Nieuws
Teaser-afbeelding van de 'Limited Edition'-edtie van een Intel Arc-videokaart, vermoedelijk de zwaarste A770-variant.

'Intel Arc-topmodel klokt 2250 MHz en maximaal 230 watt'

Intel teasede de specificaties (mogelijk per ongeluk) zelf

Geschreven door Tom Kauwenberg op
In een recente video van de Intel Arc Control-software werd kortstondig technische informatie getoond van wat mogelijk het topmodel voor desktop-gpu's betreft.

Intel gaf afgelopen week zelf een uitgebreide introductievideo van de Arc Control-software vrij. Op het moment dat de video ingaat op de aanpasbare systeemmonitor, worden korte voorbeeldresultaten weergeven: een gpu-klok van 2250 MHz en in totaal 175 watt aan verbruik.

Als voorbeeld hoeven de cijfers niet per se veelzeggend te zijn, maar de gegevens komen in ieder geval niet overeen met een van de recent onhulde laptop-gpu's van het Arc-merk. De zwaarste Arc 770M trekt bijvoorbeeld maximaal 150 watt, wat doet vermoeden dat de voorbeeld-gpu in ieder geval een desktopvariant betreft.

Volgens wat speculatief rekenwerk van 3DCenter.org betreft de voorbeeld-gpu het nog onaangekondigde Intel Arc A780-vlaggenschip, welke voorheen vaak de codenaam 'DG2-512' toegewezen kreeg: Intels tweede 'dedicated graphics' (DG2) processor met 512 rekeneenheden. 

2250 MHz zou nabij de maximale kloksnelheid van Intels zwaarste videokaart zijn, terwijl de VRAM-frequentie van 1093 MHz wijst op een bandbreedte van ongeveer 17,5 Gbps. De 175 watt aan 'GPU Power' zou volgens de hardware-wiskundigen zowel de grafische processor als het videogeheugen betreffen; met alles daaromheen moet de kaart ergens tussen de 210 watt en 230 watt verbruiken.

Echt officieel zijn de specificaties allerminst, maar de benadering zou in grote lijnen waarheidsgetrouw kunnen blijken. Eerder gelekte informatiebladen van Intel schilderden het Arc-vlaggenschip al vaker af met een rendement tussen de 175 watt en 225 watt en grofweg overeenkomende klokfrequenties. Intel zelf zou verwachten dat het Arc-vlaggenschip uit de eerste Alchemist-generatie quite kan spelen met Nvidia's GeForce RTX 3070.

Dit artikel delen:

Lees meer

Het ontstaan van Kirby: van placeholder naar mascotte Wat spelen we dit weekend? 2 en 3 april
1

Reacties op: 'Intel Arc-topmodel klokt 2250 MHz en maximaal 230 watt'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    SuperDre

    • 2 april 2022 16:24
    Ach, de prijs is waar het om draait, als ze prijstechnisch vergelijkbare of betere GPU's kunnen leveren, dan hebben ze nog kans, gaan ze ver over de prijs heen dan is het DOA.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.