Nieuws
Illustratie van een Intel Arc-processor uit de Alchemist-generatie (DG2).

Intel Arc-gpu's zijn al onderweg naar laptopfabrikanten

Alchemist-generatie trapt dit kwartaal nog af

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Gedurende een CES 2022-presentatie vertelde Intel meer over hun aanstaande lijn Arc-gpu's. Harde details bleven uit, maar in ieder geval de laptopchipsets zouden al even in omloop moeten zijn bij Intels partnerfabrikanten.

Intel zette gedurende deze CES-beurs vooral in op de cpu's uit de Alder Lake-generatie. Zoals verwacht, werd een eerste greep mobiele chipsets aangekondigd (Alder Lake-H, Alder Lake-P en Alder Lake-U), maar werd ook het eerder aangekondigde Intel Arc verder uitgelicht.

Zelf spreekt Intel reeds over het eerste kwartaal van 2022 als definitieve lanceringsperiode voor Alchemist, de eerste generatie van Intel Arc. Van benchmarks en precieze specificaties was geen sprake, maar Intel beloofde wel dat de Arc-gpu's onderweg zijn naar partnerfabrikanten. De gpu's zouden binnenkort terug moeten komen in "meer dan vijftig designs", van onder meer Acer, MSI, HP, Lenovo en Dell. 

Over desktopkaarten en -toepassingen wordt door Intel niet gesproken, al lijken pre-build-computers (van onder andere Dell en HP) en Intels eigen NUC-systemen wel terug te komen in selecte stukjes marketingmateriaal van Intel zelf.

Voor Alchemist zet Intel flink in op de synergie tussen cpu en gpu, bijvoorbeeld bij het uitdraaien van videocontent. Laptops die zowel een Alder Lake-cpu als een Alchemist-gpu integreren, genieten volgens Intel van 40 procent snellere transcoding dan een discrete videokaart op zichzelf had gekund.

Daarnaast zet Intel zwaarder in op een eigen upscalingtechnologie: Intel XeSS. De beeldoptimalisatie werd afgelopen zomer al aangekondigd als respons op AMD's Super Resolution en Nvidia's DLSS, maar heeft sindsdien een grotere afzetmarkt. Inmiddels ondersteunen ook Hitman 3, Death Stranding, Grid Legends en Super People resolutieverscherping met XeSS, aldus Intel.

Intel noemt rondom CES 2022 nog altijd geen precieze namen voor gpu-modellen, maar partners blijken daar anders over te denken. Op het Duitse HardwareLuxx ontving men pr-berichten vanuit Acer, waarin de nieuwe Swift X16-laptop de inclusie van een "Arc-A370M"-videokaart belooft. 

Preciezere releasedata voor Intel Arc laten nog op zich wachten. Naar al het schijnt, is de kans groot dat Intel Arc eerst aftrapt met laptop-gpu's, met pas een latere verschijning voor (premium) desktop-gpu's.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe trailer Horizon Forbidden West licht volkeren uit Populaire puzzelgame Wordle blijft gratis
0

Reacties op: Intel Arc-gpu's zijn al onderweg naar laptopfabrikanten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.