Nieuws
Vooraanzicht van een deels ontleden Intel NUC 13 Extreme-pc, met daarin het Compute Element en een RTX 3080 Ti van Asus zichtbaar..

NUC 13 Extreme-moederbord is alsnog kleiner dan RTX 4090

Terwijl de nieuwe NUC's alsmaar groter worden

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Intels nieuwe NUC 13 Extreme-pc groeit in omvang, maar bevat alsnog een moederbordcomponent dat kleiner uitvalt dan Nvidia's grootste videokaart.

De NUC 13 Extreme, ook wel de Raptor Canyon genoemd, werd eerder dit jaar al geteased en officieel onthuld. Sinds deze week druipen de eerste onafhankelijke test binnen, met de primeur voor het Chinese Computer Evaluation Room 163. In de recensie is onder meer te zien hoe het 13,9 liter chassis ruimte biedt voor zowel het unieke NUC 13 'Compute Element' als een high-end videokaart tot en met drie PCI-sloten aan dikte.

De volledig afgebouwde variant van de NUC 13 Extreme wordt geleverd met een RTX 3080 Ti van Asus' TUF-vaandel, maar in theorie zou ook een RTX 3090 (Ti) daar plaats kunnen nemen, al vergt dat wel een upgrade van de meegeleverde 750 watt voeding. Met de toenemende dikte van zwaardere RTX 40-kaarten zullen precies die videokaarten in selecte gevallen niet meer passen, al biedt het systeem wel alvast ondersteuning voor (nauwelijks bestaande) PCIe 5.0-kaarten.

Bovenaanzicht van het Compute Element van de Intel NUC 13 Extreme-pc.

Desalniettemin valt vooral het unieke moederbordje in de NUC 13 Extreme op. Ondanks de groei van de zwaarste NUC-systemen blijken deze componenten nog aanzienlijk compact uit te pakken. Op dit deelcomponent vinden we onder meer een onbegrensde Intel Core i9-13900K inclusief koeloplossing, tot 64 GB aan DDR5-geheugen, ruimte voor maar liefst drie M.2-ssd's en vrijwel alle (draadloze) I/O van het systeem. 

De twee ventilatoren en het bijbehorende koelblok op het moederbordje schenken het component een aardige dikte, maar alsnog valt het Compute Element kleiner uit dan Nvidia's RTX 4090, een videokaart van nota bene vier PCI-sloten aan dikte. 

Zowel de NUC 13 Extreme-pc als het systeem in de vorm van een zelfbouw-kit zijn momenteel exclusief in China te verkrijgen. De verwachting is dat de Raptor Canyon-producten later in 2022 wereldwijd beschikbaar worden gesteld, met een mogelijke uitloop tot begin 2023. Onduidelijk is nog hoeveel de verschillende systemen en configuraties in de Benelux zullen kosten. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Win Pokémon Violet Half-Life: Alyx-mod Levitation is nu beschikbaar
1

Reacties op: NUC 13 Extreme-moederbord is alsnog kleiner dan RTX 4090

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    SuperDre

    • 26 november 2022 17:02
    Ik vind de Dragon al bijna te groot, ze hadden beter die wat vergroot zodat er ook die grotere kaarten van AMD in passen en deze dikkere van Nvidia. Deze NUC 13 gaat het NUC principe ver te buiten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.