Nieuws
Foto van GeIL DDR5-geheugen op de fabrieksband.

Intel wil DDR4 afstoten in volgende reeks moederbordchips

Raptor Lake hapt mogelijk enkel en alleen naar DDR5-geheugen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Met de komst van Intels eerstvolgende generatie desktop-cpu's, Raptor Lake, lijkt de chipgigant steeds dringender over te willen stappen op DDR5-geheugen.

De vermeende transitie kwam voort uit bronnen van TechPowerUp, die claimen dat Intel moederbordfabrikanten vraagt om DDR4-geheugen "te vermijden" met de bouw van Intel 700-moederborden. Daarbij zou verzekerd worden dat Intel niet per se de DDR4-compatibiliteit uit Raptor Lake-processoren willen halen; het wordt enkel lastiger te combineren.

De huidige Alder Lake-cpu's en bijbehorende moederbordchipsets zijn compatibel met zowel DDR4 als DDR5, maar schijnbaar zou het alsmaar moeilijker worden om DDR4 werkende te houden op toekomstige Intel-platformen. De ingebakken UEFI-codes in de moederborden en cpu's staan niet zo maar een wissel van RAM-interface toe.

Volgens TechPowerUp staan er ongetwijfeld nonconforme Intel-moederborden mét DDR4-ondersteuning op de planning, maar het sentiment van Intel zelf staat langzaam wel te verschuiven. De chipgigant wil ongetwijfeld een transitie naar DDR5 versnellen, waarvan we met de komst van Raptor Lake de eerste tekenen zullen zien.

Wel zouden Raptor Lake-cpu's en moederborden DDR5-geheugen tot 5600 MHz ondersteunen. In het geval van de 600-moederborden, de eerste met DDR5-compatibiliteit, topte de standaard geheugenfrequentie af op 4800 MHz. Desalniettemin blijft DDR5-geheugen een flinke tik duurder dan DDR4, waar het voor velen nog lang niet alle beloftes over verbeterde prijs-kwaliteitverhoudingen waar lijkt te maken.

Dit artikel delen:

Lees meer

Steven Spielberg was nauw betrokken bij productie Halo-televisieserie Kirby en de Vergeten Wereld is om op te eten
0

Reacties op: Intel wil DDR4 afstoten in volgende reeks moederbordchips

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.