Nieuws
Boven- en onderaanzicht van de Intel Arc A770 Limited Edition-videokaart.

Intel verhelpt vertoning trager VRAM op Arc A770-gpu's

GDDR6-kloksnelheden draaien weer op beloofde toerental

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De lager dan beloofde GDDR6-kloksnelheden die selecte Arc A770-gpu's vertoonden, zijn reeds verholpen. Intel heeft de fout per update rechtgezet.

De recente update kwam in respons op eerdere berichtgeving over lagere GDDR6-kloksnelheden op Arc A770-gpu's met 16 GB aan geheugen. Deze zouden volgens Intel met 17,5 Gbps-modules geleverd moeten worden, waar selecte gpu's steevast snelheden afbeeldden die overeenkwamen met GDDR6-snelheden op maximaal 16 Gbps — de bandbreedte die het ietwat tragere 8 GB-model belooft.

Intels laatste bèta-drivers voor Arc-gpus, versie 31.0.101.3793, moeten dit probleem verhelpen. Intel Arc gemeenschapswoordvoerder Bryce meldt op Twitter dat het een "slordigheid aan Intels kant" was en dat dergelijke gpu-data voortaan gedubbelcheckt wordt. In het vervolg moeten dit soort foutjes niet meer voorkomen.

Gebruikers van het 16 GB-model van Intel Arc A770-videokaarten wordt aangeraden de kloksnelheden van hun GDDR6-geheugen na te lopen. Indien die in benchmarks en gpu-data op 2.000 MHz en 512 GB/s aftoppen, verbeteren de nieuwe drivers dat naar respectievelijk 2.187 MHz en 559 GB/s. 

De nieuwe drivers brengen daarnaast Intels eigen Game On-compatibiliteit met onder meer Call of Duty: Modern Warfare 2 en de Gold Edition van Resident Evil Village. Onduidelijk is nog wanneer de updates diens bètafase verlaat.

Dit artikel delen:

Lees meer

De Xbox Games With Gold van november zijn bekend Nieuw Sony-team en Naughty Dog werken samen aan 'geliefde franchise'
4

Reacties op: Intel verhelpt vertoning trager VRAM op Arc A770-gpu's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 29 oktober 2022 19:43
  Mooi dat dit blijkbaar een bug in hun drivers was, hopelijk dat ze nog wat extra performance middels betere drivers kunnen behalen. De A770/16GB is toch wel degelijk een goede kaart voor het below middle segment waar ook oa de 3060(-ti) zich in bevindt. Dat belooft zeker wel wat voor de toekomst, de highend range met de absurd hoge prijzen tegenwoordig is toch niet meer betaalbaar voor de doorsnee gamers.
  Zit er zelf hard aan te denken om een intel i9 Ghost NUC te kopen met een A770 kaart er in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 30 oktober 2022 01:37
  @SuperDre Toevallig heb ik zelf nu even een nieuwe NUC 12 Serpent Canyon staan, met dus een mobiele Arc A770 aan boord. Heel eerlijk: dat ding is leuk, man.

  Intel heeft duidelijk nog wat kinderziektes om op te lossen, dat sowieso, maar het is gaaf om te zien hoe ze met hun eerste high-end aanbod vrijwel direct quite kunnen spelen met het middensegment van AMD en vooral Nvidia. Op zo'n A770M kun je vrij gemakkelijk een stabiele 1440p/60 klokken; als 'nieuwe speler' is dat echt geen verkeerde introductie, wat mij betreft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 30 oktober 2022 08:59
  @TomKauw maar helaas dan dus wel de Mobile versie en niet de normale, meestal scheelt dat behoorlijk, in ieder geval bij de Nvidia versies, daarbij is het bijna bedrog dat ze de normale benaming krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 30 oktober 2022 12:31
  @SuperDre Yes, dit is een en al laptop-hardware. Vind de 'grote NUC'-systemen ook interessant, maar dit ding wint sowieso op de verhouding prestaties-volume. De Serpent Canyon is niet veel groter dan een Wii.

  Volwaardige Arc A770 zal vast beter presteren, maar ik vond het al knap hoeveel rekenkracht (van puur en alleen Intel) dit blokje pompt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.