Koffiedikkijken met Coffee Lake | Gamer.nl

Koffiedikkijken met Coffee Lake | Gamer.nl

Als je de laatste tijd onheilspellende geruchten hoort over meren van koffie, geen zorgen. Deze maand zie je geen scènes uit natuurdocumentaires met hyperactieve blauwneuzen, maar de release van Intel’s achtste generatie van processors, waarvan de desktopvarianten de codenaam Coffee Lake hebben meegekregen. Kun je wel een upgrade gebruiken, dan moet je echter ook een Z370-moederbord halen.

Dat laatste roept nogal wat verwarring op. Een proce or moet in een ‘socket’ en de afgelopen jaren maakte Intel gebruik van de LGA 1151-aansluiting, waarbij het getal verwijst naar het aantal pinnen waarmee de cpu contact maakt. Heb je een Core i5 6600K, op basis van Intel’s Skylake-lijn, dan kun je er van op aan dat deze past in een moederbord met een LGA 1151-aansluiting. Heb je een zes jaar oude, maar nog steeds goed presterende Core i7 2600K, dan moet je op zoek naar een moederbord met LGA 1155. Een Skylake-proce or past daar logischerwijs niet in. Met de komst van Coffee Lake wordt die logica gecompliceerder.

Intel

Vastgepind

De aansluiting voor de nieuwe Coffee Lake-proce ors maakt ook gebruik van 1151 pinnen, maar nu is de indeling anders. Een aantal pinnen die voorheen als ‘gereserveerd’ waren aangemerkt zijn nu wel actief, met name om extra stroom te bieden voor het grotere aantal rekenkernen van deze generatie. Waar de Core i5- en i7-cpu’s bijna tien jaar lang over vier kernen beschikten, krijg je er met Coffee Lake zes. De Core i3-proce oren verdubbelen zelfs van twee naar vier. De keerzijde van deze extra rekenkracht is dat er geen enkele compatibiliteit is tu en deze generatie en de voorgaande. Als je hoopt op een BIOS-update van het moederbord om dit alsnog mogelijk te maken, kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis.

Met programma’s en games die goed gebruikmaken van meerdere kernen kun je rekenen op maximaal 50% betere prestaties, al blijft het altijd de vraag of zich dat ook vertaalt naar een betere game-ervaring. Het is wachten op benchmarks met games om te bepalen hoeveel die extra rekenkernen echt uitmaken, want lang niet elke game gaat zo efficiënt om met proce orkracht als bijvoorbeeld CineBench.

Media has no description

Zoals gebruikelijk bij het verschijnen van een nieuwe generatie proce ors heeft Intel ook een nieuwe chipset voor moederborden gepresenteerd, de 300-lijn. De eerste variant, de Z370, komt tegelijkertijd uit met Coffee Lake en we hebben alvast een paar exemplaren van Asus mogen bekijken. Omdat Kaby Lake nog van dit jaar is, hoef je geen wereldschokkende vernieuwingen te verwachten. Intere ante features als geïntegreerde USB 3.1 Gen 2-ondersteuning voor de nieuwste standaard van Thunderbolt en een geïntegreerde 802.11ac-adapter voor draadloos internet vind je niet terug bij de Z370-specificatie, maar maken pas met de Z390 in 2018 hun intrede, samen met de Cannonlake-proce ors.

Slappe bak

Als je bij het lezen van alle features die niet de Z370 gehaald hebben je schouders zo hard ophaalt dat ze uit de kom dreigen te knallen, ben je niet alleen. Ook Asus toonde zich tu en neus en lippen door gefrustreerd over deze generatie. Wéér een proce or op basis van een 14nm-procedé, terwijl volgend jaar Cannonlake, met transistors van 10nm klein, weer een significante stap vooruit moet betekenen.

Intel

Omdat de Z370-chipset uit zichzelf niet erg spannend is, heeft Asus daarom de luxere moederbordmodellen als de ROG Maximus X Hero en de ROG Strix Gaming Z370-G Gaming voorzien van optionele draadloze adapters, als voorschot op de Z390-chipset. Borden als de Maximus X Hero en Formula hebben bovendien een hittegeleider voor M.2-schijven. Dit opslagformaat kan grote snelheden behalen, maar heeft de neiging snel te oververhitten, wat Asus met deze vinding probeert te voorkomen. Verder heeft Asus de coördinatie van ledverlichting verder verfijnd en kun je deze nu ook zelf programmeren. Voor de enthousiaste overklokker heeft Asus de Maximus X Formula voorzien van een handige display op het moederbord zelf. Geef het twee weken en je kunt er ongetwijfeld Doom op spelen.

Een feature die direct een ethische discu ie over val pelen ontketende was de derde iteratie van Asus’ Sonic Radar. Deze applicatie maakt gebruik van de geluidskaartdriver om op je scherm een soort radarscherm weer te geven, waarmee je precies kunt bepalen waar geluid vandaan komt. Een uitkomst voor elke gamer met gehoorschade, maar het geeft je een oneerlijk voordeel in games als Counter-Strike: Global Offensive of PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Intel

Moet je nu dus naar de winkel rennen om een Core i5 8600K met Z370-moederbord op de kop te tikken? Alleen als je echt die zes kernen nodig hebt en mordicus tegen een AMD-proce or bent. Coffee Lake moet de bittere smaak van Cannonlake’s uitstel naar 2018 wegspoelen, maar is niet veel meer dan een zoethoudertje.

Wil je meer weten over moederborden en de e entiële rol die ze spelen bij de werking van je pc? Op 2 november vanaf 14:00 organiseert Gamer.nl in samenwerking met Asus een workshop waarin de technisch expert van de moederbordfabrikant je wegwijs maakt. Daarnaast blijft er ook genoeg tijd over om gezellig te gamen op de Gamer.nl-redactie. Heb je intere e? Laat je horen in de reacties!

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou