Gamelaptops zijn rare beestjes. Hoewel de MSI GT72 2PE Dominator Pro om aandacht schreeuwt met zijn opzichtige rode strepen, de afwerking van geborsteld aluminium en de omvangrijke ventilatieopeningen, zie je de diersoort zelden in het wild. Een belangrijke reden waarom je hem nauwelijks buiten zijn natuurlijke habitat – de lokale computerzaak – tegenkomt, is de intimiderend hoge aanschafprijs van grofweg negentienhonderd euro, waarmee het menig potentieel baasje hoofdschuddend de winkel uitjaagt.

Om nog meer op te vallen dan zijn soortgenoten, is de GT72 uitgerust met veelkleurige led-verlichting onder de chiclet-toetsen. Die verlichting is opgedeeld in drie configureerbare zones én twee rode strepen aan de voorkant van de laptop. De zones kun je instellen middels vier profielen. Ook de kenmerkende lichteffecten op gamelaptops zijn op de GT72 present, zoals de ‘ademende’ wisseling in helderheid en de geleidelijke verschuiving van de kleur. Zolang we ver weg blijven van de vloekende regenbooginstelling, ziet het Steelseries-toetsenbord er appetijtelijk uit en vergeten we even de angstaanjagend hoge prijs. Even.

Gezonde eetlust

De GT72 heeft die prijs vanwege een reden. Met een Intel Core i7-processor, zestien gigabyte aan werkgeheugen - dat je eventueel kunt uitbreiden naar 32, een ssd met een capaciteit van 256 GB en een terabyte aan hardeschijfruimte is de laptop klaar voor de toekomst. Althans, zolang het belangrijkste onderdeel het niet laat afweten. Hoewel we niet verwachten dat de visuele standaard net zo’n grote sprong zal maken als met de vorige consolegeneratie, is de videokaart nog steeds een cruciaal element als het om gamen gaat. Zeker met virtual reality en hoge resoluties die net voorbij de horizon liggen, blijft de gpu allesbepalend. Daarom voeren we de GT72 een heel buffet aan games om te controleren of het bakbeest zich niet verslikt.

De Nvidia GTX 880M, die het grafische rekenwerk verzet, is gebaseerd op dezelfde Kepler-architectuur waarmee de GTX 780 zich nog steeds prima mee staande houdt. Helaas gebruikt de GT72 een afgeslankte vorm van de kaart. Dat zien we terug in de prestaties. Metro: Last Light blijft op Very High en de maximale resolutie van 1920 bij 1080 steken op veertig frames per seconde. Bij Thief en Battlefield 4 zien we hetzelfde gebeuren. De games blijven ondanks die relatief lage framerate vloeiend draaien – vooral dankzij de Core i7 die de frametijden consistent houdt, maar deze scores kunnen we niet ‘future proof’ noemen.

De frames verschijnen overigens wel op een beeldscherm waar we dik tevreden over zijn. Het scherm met de eerder genoemde full hd-resolutie bevat een tn-paneel dat kleur en zwartwaarden prima weergeeft. Ook de kijkhoek kan zich meten met ips-schermen. Dat laatste is zeer belangrijk, omdat je met een laptop niet even het beeldscherm optimaal neerzet.

Gemoedelijk spinnen

Terwijl de GT72 zijn tanden zet in onze gameverzameling, valt ons op dat het beestje gemoedelijk begint te spinnen, wat ook voor een ongeoefend oor klinkt als het luide geloei van ventilators. De compacte vorm van de GT72 neemt niet weg dat de componenten binnenin de laptop warmte produceren. Die warmte wil je zo ver weg houden van kwetsbare onderdelen als maar kan. Dankzij de uitgebreide koeling blijft de GT72 netjes op temperatuur, maar de prijs van die koeling is te meten in decibellen. Bijkomend nadeel is dat het geluid van de speakers – die uitstekend klinken voor een laptop – daardoor ondersneeuwt.

MSI lijkt zich daar bewust van te zijn en bundelt de laptop met de populaire Siberia V2-headset van Steelseries. Knalrood, net als de ook door Steelseries gemaakte Kinzu-laptopmuis. De headset klinkt prima en sluit zodanig af dat het geluid van een GT72 die zich tegoed doet aan zware games slechts klinkt als de stofzuiger van de buren.

Huistijger

Met een gewicht van 3,78 kilo is de GT72 niet het soort laptop dat je even onder je arm meeneemt op reis. Zonder netstroom spelen is sowieso niet aan te raden. Dan schakelt de laptop een spaarstand in die de prestaties niet ten goede komt. Zelfs in die zuinige modus houdt het apparaat het na maximaal twee uur voor gezien. De enige rol waar de GT72 zich echt voor leent, is die van een verhuisbare desktopvervanger. De vergelijking met de oude, vertrouwde gamekast doet de GT72 (en gamelaptops in het algemeen) weinig goeds. Desktops zijn weliswaar lomper, maar ze zijn voor de helft van de prijs sneller, stiller en koeler. Nog belangrijker is dat je met een desktop de videokaart eenvoudig kunt wisselen voor een snellere op het onvermijdelijke moment dat de oude gpu z’n grijze haren laat zien.

Als je tot de kleine doelgroep behoort die regelmatig moet verkassen, zoals studenten die op en neer naar hun ouders reizen, maar wel de hele week wilt gamen, wordt de GT72 interessanter. De bijgeleverde headset en muis maken er een compleet pakket van en de prestaties zijn, zolang je niet alles op z’n hoogst zet, heel redelijk. Negentienhonderd euro is daarentegen een stevige prijs voor ‘redelijke’ prestaties en ook de geluidsproductie blijft een probleem. Het blijft een raar beestje.

Pluspunten: Goed toegepaste led-verlichting, bijgeleverde extra’s, presteert goed voor een laptop.
Minpunten: Luid, duur, zwaar, over drie jaar heb je een compleet nieuwe laptop nodig.
Adviesprijs: 1.899 euro