Nieuws
Screengrab van Nvidia's CES 2022-presentatie, waarin Jeff Fisher onder meer de nieuwe GeForce RTX 3090 Ti wereldkundig maakte.

Nvidia vraagt partners productie van RTX 3090 Ti te pauzeren

Mediaronde in februari zou ook geannuleerd zijn

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens interne bronnen van TweakTown zou Nvidia partnerfabrikanten gevraagd hebben de productie van RTX 3090 Ti-videokaarten stop te zetten.

Een reden voor de productiestop zou niet zijn gegeven door Nvidia, maar het lijkt erop dat de siliciumproductie lastig ligt. De RTX 3090 Ti draait op veruit de meest geavanceerde gpu van Nvidia, die op Samsungs procedé gebakken wordt. Mogelijk zit Samsung in zwaar weer, nadat recentelijk ook bleek dat de productie van mobiele Exynos 2200-chips niet goed op gang kwam.

Bronnen van VideoCardz zouden daarnaast bevestigd hebben dat het niet alleen een hardwarematig probleem is. Ook aan de kant van de BIOS-instellingen zou iets de uitrol van de RTX 3090 Ti beperken, al werd niet verduidelijkt wat precies het probleem zou zijn.

Een verschuiving in Nvidia's prioriteiten vormt mogelijk een additionele reden. Ergens "volgende maand" zouden we meer moeten horen over Nvidia's nieuwe bakbeest van een gpu, maar ook die embargo's zijn nu vervallen. Ondertussen verschoof de gpu-gigant wel meer productiekracht naar de RTX 3050-gpu's. Naar al het schijnt wil Nvidia de vraag naar budget-gpu's beter afhandelen — peperdure, high-end videokaarten raken immers toch minder snel uitverkocht.

De GeForce RTX 3090 Ti werd onthuld tijdens Nvidia's CES 2022-persconferentie. Het nieuwe vlaggenschip bevat, net als de originele RTX 3090, 24 GB aan GDDR6X-geheugen, ditmaal met 21 Gbps aan bandbreedte. Daarnaast worden ook net wat meer CUDA-kernen op het sicilium geactiveerd — tot maar liefst 10752 stuks — goed voor 40 teraflops aan grafische rekenkracht. 

Met het verhogen van hoeveelheid kernen en de kloksnelheid (1,56 GHz base en 1,86 GHz boost) komt ook een TDP van vermoedelijk ergens rond de 450 watt, waar de voorganger het deed met 350 watt. Qua raytracing-kernen en Tensor-technologie biedt het Ti-model een marginale bonus bovenop het origineel.

Over precieze releasedata en adviesprijzen werd vooralsnog niet officieel gesproken door Nvidia. Nu de mediaronde van februari lijkt te zijn vervallen, horen we waarschijnlijk pas richting maart meer over de RTX 3090 Ti.

Bron: TweakTown

Dit artikel delen:

Lees meer

God of War meest succesvolle PlayStation-pc-port op Steam Wat ons opviel tijdens het spelen van Rainbow Six Extraction
2

Reacties op: Nvidia vraagt partners productie van RTX 3090 Ti te pauzeren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 15 januari 2022 18:28
  De 3050 met straatprijzen inmiddels van wat de adviesprijzen waren van de 3060. Nee dank je, dat zijn geen budgetkaarten meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 16 januari 2022 00:04
  @SuperDre Indd, een paar jaar terug kocht je voor 300-400 euro nog een medium tot high end kaart.

  Nvidea heeft overigens gister een update uitgebracht voor hun GPU`s waar een nieuwe feature mee kwam genaamd DLDSR waardoor ze volgens hun claimden dat hierdoor je je beeld kon upscalen van bijvoorbeeld 1440p naar 4k met een performance hit van enkele fps. Of van 1080p naar 1440p, etc. Door de tensor cores zouden sommige frames niet werkelijk berekent worden maar een soort van geschat waardoor je ongeveer dezelfde hogere resolutie zou krijgen zonder de performance hit. Dit zou door de tensor cores en AI worden gedaan.

  Een behoorlijke grote claim waar veel mensen inclusief ikzelf enthousiast over waren. Het werkt dus prakties niet. DSR waarmee je kon upscalen van resolutie bestond al alleen je betaalde hiervoor een normale performance hit. Precies hetzelfde gebeurd met DLDSR. Of de feature werkt niet goed alleen het lijkt er meer op dat Nvidea dit als marketing truuk gebruikt en het gelogen is.

  Het word nog erger dat mensen die hier vragen over stellen op hun en andere reddit fora gedownvote worden en er incorrecte informatie verspreid wordt waar de mensen die vragen stellen of kritisch zijn op de feature die niet doet wat er belooft is worden behandeld alsof ze niet begrijpen hoe het werkt. Ik heb nog nooit zoiets naars meegemaakt bij een bedrijf dat ik me kan herinneren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.