascent vastgelegd in Taiwan Einde Fortnite Chapter 2 gelekt
0

Reacties op: Qualcomm doet Snapdragon G3x-handheld uit de doeken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.