Nieuws
Close-up van een PCIe 5.0-stroomconnector en de bijbehorende 12+4-pins kabel.

Gigabyte noemt 3x8-pins stroomkabel als alternatief voor PCIe 5.0-standaard

Next-gen videokaarten vergen wat rekenwerk met wattages

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Hardwarefabrikant Gigabyte heeft een opmerkelijk alternatief gedeeld voor de nieuwe PCIe 5.0-stroomstandaard. Next-gen videokaarten kunnen volgens het bedrijf ook gebruikmaken van een adapterkabel die drie 8-pins kabels samenvoegt.

Gigabyte plaatste de claim bij de aankondiging van een eerste eigen PCIe 5.0-compatibele voeding, de UD1000GM. De 80 Plus Gold-stroomomvormer van 1000 watt is Gigabyte's eerste model met de nieuwe 12+4-pins connector

In het officiële persbericht zegt de fabrikant dat "traditionele voedingen een drie 8-pins-tot-16-pins adapter benodigen om PCIe 5.0-videokaarten te ondersteunen". Gigabyte's persbericht kenmerkt de eerste keer dat een dergelijke rekensom gepubliceerd wordt, al deed Asus eerder een soortgelijke claim, zij het vager verwoord.

Productfoto van de Gigabyte UD1000GM-netvoeding, inclusief doos.

Toch doet Gigabyte's som twijfelen. De nieuwe PCIe 5.0-kabelstandaard is, samen met het PCIe-slot op het moederbord, goed voor 675 watt aan stroomtoevoer. Drie stuks 8-pin connectoren (elk goed voor 150 watt) komen inclusief het moederbordslot neer op 525 watt. In totaliteit zou dat alsnog minder zijn dan de nieuwe stroomstandaard; de nieuwe 12+4-pins connector is op zichzelf al goed voor 600 watt. Ook zou de cumulatieve adapterkabel niet beschikken over de vier extra 'signaalpinnen' van de nieuwe kabel.

Definitief uitsluitsel over de stroomkwestie laat nog even op zich wachten. Vooralsnog bestaan er immers geen videokaarten die officieel overstappen op de nieuwe PCIe 5.0-stroomstandaard, al liggen die hoogstwaarschijnlijk wel in het verschiet. De stilletjes uitgestelde RTX 3090 Ti zou de eerste 'next-gen' kaart zijn die gebruikmaakt van de 12+4-pins oplossing; daarvan wordt een lancering nog altijd in de nabije toekomst verwacht.

Gigabyte heeft, ondanks de uitgebreide aankondiging, nog geen releasedatum genoemd voor de nieuwe PCIe 5.0-compatibele voeding. De nieuwe reeks voedingen liggen al langer op de loer; bij concurrent MSI lekte recentelijk nog een lading foto's.

Dit artikel delen:

Lees meer

Sony onthult design PlayStation VR2 GOG wordt niet officieel ondersteund op Steam Deck
0

Reacties op: Gigabyte noemt 3x8-pins stroomkabel als alternatief voor PCIe 5.0-standaard

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.