Nieuws
Bovenaanzicht van de drie Intel Arc Pro A-producten: Arc Pro A40, Arc Pro A50 en Arc Pro A30M.

Intel onthult eerste Arc Pro-gpu's voor workstations

Een professioneel jasje voor de Arc Alchemist-gpu's

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Intel heeft nu ook een professioneel segment voor de eerste Intel Arc-gpu's onthuld, te beginnen met twee desktopkaarten en één laptop-gpu.

De drie producten in kwestie zijn de Arc Pro A30M voor laptops en de Arc Pro A40 — bekend van een eerdere lek — en Arc Pro A50 als discrete videokaarten voor desktops. De chips zijn gebaseerd op de eerste Intel Arc-producten voor gamers, maar spitsen zich meer op creativiteit en productiviteit, waaronder architectuur en constructie.

Intels mobiele Arc Pro A30M belooft 3,5 TFLOPS aan rekenkracht, afkomstig van 8 Xe-kernen. Intel verwacht dat de chip op wattages tussen de 35 en 50 watt opereert. De voor desktops bedoelde Arc Pro A40 biedt dezelfde theoretische rekenkracht, maar vergroot het GDDR6-videogeheugen tot 6 GB. Hier is 50 watt aangestipt als absoluut piekwattage, ook wel TGP genoemd.

Specificaties van drie Intel Arc Pro A-producten: Arc Pro A40, Arc Pro A50 en Arc Pro A30M.

Ook de allerzwaarste Arc Pro A50 draait op dezelfde 8 Xe-kernen en 6 GB aan GDDR6, maar is met alle waarschijnlijkheid sneller geklokt. Niet alleen is de videokaart grofweg tweemaal zo dik (dual-slot), ook de rekenkracht is opgekrikt naar 4,8 TFLOPS. Qua stroomverbruik topt de Arc Pro A50 af op 75 watt.

Elk van de eerste Arc Pro-gpu's is in staat om raytracing hardware-technisch te acceleren en kan videosignalen uitspuwen over in ieder geval viermaal mini-DisplayPort 1.4. De gpu's worden daarnaast ook voorzien van native AV1-encoding — een nieuwigheid waar Intel met Arc hevig op leunt — en verdere acceleratie van machine learning (ml) activiteiten.

De vraag resteert of Intel nog aan diens eigen beloftes kan voldoen. Begin dit jaar had de chipgigant aangegeven de eerste professionele Arc-gpu's in het derde kwartaal te lanceren, maar Intel kampt sindsdien met een ietwat rommelige en gelaagde uitrol. Zowel de laptop- als desktop-gpu's van het merk — welke al wereldwijd verkrijgbaar hadden moeten zijn — lijken vooralsnog exclusief in Azië verkrijgbaar. Het leeuwendeel van Intels eerste desktopsegment werd al stilletjes naar een volgend kwartaal verschoven

Dit artikel delen:

Lees meer

Deal van de Dag: 8Bitdo Pro 2-controller Maker Sonic-films zou aan verfilming van Pac-Man werken
0

Reacties op: Intel onthult eerste Arc Pro-gpu's voor workstations

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.