Intel Arc A770M benchmarkt sneller dan mobiele RTX 3060

Intel Arc A770M benchmarkt sneller dan mobiele RTX 3060

De mobiele Intel Arc A770M-gpu blijkt tegenwoordig prima te benchmarken: in 3DMark's Time Spy blijkt de chip van Intel sneller dan Nvidia's mobiele RTX 3060.

Voor Intel kenmerken de nieuwe benchmarkresultaten een interessant kantelpunt. Voorheen behaalden de nog te verschijnen gpu's van Intel opvallend teleurstellende resultaten, zoals een vroege benchmark met de Arc A380 al onderstreepte. Destijds werd vooral een gebrek aan passende drivers aangestipt als mogelijke achilleshiel voor Intel. 

Inmiddels lijkt Intel gepaste optimalisatie uitgerold te hebben, voor in ieder geval de populaire Time Spy-benchmark. Hardware-analist @_rogame claimt dat in ieder geval de Arc A770M "voldoende werkt" met de test van 3DMark, met meerdere resultaten om het te bewijzen. In een notebook van het merk Clevo scoort de gpu (met de juiste driver-optimalisaties) een grafische score van 11.6677 punten. De gpu lijkt geklokt op 2.050 MHz, maar presteert doorgaans rond de 1.700 MHz.

Ook zonder de laatste laag optimalisatie scoort de Arc A770M mogelijk beter dan verwacht. In een NUC 12-systeem van Intel zelf wist dezelfde gpu een grafische score van 10.793 te halen. Zowel met als zonder de nieuwe drivers behaalt de gpu gemakkelijk meer dan 10.000 punten, waar Nvidia's concurrerende (mobiele) RTX 3060 datzelfde mijlpaal in veel gevallen maar nipt kan behalen. 

Wel valt op dat de beter presterende Arc A770M warmer oploopt dan Nvidia's aanbod. In de laptopvorm liep Intels mobiele vlaggenschip gemiddeld op tot 80 graden celsius, waar Nvidia's Ampere-aanbod (RTX 30) in laptops niet snel warmer wordt dan circa 65 graden. In het compacte NUC-systeem houdt de gpu het hoofd koeler: de gemiddelde temperatuur topt daar af op 68 graden.

De synthetische resultaten zijn nog altijd niet direct te vergelijken met prestaties in spellen. Wel tonen benchmarks als Time Spy goed aan in hoeverre gpu's geoptimaliseerd zijn voor grafisch zwaardere workloads. Voor Intel kenmerkt de Arc A770M het mobiele vlaggenschip; Nvidia's voor laptops bedoelde RTX 3060 is vooral een middenmotor — het groene kamp heeft nog een handvol zwaardere laptop-gpu's in omloop. 

Wanneer de Intel Arc-gpu's voor laptops meer voet aan de grond krijgen, blijft grotendeels onduidelijk. Sinds de lancering van het Intel Arc-merk is de uitrol van de gpu's (zowel in laptops als desktops) opvallend gelaagd. Intel Arc trapt eerst voorzichtig af in Azië, om pas later meer producten naar het Westen te verschepen. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Hier is Intel tenminste duidelijker dan Nvidia, door tenminste de M in het typenummer te verwerken. Nvidia zou ook op zn minst dat ding RTX 3060M moeten noemen.

0
test

@SuperDre Denk dat dit juist de ironische keerzijde is van juist geen M toevoegen aan de noemer. Nu lijkt het net alsof Intels overduidelijk mobiele gpu sneller is dan zelfs de desktopkaart van Nvidia. Dan heb ik nog 'mobiel' toegevoegd aan de titel, maar ik zag op andere websites koppen staan die niet bepaald gunstig ogen voor Nvidia. Krijg je ervan, Jensen.

0
test

@TomKauw Maar bij nvidia is het gewoon vaak bijna oplichting, nouja, nvidia, bij de partners dan. Je ziet heel veel laptops met 'RTX 3060' of 'RTX 3080' op de reclame screenshots, dat suggereert echt wel dat er gewoon een standaard 3060/3080 in zou zitten, terwijl dat verre van is. Ook bij een hoop van de mini PC's. Dan moet je vaak heel goed door de specs kijken om te zien dat het om 'Mobile rtx 360' gaat, en vaak staat 'mobile' er dan niet eens bij. Terwijl er , zeker bij de "NUC's" er ook types waren die wel een echte desktop GPU er in hadden zitten. Ben blij in iedergeval dat hier in het artikel wel duidelijk 'mobiel' erbij staat.

0

Ik heb niks gehoord over een A900, maar wel een A500 voorbij zien komen. Dus effectief betekend dit dat het vlaggenschip van Intel beter scoort dan een 2 jaar oude midrange van Nvidia. Ik zou de benchmark niet boven het bed hangen...

0
test

@jaquesparblue Zou zelf stellen dat de A-reeks hier niet helemaal het juiste vergelijkingsmateriaal is. Dan leg je voor gamers bedoelde gpu's langs de meetlat van het professionele segment. Neemt inderdaad niet weg dat Intels vlaggenschip inderdaad 'maar' een mid-range van Nvidia bij kan benen, maar volgens mij hoeft dat niet per se een doodzonde te zijn. Voor een eerste reeks videokaarten zou het geen verkeerde entree zijn, zeker als Intel de prijzen competitief weet te houden. Maar goed, dat moet allemaal nog maar blijken.

0

Aanbevolen voor jou