Nieuws
Bewerkte foto van Nvidia-voorzitter Jensen Huang met een RTX 4090-videokaart in zijn hand, welke in vuur en vlam staat.

Nvidia vraagt partners verbrande RTX 4090's terug te sturen

Nvidia toont brandend verlangen om problemen op te lossen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Gpu-gigant Nvidia heeft diens partnerfabrikanten gevraagd om doorgebrande RTX 4090-videokaarten en -kabels terug te sturen naar het hoofdkantoor.

Nvidia's verzoek komt als respons op de eerste meldingen van doorgebrande RTX 4090's. Een vermoedelijk defect in de nieuwe 12VHPWR-kabels (de 16-pins PCIe 5.0-standaard), dan wel de connectoren, leidde daarbij tot het doorsmelten van selecte componenten. Om de precieze reden te achterhalen en voortaan te verhelpen, dienen defecte kaarten door Nvidia zelf onderzocht te worden. 

Voor Nvidia is er geen recent precedent voor een dergelijk scenario te bedenken. Ook toen geheugenfabrikant Micron geheel defecte GDDR6-chips leverde voor onder meer de RTX 2080 Ti, circa vier jaar geleden, werden de videokaarten nooit herroepen vanuit Nvidia's hoofdkantoor.

Het eerdere vermoeden dat het huidige brandgevaar te wijten was aan een incorrecte verbuiging van de 16-pins stroomkabel lijkt inmiddels wel af te zwakken. Volgens berichtgeving van Igor's Lab ligt het probleem mogelijk bij kabel- en connectorfabrikant Astron, die mogelijk tekortschoot in de klemfactor van hun 12VHPWR-connector. Door gebrekkige grip op de stroompinnen van de videokaart kunnen onregelmatige voedingsstromen (en daarmee onredelijke temperaturen) ontstaan. 

Ronaldo Buassali van TecLab onderzocht diezelfde "ondermaatse connecties" in twee experimentele livestreams. De fervente overklokker wist maar liefst 1530 watt veilig door de 12VHPWR-kabel te pompen, maar onderstreepte daarbij dat speling in de connector significante temperatuurschommeling teweegbrengt. Enkele resultaten van zijn onderzoek zijn samengevat in bovenstaande tweet.

Desalniettemin blijft onduidelijk wat de daadwerkelijke reden achter de verbrande RTX 4090-kaarten en -kabels is. Nvidia heeft, ondanks het herroepingssignaal naar partnerfabrikanten, nog altijd geen officiële uitspraak gedaan over de verhitte ophef. Concurrent AMD gebruikte het negatieve momentum ondertussen om alvast te verzekeren dat RDNA 3-gpu's niet overstappen op de nieuwe PCIe 5.0-stroomstandaard.

Dit artikel delen:

Lees meer

Sony London Studio werkt aan online co-op-game in fantasievol Londen Eerste screenshots Neymar en Pogba in Cod: Modern Warfare 2 gelekt
1

Reacties op: Nvidia vraagt partners verbrande RTX 4090's terug te sturen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Riyakuya

    • 27 oktober 2022 18:37
    Haha had Jayztwocent toch gelijk. Hij gaf al langer aan zich zorgen te maken rondom deze kabels maar Nvidia negeerde dat.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.