Nieuws
Gestileerde wallpaper voor het Aorus-gamingmerk van Gigabyte.

Gigabyte teaset PCIe 5.0-ssd met 12,5 GB/s leessnelheid

Nieuwe Aorus-ssd's van 1 en 4 TB liggen in het verschiet

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Ook Gigabyte voegt zich bij de opslagfabrikanten die de overstap op PCIe 5.0 wagen. De nieuwe Aorus-ssd's klokken leessnelheden à 12,5 GB/s.

De nieuwe reeks ssd's werd geteased via het Britse Twitter-account van Aorus. Naast een eerste foto van de nieuwe 'Aorus Gen5 10000'-schijven — wederom vooral in het zwart en aanvankelijk zonder heatsink — werden daarbij ook testresultaten van CrystalDiskMark 7.0 gedeeld. 

Aorus' geteste PCIe 5.0-ssd is een 1 TB-variant, die respectievelijk 12.454 MB/s en 10.075 MB/s klokt in sequentiële lees- en schrijfsnelheden. Andere resultaten, zoals de willekeurige geplaatste input/output-snelheden, lijken met deze testronde vooralsnog geen grote sprongen te maken ten opzichte van vorige generatie. 

In een grofweg gelijktijdig gepubliceerd persbericht kondigt Gigabyte de komst van de nieuwe Aorus-ssd's in officiëlere vorm aan. De hardwarefabrikant stelt dat de producten in ieder geval in volumes van 1 TB en 4 TB zullen verschijnen, met gegarandeerde leessnelheden van minstens 10.000 MB/s — waar ook het nummer in de noemer op gebaseerd is. 

Ook geeft Gigabyte trots aan wie de flash-opslagchips en geheugencontrollers voor de nieuwe gaming-ssd's zal fabriceren: Phison. De twee merken werken al sinds de hoogtijdagen van logge sata-schijven samen en zetten de collaboratie ook voor PCIe 5.0 voort. Grof genomen stelt Gigabyte dat de nieuwe generatie ssd's tot 55 procent sneller opereert dan diens PCIe 4.0-aanbod. 

Ondanks de vele details en beloftes laat Gigabyte nog niet doorschemeren wanneer de eerste PCIe 5.0-ssd's hun intrede doen — laat staan hoe het kostenplaatje zich verhoudt tot de vorige generatie. Wel wordt verwezen naar de aanstaande lancering van geschikte moederborden, waaronder die op de AMD's X670-chipset, maar nergens wordt een releasedatum of -periode benaderd.

Dit artikel delen:

Lees meer

De Sony XR-55A95K is een oled-tv met beeldkwaliteit voor gevorderden Intel Meteor Lake-igpu's ondersteunen mogelijk raytracing
3

Reacties op: Gigabyte teaset PCIe 5.0-ssd met 12,5 GB/s leessnelheid

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Riyakuya

  • 20 augustus 2022 15:19
  Jeetje welke programma's of games hebben zulke snelheden nodig dan? Ontwikkelaars kunnen nu al op de huidige consoles zo goed als een einde aan laadschermen maken is sommige games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 20 augustus 2022 16:50
  @Riyakuya je zou minder te hoeven inladen ook bij grote games. Oftewel als dit de standaard wordt kunnen de games nog groter worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 20 augustus 2022 17:38
  @GoofyZ3 Dit is ook waarom ik relatief 'hyped' ben voor DirectStorage. Zodra pc-games uiteindelijk een soort universele opslagstandaard adopteren, kunnen we echt grotere stappen zetten rondom laadtijden en onafgebroken spelwerelden.

  Voor nu zijn het vooral de schijven die buitenproportioneel snel pretenderen te zijn, met in verhouding te weinig games of applicaties die slim gebruikmaken van de hogere snelheden en bandbreedtes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.