Nieuws
Sfeerbeeld van Intel, waarop een hele printplaat van hun nieuwe processor-procedé te zien is.

Nieuwe benchmark van Intel-videokaart aangetroffen

De Intel Xe-HPG DG2-128EU blijkt 2,2 GHz te klokken

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Intels aanstormende generatie videokaarten is wederom in online benchmarks opgedoken. Op Geekbench zijn resultaten te vinden van een systeem met een discrete Intel Xe Graphics-videokaart— vermoedelijk een desktop-kaart onder het nog te onthullen DG2-vaandel.

De videokaart (preventief omgedoopt tot de Intel Xe-HPG DG2-128EU) beschikt over 128 execution units en een kloksnelheid van 2,2 GHz. Qua VRAM zou dit model beschikken over circa 5 GB geheugen, wat indiceert dat dit hoogstwaarschijnlijk niet Intels topmodel voor de gamingsector betreft.

De DG1-generatie van Intel Xe Graphics werd evenals als een discrete videokaart geleverd, maar was duidelijk niet op gamers gericht. Intels eerste reeks losse gpu's was gebouwd op efficiënte productie; het gros van de kaarten wordt geheel passief gekoeld. Met DG2 heeft Intel aangegeven ook gamers aan te willen spreken, zowel in laptops als in desktops.

Gpu-gegevens bij een Geekbench V5-test, gedraaid op een tweede generatie Intel Xe Graphics-videokaart.

De nieuw aangetroffen benchmark schetst niet per se het mooiste plaatje voor Intel. Met 13710 punten in Geekbench V5 (OpenCL) begeeft deze DG2-gpu zich op hetzelfde gebied als Nvidia's GeForce GTX 660 Ti of AMD's Radeon RX 550. Dat zijn niet bepaald de nieuwste gpu's — terwijl Intel er qua specificaties bovendien sterker voor staat.

Mogelijk is de benchmark voltooid op een 'verkreupeld' prototype van de gpu, zoals dat wel vaker het geval is met benchmarks die voor de hardware-onthulling lekken. Zo kan het wattage sterk gelimiteerd worden of is de test wellicht voltooid zonder (adequate) koeling.

Momenteel wordt verwacht dat Intel de reeks DG2-gpu's en videokaarten rond CES 2022 officieel uit de doeken wil doen. Ondertussen breidt Intel het Xe Graphics-vaandel ook uit met High Power Computing-producten (HPC) voor server- en cloud-doeleindes. 

Bron: Geekbench

Dit artikel delen:

Lees meer

Lek noemt namen en verwachting voor drie toekomstige Intel-generaties Hades, Skate en meer naar Xbox Game Pass deze maand
0

Reacties op: Nieuwe benchmark van Intel-videokaart aangetroffen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.