Nieuws
Foto van het TSMC-logo op een van de Taiwanese fabriekspanden.

Massaproductie van TSMC's 3 nm-procedé begonnen

Binnen vijf jaar goed voor eindproducten à 1,5 biljoen dollar

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De Taiwanese chipbakker TSMC is officieel begonnen met de massaproductie van diens nieuwe 3 nanometer chips.

TSMC gaf het startschot met een feestelijke ceremonie op diens Fab 18-locatie, de 'gigafabriek' die specifiek gebouwd werd voor TSMC's 5 nm en 3 nm chipproductie. De fabriek telt acht 'fases' van elk 58.000 vierkante meter aan stofvrije ruimte — circa het dubbele van een doorsnee 'fab' — waarvan een eerste fase nu volledig aan de 3 nm-productie gewijd zal worden. 

TSMC verwacht dat de eindproducten met hun 3 nm-chips binnen vijf jaar een marktwaarde van 1,5 biljoen dollar zullen hebben. Ondertussen blijft TSMC de productie van de 3 nm chips verder uitbreiden binnen de Taiwanese fabrieken, maar ook TSMC's fab in het Amerikaanse Arizona zal de chips uiteindelijk produceren.

Van het 3 nm-procedé belooft TSMC tot 60 procent meer logische rekenkracht ten opzichte van de 5 nm-generatie, met 30 tot 35 procent minder stroomverbruik onder dezelfde omstandigheden. 

Ook de volgende generatie chips wordt bij TSMC voorbereid. 's Werelds grootste chipbakker wil in het tweede kwartaal van 2023 een onderzoekscentrum in Hsinchu oprichten, waar tevens een nieuwe fab voor 2 nm-chipproductie komt te staan. Samen met nieuwe locaties op de wetenschapsparken van centraal-Taiwan worden er in ieder geval zes fases ingericht voor de 2 nm chips. 

Vooralsnog zijn er weinig eindproducten aangekondigd waarvan bekend is dat deze TSMC's volgende generaties chips zullen gebruiken. Wel reserveerde Intel vorig jaar een flinke lading van de 3 nm-wafers, welke vermoedelijk in nieuwe generaties van de Arc-gpu's gebruikt zullen worden. Daarnaast staan zowel Apple als AMD bekend bij TSMC als grootste klanten, al is onduidelijk hoeveel productie zij gereserveerd hebben, laat staan voor welke precieze eindproducten. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Deathloop-stemacteur lijkt wederom naar dlc of vervolg te hinten Meer Sonic-content in de planning voor 2023
1

Reacties op: Massaproductie van TSMC's 3 nm-procedé begonnen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • ebiker

    • 29 december 2022 18:08
    'K weet nog dat ik in 2017 bezig was met een 48 GHz ADC te bouwen in het toen wel heel erg kleine 14nm process…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.