Nieuws
Productfoto van de voor en achterzijde van een Intel NUC 11 Extreme Kit-minicomputer.

Intel lanceert NUC 11 Extreme Kit

Kleinschalige zelfbouwsystemen, met een aparte twist

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Processorgigant Intel heeft gisteravond de NUC 11 Extreme Kit-minicomputers officieel gelanceerd. De zogenaamde 'Beast Canyon'-systemen hebben adviesprijzen van 1.150 en 1.350 dollar, voor respectievelijk de Core i7- en Core i9-uitvoeringen.

Specifiek de processor in de Beast Canyon-opstelling kwam al eerder in het nieuws. De Intel Core i9-11900KB was de eerste desktop-cpu op 10nm die Intel in de publieke portfolio weergaf. Pas later bleek de processor onderdeel van een PCIe-kaart, exclusief voor de meest luxe NUC 11-kits die nu moeten lanceren.

De processor is ook het enige verschil tussen de twee smaken NUC 11 Extreme Kits. In het iets goedkopere alternatief zit een elfde generatie Core i7-11700B, terwijl alle andere specificaties (zoals vorm en voeding) naadloos gespiegeld worden. 

Beide processoren zijn dan ook onderdeel van een unieke PCIe-kaart, waarop ook tal van I/O-aansluitingen, ingebouwde vapor chamber en ruimte voor meerdere M.2 ssd's en dual-channel SODIMM-geheugen. In essentie is de PCIe-kaart meer moederbord dan het moederbordje in de behuizing zelf.

Productafbeelding van de PCIe-processorkaart die in de NUC 11 Extreme Kit van Intel gevonden kan worden.

Naast de alles-in-een processorkaart bestaat een NUC 11 Extreme Kit vooral uit het kleine computerkastje, compleet met verdere I/O en een eigen 650 watt krachtige voeding. Om de apparaatjes werkende te krijgen, is enkel werkgeheugen, opslag en een besturingssysteem benodigd.

Qua grafische capaciteit zijn beide processoren in staat om Intel UHD Graphics uit te spuwen, met kloksnelheden tot 1,45 GHz. Daarnaast biedt de behuizing (en het  inbegrepen daughterboard) ruimte voor een PCIe Gen 4 x16-videokaart. De kaart mag maximaal twee slots dik zijn en niet langer reiken dan ongeveer 30,5 centimeter.

Het is nog onduidelijk waar en wanneer de NUC 11 Extreme Kits ook in de Benelux verkrijgbaar zijn, laat staan hoeveel de losse systemen in euro's moeten kosten. In de Verenigde Staten staan de voorbestellingen nu open, met een verwachte leveringsdatum ergens in september. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Halo Infinite-multiplayer draaiende op Xbox-consoles getoond Renders van AMD's AM5-socket tonen nieuw installatieproces
0

Reacties op: Intel lanceert NUC 11 Extreme Kit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.