Nieuws
Illustratie van een Nvidia-gpu in een laptop.

'Nvidia rolt Super-uitgaves van mobiele gpu's begin 2022 uit'

Geruchten voorspellen een refresh voor laptops

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens een ingewijde op Twitter verschijnen Nvidia's Super-uitgaves van mobiele Ampere-gpu's ergens begin volgend jaar. Het gerucht volgt een eerdere lek op, waarbij Lenovo de Super-gpu's al kortstondig in hun roadmap noemde.

De vermeende lek komt van Twitter-gebruiker @greymon55, die vooralsnog geen juiste voorspellingen op zijn naam heeft staan. Naast een globale release-periode die nu op de planning zou staan, werd verder geen nieuwe informatie verstrekt.

De claim op Twitter komt kort na een eerdere lek over de vermeende Super-modellen. Op de website van fabrikant Lenovo waren eind vorig maand laptops te vinden die klaarblijkelijk in de toekomst ook met Super-varianten van de Ampere-gpu's geleverd zouden worden.  

Lenovo noemde een GeForce RTX 3070 Super met 8GB GDDR6 en een GeForce RTX 3080 Super met 16GB GDDR6. Beide nu verkrijgbare non-Super-modellen zijn met dezelfde hoeveelheid videogeheugen te leveren. Het 'Super' maken van de bestaande gpu's zit hoogstwaarschijnlijk in het opvoeren van de kloksnelheden, alsmede misschien het versnellen van het geheugen. 

De mobiele GeForce RTX 3080 maakt al gebruik van de gehele GA104-gpu. Een Super-model zou daarom mogelijk op een andere chipset kunnen draaien. In het verleden sijpelde al iets door over een GA103(S)-gpu, maar bekend ingewijde @kopite7kimi claimde eerder nog dat die grotere chipset dood verklaard zou moeten zijn.

Promotionele render van de Nvidia GeForce RTX 3080 Ti

De desktop-varianten van dezelfde videokaarten hebben reeds Ti-opvolgers gekregen. Vermoedelijk rolt Nvidia voor die modellen dan ook geen Super-varianten uit.

Gedurende de laatste twee generaties zijn zowel de Ti- als Super-noemers vrij chaotisch door elkaar gebruikt. Nvidia zou hierbij een poging kunnen doen de twee refreshes te onderscheiden: Ti's voor desktop, Super's voor laptops. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste seizoen The Last of Us-serie bestaat uit tien afleveringen Monster Hunter Stories 2 treedt uit de schaduw van de hoofdserie
3

Reacties op: 'Nvidia rolt Super-uitgaves van mobiele gpu's begin 2022 uit'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 004

  • 7 juli 2021 20:32
  Ik neem aan dat de website vernieuwd is qua layout. Het ziet er leuk uit maar vind het zeer onduidelijk. No go voor mij

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 8 juli 2021 00:04
  @004 Er is een algemeen feedback-plekje aangemaakt om je mening te spuien over Gamer.nl's nieuwe uiterlijk. Linkjes zijn in verband met de nieuwe spam-filters eventjes moeilijk, maar je vindt dat artikel in de uitgelichte artikelen bovenaan de hoofdpagina.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 8 juli 2021 23:51
  @TomKauw Ik was er al naar op zoek maar had deze over het hoofd gezien maar heb het gevonden, thanks!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.