Intel-topman bespreekt meer details rondom Arc-videokaarten

Intel-topman bespreekt meer details rondom Arc-videokaarten

Raja Koduri, de Senior VP van Intel en manager van de grafische divisie, heeft voor het eerst sinds de href="https://gamer.nl/artikelen/hardware/intel-arc-onthuld-intels-gpu-divisie-voor-gamers-en-creatorsbrdiv/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">onthulling van Intel Arc</a> een interview over de nieuwe productgroep afgegeven. In gesprek met de Japanse outlet <a href="https://ascii.jp/elem/000/004/069/4069704/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">ASCII</a> vertelt Koduri meer over de visie voor Intels eerste reeks videokaarten.

Het interview kenmerkt de eerste keer dat Intel uitspraak doet over het uiterlijk van de videokaarten. In promotiemateriaal verscheen al een basale render van Intels eigen design (bestaande uit een duizendtal drones) — en een vermoedelijk referentiemodel lekte eerder uit — maar concrete details bleven uit. 

Tegenover ASCII geeft Koduri aan dat er wel degelijk sprake is van partnerfabrikanten, die mogelijk hun eigen 'custom' design op de kaart willen plakken. 

"[De] partners en ik denken dat er een verschil zal ontstaan in productontwerp, wat uiteindelijk zal leiden tot grotere interesse vanuit de consumenten", aldus Koduri. Hierin lijkt Intel de concurrentie van concurrenten Nvidia en AMD te volgen, al is onduidelijk wie Intel momenteel als partnerfabrikant aanwint.

Over het bestaan van specifieke workstation-kaarten doet Intel nog geen definitieve uitspraak. Intel Arc is vooral gericht op gamers en creators, al zouden de eerste reeks videokaarten "prima de workstation-markt kunnen bedienen", aldus Koduri.

Render van een Intel Arc-chipset.

Ook over de chips zelf is het een en ander te doen. Deze blijken namelijk niet uit Intels eigen fabrieken te komen, maar van het populaire TSMC. Intel kaapte recentelijk al reserveringen voor TSMC's wafers op 3 nanometer, maar de eerste generatie Intel Arc-gpu's (de Alchemist-serie) zal draaien op TSMC's zogenaamde N6 node — een geoptimaliseerd procedé op 7 nanometer. 

De reden voor TSMC's voorrang is simpel, zo geeft Koduri aan. Het bleek een kwestie van schaalbaarheid: "Het was noodzakelijk om een procedé te vinden dat bij het ontwikkelproces al genoeg capaciteit kon leveren; de geavanceerde nodes [van Intel] konden daar nog niet aan voldoen."

ASCII wist Koduri ook richting uitsluitsel te drijven. Wanneer gevraagd werd naar de mogelijkheid om meerdere gpu's aan elkaar te koppelen — zoals de Xe HPC 'Ponte Vecchio' datacenter-gpu van Intel ook kan — is Koduri daar kort over. De zogenaamde 'Xe Link' staat voorlopig niet op de planning voor consumentenkaarten. 

Vooral dat laatste is geen gigantische verrassing: bij Nvidia en AMD is in recente jaren ook maar weinig aandacht voor respectievelijk SLI en Crossfire. Zeker in tijden van chiptekorten is het aaneenkoppelen van meerdere videokaarten zelden rendabel. Intel heeft er blijkbaar geen oren naar om die afgedwaalde technologie weer op te pakken.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou