Nieuws
Moederbord

Moederbord-maestro beantwoordt jullie brandende vragen

Bart Loosman van MSI geeft antwoord

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Enkele weken terug deden wij een oproep aan jullie om al je vragen over moederborden – groot, klein, simpel en complex – in te sturen. Gamer.nl ging vervolgens langs bij moederbordexpert Bart Loosman van MSI en legde hem jullie vragen voor.

Ik heb wel eens gehoord dat verschillende merken hardware niet optimaal samenwerken. Moet je bij aanschaf van een moederbord daarom rekening houden met de merken van hardware? En, zo ja: waar moet je als gamer dan op letten?

Het liefst heb ik natuurlijk dat je alleen maar MSI-hardware zou kopen, maar om eerlijk te zijn maakt dat niets uit. Of je onze videokaarten nu in een MSI-moederbord of die van de concurrent prikt, hij werkt gewoon op de top van zijn kunnen.

Zodra je veel met RGB-verlichting wilt doen, maakt het wél uit. Met Mystic Light Sync kun je alle hardware met RGB-verlichting zo instellen dat je pc en randapparatuur synchroon oplicht. Naast onze eigen hardware wordt Mystic Light Sync ondersteund door onder meer Corsair, G.Skill, SteelSeries en HyperX.

Is het mogelijk dat een moederbord met de oude 1151-socket, die compatible is met de Core i5 of i7 7000-serie, met een biosupdate de 8000-serie ondersteunt?

Goede vraag. Het is een beslissing geweest van Intel om Z370 niet compatible te maken met voorgaande generaties, voornamelijk doordat er significant hogere eisen worden gesteld aan stroomvoorziening met de vijftig procent meer cores. High-end Z270-borden zouden natuurlijk in theorie sterk genoeg moeten zijn, maar omdat er door Intel geen uitzonderingen worden gemaakt is heel Z270 gelocked. Een biosupdate is daarom helaas onwaarschijnlijk.

MSI

Heeft het MSI-moederbord een beveiliging als de biosupdate of overklok mislukt?

Uiteraard! De gevreesde Blue Screen of Death is eigenlijk een beveiliging van de cpu/mobo die zichzelf uitschakelt om schade te voorkomen. Wanneer de overklok te instabiel is om bij de bios te komen, kun je deze alsnog resetten naar de fabrieksinstellingen met een ‘CMOS Clear’. Als je bij het I/O-paneel van je moederbord geen speciale CMOS Clear-knop hebt, kun je ook het ronde, metalen batterijtje op je moederbord opnieuw plaatsen voor hetzelfde effect.

Kan MSI moederborden krijgen met beter geluid erin, bijvoorbeeld met een Creative-chip of eentje die Dolby Atmos ondersteunt?

MSI Z370 Gaming-moederborden met Audio Boost 4 hebben de Realtek 1220-audiochip – de beste audiochip die er is – en een geïsoleerde PCB voor zo min mogelijk elektromagnetische storing.

Waarom zit er eigenlijk standaard bij gaming-moederborden een video-uitgang op? Dat kan je besparen, want een serieuze gamer zet er toch een dikke videokaart op.

Omdat mensen alsnog willen betalen voor een geïntegreerde videochip in hun dikke cpu en mensen de optie willen hebben om die te kunnen gebruiken. De videochip waar die uitgang voor is, zit namelijk niet op het moederbord, maar maakt deel uit van de processor. Wanneer cpu’s voor een bepaalde socket nooit een geïntegreerde videochip bevatten, zoals de X299-borden, heeft het moederbord ook geen aansluiting (wat overigens bijna niks kost).

Gek idee: waarom zit er geen (water- of stikstof)koeling in de voet van de processor? Dan heb je niet ingewikkelde waterkoeling of dikke fans nodig.

Sowieso moet koeling van bovenaf komen, maar daarbij is een waterblok alleen al tien keer zo groot als de gehele processor, los van de radiator en fans die je nodig hebt. Als je een reservoirtje water tegen de cpu aan zou monteren, zou deze slechts enkele seconden koelen. Daarna moet warmte in het water toch echt weg en dat is precies waar je die radiator voor nodig hebt. Die geeft de warmte af aan de lucht, terwijl de fans de warme lucht wegblazen en koele lucht aanzuigen.

In het geval van stikstof wordt het nog ingewikkelder. Vloeibare stikstof koelt als de beste, maar kun je in de praktijk niet langdurig gebruiken. Dan zou je meerdere vacuümflessen met stikstof in je kamer moeten hebben staan om een paar uur te kunnen gamen. Een constructie à la waterkoeling werkt niet, omdat de temperatuur van de lucht die je met fans aanzuigt nog altijd ver boven die van de opgewarmde stikstof ligt. Je koelt de stikstof dan niet af, maar je warmt het slechts minder snel op. Om maar te zwijgen over de hoge druk die de leidingen met stikstof moeten weerstaan om niet te ontploffen.

Moederbord

Heeft het moederbord ook software voor de ventilators waarmee je een koelprofiel kan instellen?

Alle huidige MSI-moederborden ondersteunen PWM- en DC-control – respectievelijk Pulse Width Modulation en Direct Current, wat twee verschillende manieren zijn om fans aan te sturen. Je kunt dus elke fan afzonderlijk afstemmen als je dat wilt. Dit kun je vinden bij de Hardware Monitor in de bios.

Ondersteunt een MSI Gaming-moederbord standaard een Xbox One- of 360-controller? Dus zonder dongle?

Alle bekabelde Xbox-controllers werken automatisch dankzij het plug and play-protocol van Windows, zolang je een USB-aansluiting hebt. De moederborden van MSI bevatten geen ingebouwde zender/ontvanger voor de draadloze variant, dus je bent voorlopig helaas afhankelijk van de dongle.

Heeft de bios van MSI Gaming-moederborden software in zich om ransomware en wormen van de computer te weren?

Geen beveiliging is helemaal waterdicht, maar alle huidige MSI-moederborden maken gebruik van een UEFI-bios. Dit type bios bevat een extra beveiliging, genaamd Secure Boot. Secure Boot stelt strenge eisen aan hoe een pc mag opstarten en voorkomt daarmee dat bijvoorbeeld rootkits een besmette versie van je besturingssysteem kunnen laden. Er bestaan nog veel meer typen malware, dus met een MSI-moederbord heb je nog steeds een virusscanner nodig.

Zit er ook standaard Bluetooth en WiFi op het moederbord?

Alle moederborden met ‘AC’ in de naam hebben inderdaad WiFi aan boord, waaronder ons mainstream model: de Gaming Pro Carbon.

Geeft een MSI-moederbord duidelijk aan hoe je de processor in de socket moet stoppen door een markering op het moederbord of in de handleiding?

Ja, alle MSI-moederborden geven aan waar het driehoekje moet zijn wanneer je de cpu in de socket doet. Onze handleidingen leggen bovendien alles rond de installatie uit.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MSI. Gamer.nl wil iedere lezer bedanken die vragen heeft ingestuurd.

Dit artikel delen:

Lees meer

Amiibo scannen in de supermarkt met Super Mario-ontbijtgranen Apple kiest Nederlandse Hidden Folks als beste iPad-game van 2017
0

Reacties op: Moederbord-maestro beantwoordt jullie brandende vragen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.