Review
nvidia rtx

Nvidia RTX 3000-serie: alle verwachtingen op een rijtje

Tijd voor een nieuw topsegment

Geschreven door Roel Stortelder op
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat de Nvidia GeForce RTX 2000-serie werd gelanceerd, dus het wordt hoog tijd voor een opvolger. In dit artikel vatten we samen wat er al bekend is en wat onze verwachtingen zijn.

Volgens meerdere bronnen en tevens ook onze verwachtingen, was Nvidia van plan om de nieuwe Ampère GPU-architectuur te presenteren tijdens zijn eigen GPU Technology Conference (GTC). De presentaties werden in verband met het coronavirus echter geschrapt en zouden vervangen worden met een serie persberichten. Helaas is het twee weken na de oorspronkelijke datum nog volledig stil rondom de nieuwe architectuur en bijbehorende RTX 3000-kaarten. Geruchten en gelekte specificaties zijn er gelukkig genoeg.

Releasedatum

Twee maanden geleden was de verwachting nog dat we de eerste RTX 3000-kaarten al in de lente van dit jaar zouden zien, maar het is duidelijk dat het coronavirus er voor heeft gezorgd dat dit niet meer gaat gebeuren. Volgens een artikel van Tae Kim, een journalist bij Bloomberg, werkt het virus financieel zelfs in het voordeel van Nvidia. Het bedrijf ziet een stijging van maar liefst 50% in het totaal aantal gegamede uren per dag door het grote aantal thuisblijvers. Daarnaast zijn cloud-oplossingen, een andere tak waar Nvidia veel winst uit haalt, door het thuiswerken nu extra populair.

rtx 3000

De toegenomen populariteit van gaming betekent ook dat gamers investeren in nieuwe hardware, waaronder videokaarten. Nvidia kan daardoor de ‘oude’ videokaarten nog even blijven verkopen zonder een daling te zien in omzet. Dat is goed nieuws voor de winstmarges, want de huidige generatie GPU’s is veel makkelijker en goedkoper om te produceren dan de toekomstige RTX 3000-serie. De huidige verwachting is daarom dat Nvidia de eerste details bekendmaakt in augustus, maar verwacht dan alleen de specificaties en misschien een adviesprijs. Alle details en benchmarks worden waarschijnlijk pas tijdens Computex 2020 onthuld, dat verzet is naar de laatste dagen van september. Dat zou ook een mooi moment zijn voor alle partners, zoals MSI en ASUS, om hun varianten op de videokaarten te tonen.

Begin oktober liggen de videokaarten dan in de winkels, zodat de winkeliers voldoende tijd hebben om voorraad op te bouwen voor de feestdagen. De voorgaande lanceringen van zowel Nvidia als AMD leren ons dat nieuwe high-end videokaarten snel uitverkocht zijn.

Gigantische RTX 3080 Ti-chip

Van alle nieuwe videokaarten die er aan zitten te komen, lijken de geruchten over de RTX 3080 Ti het betrouwbaarst te zijn. Het zou gaan om een gigantische chip met een oppervlakte van maar liefst 826mm2. Ter vergelijking: de GTX 1080 Ti moest het doen met 471mm2 en de RTX 2080 Ti zit op 754mm2. Nu lijkt het verschil qua formaat tussen de 2080 Ti en 3080 Ti niet heel groot, maar omdat de nieuwe generatie gebruik gaat maken van kleinere transistors, is dat een bijzondere stap. Dergelijke grote chips vereisen namelijk een zeer betrouwbare fabricage om winstgevend te zijn, wat betekent dat TSMC of Samsung al zeer ver zijn in de ontwikkeling van de nieuwe processen. Zoals je misschien weet, doet Nvidia namelijk alleen het ontwerp van de chips. De uiteindelijke fabricage is in handen van externe partijen.

rtx 3000
Het gelekte ontwerp van de RTX 3080 Ti.

Welke partij de chips dit keer gaat fabriceren is echter nog onduidelijk. Jensen Huang, de CEO van Nvidia, heeft eerder aangegeven dat het leeuwendeel van de GPU’s geproduceerd gaat worden door TSMC, met de 7nm-technologie die nu ook voor AMD Ryzen-processors wordt gebruikt. De laatste geruchten spreken dat echter tegen, want Samsung zou al engineering samples van de RTX 3080 Ti hebben gemaakt met hun 10nm-proces. Trap hierbij overigens niet in de verwarrende namen, want TSMC’s 7nm is vergelijkbaar met Samsungs’ 10nm.

Wie de chip ook maakt, het feit dat hij enorm groot is én over kleinere transistors beschikt, betekent dat we mogelijk een enorme toename in prestaties gaan zien. Een prestatieverbetering van 50 tot 100 procent is dan een redelijk reële verwachting. De kleinere transistors betekenen ook een hogere efficiëntie van 40 tot 50 procent, maar dat is afhankelijk van het door Nvidia gekozen proces. Een bekende bron op Twitter, wiens account inmiddels is verwijderd, kwam recentelijk met iets meer gedetailleerde informatie over de chip die deze gedachte bevestigt. Volgens KittyCorgi krijgt de RTX 3080 Ti 7680 CUDA-kernen, bijna het dubbele van de RTX 2080 Ti met 4352 CUDA-kernen.

Overige RTX 3000-serie kaarten

Over de overige videokaarten weten we nog erg weinig. De enige geruchten komen van de Twitteraar met informatie over de RTX 3080 Ti. KittyCorgi liet zien dat de chip die hoogstwaarschijnlijk overeen gaat komen met de RTX 3080 (de GA104) in totaal 48 SM’s gaat krijgen. Dat komt neer op 6144 CUDA-kernen. Vergeleken met de RTX 2080 is dat een ruime verdubbeling, want die chip heeft er ‘maar’ 2944 (of 3072 voor de SUPER-variant).

rtx 3000
Het gelekte ontwerp van de RTX 3080.

De GA106- en GA107-chips die de RTX 3070 en RTX 3060 moeten gaan vormen, krijgen respectievelijk 30 en 20 SM’s, of 3840 en 2560 CUDA-kernen. Ook dat zijn weer grote verbeteringen, maar helaas geen verdubbeling.

Meer informatie over de lager gepositioneerde kaarten is er op dit moment nog niet. Dat gebeurt vaker, maar omdat Nvidia oorspronkelijk de architectuur twee weken geleden had willen aankondigen, is het ook verdacht. Het kan zijn dat de lancering van de RTX 3000-serie begint met enkel de RTX 3080 en de RTX 3080 Ti. De lager gepositioneerde modellen komen dan in de maanden daarna pas op de markt, net als bij de RTX 2000-serie.

Prijzen

Over de prijzen zijn er op dit moment nog geen geruchten en het is ook erg moeilijk om er iets concreets over te zeggen. Het coronavirus kan zowel een positief als een negatief effect hebben op de prijs bij de lancering. Zoals gezegd profiteert Nvidia op het moment van het uitstellen van de lancering, waardoor het bedrijf tijd heeft om het productieproces verder te optimaliseren. Dat zou de prijzen kunnen drukken. Aan de andere kant is Nvidia niet het enige bedrijf dat lanceringen uitstelt en kan TSMC of Samsung de enorme vraag naar chips later dit jaar mogelijk niet goed aan, met hogere prijzen als gevolg.

rtx 3000

Dan is er nog de concurrentie: AMD Big Navi. De laatste geruchten melden dat AMD weer bezig is met een comeback in het high-end segment, wat zou betekenen dat Nvidia straks niet meer alleen aan de top staat. Als dat het geval is, moet Nvidia daar uiteraard op reageren met betere prijzen. Toch is het onwaarschijnlijk dat AMD direct met een tegenhanger komt voor de RTX 3080 Ti, waardoor die chip mogelijk nog duurder gaat worden dan zijn voorganger.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hyrule uit Zelda: A Link to the Past nagemaakt in Animal Crossing: New Horizons Soulslike actie-rpg Mortal Shell onthuld
13

Reacties op: Nvidia RTX 3000-serie: alle verwachtingen op een rijtje

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  melody

  • 2 april 2020 11:52
  Meestal worden de Ti kaarten ook een half jaar later uitgebracht dan de gewone modellen. Ik wacht in ieder geval daar op. Vrees wel dat zeker met alle thuiszitters de nieuwe kaarten direct uitverkocht gaan zijn als ze uitkomen, ervanuitgaande dat alle lockdowns nog wel even gaan duren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 2 april 2020 12:45
  @melody Dat was vroeger inderdaad zo, maar met de RTX 2000-lancering waren het de RTX 2080 en RTX 2080 Ti die als eerste beschikbaar waren. Gezien de hoeveelheid informatie die nu beschikbaar is over de RTX 3080 Ti vergeleken met de rest van de kaarten, zit het er dik in dat de Ti-editie weer als één van de eerste beschikbaar komt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 2 april 2020 12:14
  dus ik kan beter wachten met het samenstellen van een nieuwe pc?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 2 april 2020 12:46
  @vladimirr Timing is altijd lastig bij het samenstellen van een nieuwe PC. Je kunt nu wachten op de RTX 3000-serie, maar tegen die tijd is misschien ook een lancering van AMD dichtbij. Zodra die er is, komen er mogelijks nieuwe processors op de markt… Zo blijf je natuurlijk uitstellen. Ik zou gewoon een nieuwe computer samenstellen op het moment dat je het nodig hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 2 april 2020 15:52
  @RoelStortelder Eind 2020: Nieuwe videokaarten en nieuwe AMD Ryzen processors. Ik denk dat het dan wel een mooie tijd is om dan een PC samen te stellen. En kijk tussendoor of er nog leuke deals zijn, zo kan je beetje bij beetje de onderdelen kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 2 april 2020 17:22
  @PSPfreaky Het gerucht is inderdaad dat er eind dit jaar nieuwe videokaarten van AMD komen, maar in welk segment is nog compleet onduidelijk. Daarnaast kan dit hele corona gedoe de planningen overhoop gooien zoals dat ook bij Nvidia heeft gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 2 april 2020 13:28
  @vladimirr mijn redenatie is dat als ik verwacht dat het nog minimaal 6 maanden duurt voor er een nieuwe generatie gpu`s uit komt. En het geld brandt in mijn zakken. Dan stap ik nu in als ik op dat moment wil upgraden. Op dit moment zijn de voorraden en prijzen prima voor bestaande hardware. Op WQHD resolutie kun je echt uitstekend gamen met een rtx 2070. Denk dat het nog wel 9 maanden zeker gaat duren voor de boel goed op voorraad is van de 3000 serie.

  Geduld is vaak het best. Maar als je op dit moment niet kunt gamen zoals je wilt. Dan kun je beter instappen dan maandenlang zitten wachten.

  Dank gamer.nl voor deze update van Nvidia.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 2 april 2020 14:32
  @rohirrimdwarf

  Tja heb toch besloten om ff te wachten. Wil een State of the art game pc hebben haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 2 april 2020 15:41
  @vladimirr je weet het zelf vaak het best. Als ik een tip mag geven. Het best is om niet veel met hardware nieuws bezig te zijn. 3 maanden van te voren is tijd genoeg. Lekker blijven gamen en het leven door laten gaan. Veel plezier

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 2 april 2020 15:42
  @vladimirr Ook verstandig qua prijs/kwaliteit doeleinden. Ik heb niet het idee dat de prijzen van de high end kaarten van 1,5 jaar geleden nu drastisch omlaag zijn gegaan. Dat kan veranderen als de 3000 serie op de markt wordt gebracht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 2 april 2020 19:45
  @melody
  Dat denk ik niet, ik denk dat de 3000 serie gewoon een slag duurder dan de 2000 serie wordt, zoals dat ook ging met de 2000 serie na de 1000 serie…
  De 2080 Ti is nog steeds duurder dan de 1080 Ti ten tijde van release was.
  Alléén als AMD zowel een gigantisch snellle kaart uitbrengt, als dat alle grondstoffen voor geheugenproductie op orde zijn, zullen prijzen misschien met 30-40 % dalen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 2 april 2020 19:42
  @vladimirr
  Je kan altijd nog eerst de basis-pc en later de nieuwe videokaart halen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 2 april 2020 16:03
  @melody
  Klopt meestal komt de TI later maar was met de 2080 toch anders voor een keer.
  Ik heb hem toen meteen besteld via Nvidia op het moment van de persconferentie. En ik heb vaak de browser toen moeten verversen. Had hem gelukkig snel te pakken. Ben benieuwd wat de nieuwe kaarten gaan doen en kosten. Dan maar is zien wat ik doe. Wil ook een ps5 dus ja keuze stress.

  Had de reactie’s hier boven nog niet gezien. Was ervan afgeraakt om te reageren.( bewerkt)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.