Nieuws

Hoe game je op een ultrawide-monitor of op meerdere monitors?

Een handleiding

Geschreven door Floris de Bijl op
Gamen op een ultrawide-monitor of op meerdere monitors tegelijkertijd gaat steeds beter, vooral dankzij de toename van games die het ondersteunen. Toch kan het een hele kluif zijn de juiste soft- en hardware te vinden om probleemloos mee op meerdere monitors te gamen. Hieronder vind je een overzichtelijke handleiding.

Het is allereerst van belang dat je videokaart en beeldscherm geschikt zijn voor multi-monitorgamen. De belangrijkste limiterende factor is het aantal uitgangen op de videokaart. Als dat er twee of minder zijn is multi-monitorgamen niet of beperkt mogelijk. Het is aan te raden om een grafische kaart te halen die drie of meer uitgangen heeft, bij voorkeur uitgangen van hetzelfde type. Het kan geen kwaad om verschillende types te gebruiken, maar dat zorgt mogelijk voor inconsistente prestaties tussen twee dezelfde beeldschermen.

Nvidia heeft een handige tool op zijn website die de beste uitgangen aanraadt voor je videokaart en controleert of je grafische kaart geschikt is voor multi-monitorgamen.

De beeldschermen hoeven vervolgens alleen die aansluiting te hebben; verder is in principe elke monitor geschikt voor multi-monitorgamen. Let er wel op dat een monitor met dunne randen (de zogenaamde bezel) beter geschikt is dan een met dikke randen, omdat de randen logischerwijs het beeld opbreken.

Voor ultrawide-gamen is geen speciale hardware nodig (behalve een ultrawide-monitor), maar houd er rekening mee dat de extra pixels op een ultrawide-monitor meer grafische rekenkracht vereisen. Een goedkopere of oudere grafische kaart, zoals een GTX 750, heeft wellicht moeite met die extra pixels.

Software en drivers

Na het checken van de hardware is het zaak om alle juiste drivers te installeren. Begin met de installatie van de standaarddrivers voor jouw videokaart via de website van AMD of Nvidia. Start vervolgens je computer opnieuw op en open de Nvidia Control Panel of AMD Radeon Software. Bij de Nvidia Control Panel staat de multi-monitorsetting onder Configure Surround, PhysX, bij AMD is diezelfde instelling te vinden onder het Eyefinity-tabblad. Beide programma’s bieden een wizard aan om je multi-monitoropstelling zonder al te veel moeite in te stellen.

Bij een ultrawide-monitor zijn minder stappen nodig. Controleer wel of je de meest recente drivers hebt. Als je geen zin hebt om elke game handmatig in te stellen voor widescreen is de gratis Flawless Widescreen app het overwegen waard.

Games

De laatste stap voor zowel ultrawide- als multi-monitorgamen is het selecteren van de juiste resolutie bij de instellingen van je games. Bij een 1080p-ultrawide-monitor is bijvoorbeeld 2560 bij 1080 pixels de juiste instelling; voor een triple 1080p-monitor opstelling is de juiste resolutie 5760 bij 1080 pixels. Als de game toestaat om de field of view aan te passen dan is het aan te raden die zo hoog mogelijk te zetten.

Mocht een game geen ondersteuning hebben voor ultrawide- of multi-monitor-opstellingen, iets wat bij oude games vaak het geval is, kijk dan of jouw game op de lijst staat van het Widescreen Gaming Forum. Die website houdt een lijst bij van een gigantisch aantal games en eventuele oplossingen om die games toch op een ultrawide-monitor of multi-monitoropstelling werkend te krijgen.

Welk onderwerp moeten we volgende keer bespreken?
Hoe zet je een streaming-setup klaar?
Grafische instellingen voor pc uitgelegd
Oude pc-games in Windows 10 spelen
Anders namelijk (zet je suggestie in de comments)
online surveys

Dit artikel delen:

Lees meer

Dragon Ball Xenoverse 2 en Tales of-game dit fiscale jaar naar Switch Russische modders maken Terminator 2 na in GTA 5
3

Reacties op: Hoe game je op een ultrawide-monitor of op meerdere monitors?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Floks

  • 12 mei 2017 22:11
  2 schermen is niet aan te raden, 3 wel. Bij 2 heb je vaak de crosshare in het midden tussen de 2 schermen, bij 3 heb je dit dus niet, ik game zelf op 3 öude"philips lcd's met een gtx 980 ti, games als battlefield 1 en rainbow six siege speel ik op max, voor al vet bij Wartunder trouwens.
  Heb mijn set staan op 5760x1080

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  KoffieNT

  • 13 mei 2017 20:18
  @floks Gisteren even geprobeerd op twee monitoren en inderdaad. Battlefield met die crosshair in het midden is echt niet te doen hehe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 15 mei 2017 23:43
  Met displayport kan je je monitoren ook gewoon daisy-chainen. Heb je geen meerdere uitgangen nodig. Heb zelf 2 schermen op mijn surface pro 4 aangesloten, werkt perfect. Niet voor gamen weliswaar, maar het principe is toch hetzelfde of niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.