Nieuws
Productafbeelding van twee RTX 3060-videokaarten van Colorful.

Ook Galax en Colorful tonen RTX 3060's met nieuw geheugen

Nvidia speelt met specificaties van RTX 3060-gpu's

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Na Asus onthullen ook Galax en Colorful nieuwe RTX 3060-videokaarten: een Ti-model met GDDR6X-modules en een non-Ti met vertraagd geheugen.

Over de komst van GDDR6X-geheugen op RTX 3060-kaarten circuleerden al langer geruchten, maar partnerfabrikant Asus was vorige week de eerste die officieel een RTX 3060 Ti met 8 GB aan GDDR6X onthulde. De kaart schijnt geheel naar officiële Nvidia-specificaties gebakken te zijn, al is de nieuwe afstelling nog niet opgenomen in Nvidia's officiële overzicht van de RTX 3060-familie.

Niet veel later werd bij partnerfabrikanten ook een nieuw non-Ti-model van de RTX 3060 (8 GB) onthuld, waarvan het traditionele GDDR6-geheugen nu door een krappere geheugenbus van 128-bit loopt, in plaats van 192-bit. Kort door de bocht is dat model te zien als een RTX 3060 met de geheugenopstelling van een RTX 3050.

Colorful liet weten van beide nieuwe gpu's maar liefst vier respectievelijke videokaarten af te leveren, welke reeds verkrijgbaar zijn in China. De zwakkere RTX 3060 kost tot ongeveer tien procent minder dan diens voorganger. Concurrent Galax zet vooral in op het nieuwe Ti-model, met onder meer de eerste zij-aan-zijvergelijking van de zogenaamde "RTX 3060 Ti Plus" tegenover een RTX 3070:

De introductie het GDDR6X-geheugen op de RTX 3060 Ti moet de kaart minstens 35 procent meer bandbreedte brengen, waarmee het nieuwere Ti-model richting de in-game prestaties van een RTX 3070 klimt. In Galax' vergelijkingen loopt de "RTX 3060 Ti Plus" vaak nog enkele frames-per-seconde achter op het eerstvolgende grotere broertje, maar de kloof krimpt verder in. In selecte games, zoals Marvels' Spider-Man, lijken de twee kaarten grofweg dezelfde prestaties te boeken. 

In de Benelux hebben de vernieuwde RTX 3060-modellen nog weinig voet aan grond, al komt daar mogelijk spoedig verandering in. De eerste merken en modellen die de overstap wagen, richtten zich aanvankelijk vooral tot de Aziatische markt. Mochten de hier grotere partijen als Gigabyte en MSI een dezer dagen ook met Nvidia's nieuwe specificaties meegaan, dan groeit de kans dat de nieuwe RTX 3060-gpu's ook in Europa hun intrede doen. Over officiële adviesprijzen in euro's is vooralsnog niets bekend. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsoft wil Call of Duty ook op Nintendo Switch uitbrengen Makers The Callisto Protocol denken al na over vervolg
0

Reacties op: Ook Galax en Colorful tonen RTX 3060's met nieuw geheugen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.