Nieuws
Vooraanzicht van het Israëlische Nvidia-kantoor, waar hoofdzakelijk verschillende R&D-divisies gelokaliseerd zijn.

Nvidia betaalt 5,5 miljoen dollar boete voor verzwegen crypto-omzet

Onduidelijk blijft hoeveel gpu's bij crypto-boeren verdwenen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Nvidia een boete van 5,5 miljoen dollar opgelegd, nadat het bedrijf niet wilde verklaren hoeveel impact de crypto-industrie op de omzet van het bedrijf had.

Het geldbedrag wordt niet gevorderd over het tumultueuse afgelopen jaar, maar zou specifiek een boete betreffen over het fiscale jaar van 2018. Gedurende zeker twee kwartalen verzweeg Nvidia hoeveel videokaarten het bedrijf daadwerkelijk direct doorverkocht aan cryptoboeren, waardoor aandeelhouders geen eerlijk beeld kregen van de geldstromen.

Volgens de SEC is de crypto-industrie een buitengewoon volatiele markt. Nvidia zou gigantische winst geboekt hebben op selecte piekmomenten in de crypto-wereld, maar zou die geldstromen vervolgens als reguliere omzet in de gamingsector wegschrijven — qua videokaarten was er anno 2018 immers toch geen onderscheid tussen gaming en crypto. Zodoende werd het voor investeerders des te lastiger om te achterhalen of  Nvidia's geboekte 'gamingwinst' ook daadwerkelijk in de toekomst door kon zetten.

Nvidia RTX 2060

"Nvidia's mislikte openbaring weerhoudt investeerders van kritieke informatie in een belangrijke markt", zo concludeerde Kristina Littman, voorzitter van de SEC's cybereenheid en crypto-divisie. "Alle emittenten, inclusief bedrijven die kansen in opkomende technologieën najagen, moeten verzekeren dat hun openbaringen tijdig, compleet en accuraat zijn."

De SEC claimt daarbij dat Nvidia's handelen het heeft doen lijken alsof crypto weinig tot geen invloed had op de gaming-verdiensten. Sinds 2018 is echter des te duidelijk geworden dat de twee hardware-markten kriskras door elkaar lopen, met later ook een aandeel in het mondiale chiptekort als mogelijk gevolg. 

Nvidia heeft het verdict vooralsnog niet ontkend, noch bevestigd, zo claimt het officiële persbericht van de SEC. Wel zou de processorgigant al aangegeven hebben de 5,5 miljoen dollar boete te zullen betalen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Alle iPhone 14-geruchten Switch-versie Genshin Impact is nog altijd in ontwikkeling
6

Reacties op: Nvidia betaalt 5,5 miljoen dollar boete voor verzwegen crypto-omzet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  do365nic

  • 7 mei 2022 16:07
  Die 5.5 miljoen is echt een lachertje voor een bedrijf als NVIDIA

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SavageNax1988

  • 7 mei 2022 16:50
  @do365nic Klopt. Maar wanneer een bedrijf als Nvidia een boete krijgt waar ze serieus last van krijgen, dan kan het zijn dat de rekening uiteindelijk wordt doorgeschoven aan de klant. En dan kunnen we straks opnieuw teveel gaan betalen voor een videokaart. Het is inderdaad geen goeie zaak, zo'n tik op de vingers. Maar het alternatief is mijn ogen nog erger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gretal MKII

  • 8 mei 2022 00:35
  Kunnen ze niet ook nog bestraft worden voor creatief boekhouden? Dat lijkt me hier ook wel het geval en is bij mijn weten wereldwijd verboden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  racerozzy

  • 9 mei 2022 01:03
  @Gretal MKII Waarom, verkoop van videokaarten is verkoop boeit het waaraan? Ze produceren kaarten en meoten winst maken door verkoop. Markt bepaald, kwestie van vraag en aanbod. Deal with it. If you don't like it vote for communism. Daar zullen ze je vast horen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 9 mei 2022 15:32
  @racerozzy Maar we hebben het kapitalisme ook aan banden gelegd met duidelijke regels. Als je niet kunt verklaren aan wie of wat je zoveel verkoopt, is dat niet netjes richting investeerders. Dat is waarom Nvidia op de vingers wordt getikt.

  Vind het wel wat hyperbolisch om meteen communisme te prediken, zodra iemand niet honderd procent achter de soms shady aspecten van de zakelijke wereld staat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  racerozzy

  • 10 mei 2022 15:10
  @racerozzy @TomKauw Het is niet zo dat ze het niet vermeld hebben, ze vermelden het alleen het staat onder een andere categorie. Het is niet zo dat ze de aantallen hebben verdoezeld of fraude hebben gepleegd. Ze hebben gewoon de totaal sales als een geheeld gepakt. Dat maakt een investeerder geen drol uit, want winst is winst daar draait het aandeelhouders om.

  Ik heb het geen communisme genoemd, ik maakte een vergelijking, het oude kaptilaisme is zoiezo de nek om gedaan. Het alla China 'state capatlism' is wat dit is. In Hong Kong en Shanghai had je vrije handelsregios waar dat was, je mag handelen maar wel aan de voorwaarden van de overheid. Je mag verkopen maar wij bepalen aan wie niet, dit is de weg die hiermee wordt ingeslagen en is al tijden aan de hand.

  Tijd lang zelf nvidia aandeelhouder geweest en het enige wat je wil is winst zien en niemand maakt het uit of de kaarten aan miners verkocht worden of gamers, het draait om omzet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.