Nieuws
Close-up van de printplaat op een nog te onthullen Intel Arc-videokaart, vrijgegeven op de Discord-server van Intel Graphics.

Intel deelt eerste beelden van Arc Alchemist-videokaart

Koeloplossing en printplaat in vol ornaat

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Het Intel Graphics-team heeft via een eigen Discord-server de eerste twee 'officiële' blikken op een Intel Arc-videokaart gedeeld.

Gistermiddag plaatste Intel aanvankelijk een close-up van de bovenzijde van een nog te onthullen kaart uit de Alchemist-generatie, met daarop duidelijk de printplaat zichtbaar. Niet veel later werd ook de onderkant gedeeld, waarop de behuizing en ventilatoren prijken. Vermoedelijk gaat het nog altijd om een prototype van Intels eigen referentiemodel voor de videokaart.

Beide beelden lijken eerder gelekte renders en foto's één-op-één te spiegelen. Zo bedekt de printplaat inderdaad maar driekwart van de koelvinnen — met een laatste kwart puur voor extra koelrendement — en oogt het 'golvende' chassis met twee ventilatoren als een gegeven. Wel is het hier getoonde model in een gitzwart jasje gehesen, terwijl eerder beeldmateriaal de kaarten in een zilverkleurig jasje afschilderde.

De beelden werden buiten de Discord-server verspreid door enthousiastelingen als @SquashBionic op Twitter, inclusief commentaar over het uitblijven van de daadwerkelijke chip. Bronnen van VideoCardz vonden van hetzelfde prototype een net wat ander perspectief, waarop de I/O van de kaart duidelijk zichtbaar werd: driemaal DisplayPort 2.0 en een enkele HDMI-connector. 

Qua stroomvoorziening lijkt dit model een 8-pins en 6-pins connector te vergen, zoals ook in eerdere renders al afgebeeld werd. De printplaat lijkt echter over de juiste soldeergaten te beschikken om eventueel twee 8-pins poorten te ondersteunen, mocht de kaart ooit meer stroom vereisen.

Naar al het schijnt betreft dit prototype het vlaggenschip uit de Alchemist-generatie van Intel Arc. Volgens de eerder vrijgegeven richtlijnen voor benaming zou dat de 'Intel Arc a700' zijn, die in eerdere geruchten vaak DG2-512 EU genoemd werd — naar de 512 stuks execution units die het rekenwerk verrichten. Intel liet zelf al eens doorschemeren dat de adviesprijs van dat topmodel circa 825 dollar zou bedragen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Sony koopt Bungie, Battlefield 2042 stelt teleur en releasedatum Breath of the Wild 2 herbevestigd Wat spelen we dit weekend? 5 en 6 februari
2

Reacties op: Intel deelt eerste beelden van Arc Alchemist-videokaart

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  oropher

  • 5 februari 2022 10:19
  Ik ben benieuwd hoe vaak je een BSOD gaat krijgen als je deze kaart combineert met een AMD CPU.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hoofd

  • 6 februari 2022 13:06
  Maar zit er een tv-out op?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.