Nieuws

Getest: Pc-games speelbaar in HDR

We verkennen het game-aanbod die de techniek gebruikt

Geschreven door Wilbert Meetsma op
3D is dood, leve HDR! Zoals we in ons vorige artikel besproken hebben, maken High Dynamic Range-televisies golven in de beeldschermindustrie en sinds kort worden ook pc-monitors met de techniek in het wild gespot. Maar een prachtige techniek heeft weinig zin zonder games om er op te spelen.

De auteur heeft voor dit artikel de HDR-technologie getest op een Samsung CHG70 144Hz 1440p QLED Gaming Monitor.

Als je de trotse eigenaar bent van een spiksplinternieuwe televisie of monitor met HDR-ondersteuning, wil je dat scherm natuurlijk aan het werk zetten. Het huidige aanbod van pc-games die de hogere helderheid, het betere contrast en de natuurlijkere kleuren kunnen weergeven valt op het moment van schrijven een beetje tegen. Helemaal als je zoekt naar games die de ondersteuning niet slechts hebben aangekondigd, maar ook daadwerkelijk hebben geïmplementeerd. We hebben zo veel mogelijk games getest om te ondervinden hoe het nu echt staat met HDR in pc-games.

Hitman

De puntjes op de ‘i’

Naast een beeldscherm dat genoeg licht geeft en minimaal 10-bits-kleuren kan weergeven, moet ook je videokaart in staat zijn om de beelden te produceren. In het geval van Nvidia heb je minimaal een kaart uit de GTX 900-serie nodig en in het rode kamp van AMD zijn de gpu’s vanaf de RX 400-serie klaar voor de taak. De onderstaande games hebben we aan de tand gevoeld met een Asus Strix GeForce GTX 1080 8GB, die een Samsung CHG70 144Hz 1440p QLED Gaming Monitor aanstuurt.

De configuratie van de HDR-modus is eenvoudig. Je hoeft niet, zoals vaak bij televisies, handmatig te schakelen naar een HDR-modus, want de videokaart detecteert meestal automatisch of het aangesloten beeldscherm HDR-beelden kan weergeven. Met de Samsung CHG70 werkte het in ieder geval vlekkeloos. Bij de grafische opties of direct tijdens de eerste keer dat je de game start, word je vervolgens gevraagd om twee witte vlakken precies dezelfde tint te geven. Zo houdt de game rekening met de maximale helderheid van je scherm. Als de game onverhoopt HDR heeft uitgeschakeld, terwijl je wel aan de systeemeisen voldoet, controleer dan of het spel op Full-screen staat ingesteld. Windowed en Borderless Windowed zijn vooralsnog niet geschikt voor de techniek.

Hitman

De goed ontvangen reboot van de lang lopende sluipgame Hitman is een van de eerste games die High Dynamic Range ondersteunt. Het verschil tussen HDR en standaard mag er zijn: zodra we de optie uitschakelen zijn de schaduwen duidelijk minder zwart en de kleuren knallen net iets minder mooi van het scherm. De implementatie is echter niet zonder problemen, want Nvidia-videokaarten blijken niet goed overweg te kunnen met HDR in DirectX 12 als het gaat om Hitman. Als je bij het opstarten van de game DirectX 11 selecteert, werkt alles wel naar behoren, zonder dat je er qua beeldkwaliteit op achteruit gaat.

Mass Effect
Mass Effect: Andromeda

Shadow Warrior 2

De cyberpunkwereld van Shadow Warrior 2 leent zich uitstekend voor HDR, met zijn felle neon-borden en bloederige effecten. Als na het aanzetten van HDR het beeld er flets uitziet, zet dan de gammawaarde bij de grafische opties zo laag mogelijk om het futloze grijs echt zwart te maken.

Mass Effect: Andromeda

Mass Effect: Andromeda valt op omdat de game niet alleen HDR10 ondersteunt, maar zelfs al geschikt is voor de Dolby Vision-standaard voor HDR. Niet dat je daar binnenkort gebruik van kunt maken, want de monitors die je vandaag kunt kopen halen nog niet de vereiste helderheid en kleurdiepte om het verschil met HDR10 te kunnen zien.

Obduction

De puzzelgame Obduction is de spirituele opvolger van het legendarische Myst en de vele kleuren van de vreemde planeet komen uitstekend tot hun recht met HDR. “Maar The Witness is nog beter en ondersteunt ook HDR!”, horen we je nu zeggen. Daar komen we nog op terug.

Obduction
Obduction

Resident Evil 7: Biohazard

Een game waarin je urenlang door een duister landhuis sluipt is misschien niet de eerste ervaring waar je aan denkt als het gaat om de voordelen van HDR. Inderdaad, van de betere kleuren ga je niet veel merken, maar de betere zwartwaarden die HDR tot gevolg heeft merk je des te beter. Het licht dat door de met planken bedekte ramen valt, zag er nog nooit zo verwelkomend uit.

Paragon

De multiplayer-actiegame Paragon van Epic Games is de hekkensluiter als het gaat om HDR-ondersteuning. In het optiemenu kun je kiezen tussen 1000 en 2000 nits – ter vergelijking: de Samsung CHG70 haalt 600 nits – waardoor beeldschermen die minder licht geven de game er juist donkerder uit laten zien. Paragon houdt er dus geen rekening mee dat pc-monitors aanzienlijk minder licht nodig hebben voor HDR dan televisies, omdat je dichterbij het scherm zit. Met 2000 cd/m² hou je twee smeulende gaten over waar je ogen zaten. Andere games, zoals Hitman en Mass Effect: Andromeda, zijn hier veel preciezer in, waardoor de ondersteuning van Paragon achterblijft.

Paragon
Paragon

En de rest?

We noemden het al: de huidige ondersteuning voor High Dynamic Range-beelden laat nog te wensen over. Meerdere studio’s hebben aangekondigd dat ze hun nieuwste games zullen updaten met de techniek, maar sindsdien is het vooralsnog stil gebleven. Zo wachten we nog steeds op ondersteuning bij Deus Ex: Mankind Divided, The Witness en Rise of the Tomb Raider, ook al is de komst van HDR naar deze titels al maanden geleden aangekondigd.

Het is niet alleen dat de techniek nog nieuw is, want games als Gears of War 4, die op de Xbox One wel HDR ondersteunen, doen dat niet op de pc. De verklaring is dat de games die op het Universal Windows Platform draaien, waaronder dus Gears of War 4, de game hooguit in Borderless Windowed kunnen weergeven. En zoals we eerder al noemden werkt HDR met de huidige implementatie van de techniek in Windows alleen met Fullscreen. Voor het spelen van Gears of War 4 met HDR ingeschakeld zul je dus voorlopig je monitor op een Xbox One moeten aansluiten.

We overdrijven niet als we zeggen dat High Dynamic Range de meest indrukwekkende ontwikkeling is op het gebied van beeldschermen sinds de uitvinding van het LCD-scherm. De vroege vogels die nu al een HDR-monitor thuis hebben staan, zullen alleen nog een poosje moeten wachten voordat er meer games komen die de baanbrekende techniek ondersteunen. Dit betekent echter niet dat HDR niet de moeite waard is, want de voordelen zijn zonneklaar.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Samsung. De inhoud is volledig bepaald door de redactie van Gamer.nl.

Dit artikel delen:

Lees meer

Speedrunner speelt alle Fallout games uit binnen twee uur Uitstel van Kingdom Hearts 3 'komt niet door het ontwikkelteam'
11

Reacties op: Getest: Pc-games speelbaar in HDR

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 17 juli 2017 13:39
  Hoi wilbert je zegt minimaal een 900 serie van nvidea ondersteunt hdr.
  Maar ik heb een 980 ti en als ik die op me tv aansluit en wil 4k hdr gamen dan springt me beeld aan en uit.
  Doe ik HDR uit dan is er niks aan de hand en 4k ondersteunt ie dan gewoon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 17 juli 2017 14:51
  @hulstpower

  Gpu's op basis van Maxwell zouden hdr gewoon moeten ondersteunen. Wat voor hdmi-kabel gebruik je? Er zit namelijk een verschil tussen de standaard en 'high speed'. Die laatste heb je nodig.

  Wat ook kan is dat je scherm/televisie een firmware-update nodig heeft, zoals deze gebruiker overkwam: reddit.com/r/nvidia/comments/52p4el/hdr_on_gtx_980/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 17 juli 2017 16:19
  @swieb ik gebruik zowel de HDMI kabel van me xbox one s als die van me ps4 pro waar ik beide hdr gebruik. Ik las dat nvidea dat het een probleem is die vaker voor komt. En zoals ik al zeg zet ik hdr uit op de tv dan loopt alles perfect.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 20 juli 2017 17:50
  @hulstpower

  Het ziet er naar uit dat 4K HDR op 60 Hz met 10-bit kleuren een stap te ver is voor HDMI 2.0, de bandbreedte is er gewoon niet. De reden dat het wel werkt op de consoles is omdat ze waarschijnlijk sjoemelen met de kleurdiepte en/of de resolutie en/of de framerate.

  Bottomline: 4K, 10-bit of 60Hz. Je mag er twee kiezen.

  Dit vond ik een verhelderende post: reddit.com/r/pcgaming/comments/5b8neo/4k60hz_hdr_a_small_problem/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ludwig

  • 21 december 2017 11:24
  @Swieb
  Het werkt inmiddels wel op Nvidia als de output maar op custom staat. De hdr settings worden dan automatisch ingesteld op Chroma 4-2-2 10 bit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 17 juli 2017 17:50
  Sorry hoor, maar geef mij maar fatsoenlijke 3D boven HDR anytime.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 17 juli 2017 20:49
  @superdre

  Daar sluit ik mij bij aan.
  Ik ben ook een van de weinige die 3D helemaal te gek vind mits goed gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Scream2Late

  • 18 juli 2017 00:42
  @superdre ROFL

  Goede 3d is op 1 hand te tellen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 18 juli 2017 09:56
  @scream2late

  Xbox exclusives ook ROFL

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 19 juli 2017 16:21
  Hoewel in de introductie pc gaming via een 4k hdr televisie genoemd wordt, gaat het artikel verder totaal niet in op de bandbreedte limitaties van hdmi 2.0 en de gevolgen die dit heeft voor 4k gamen.

  Om het voorbeeld van ME: Andromeda aan te halen… Onder welke instellingen kun je nu precies Dolby Vision in die game aan de praat te krijgen op 4K 60 hz via hdmi? RGB full, 8-bit kleurdiepte (en ik denk 4:4:4 chroma subsampling?) gaat prima zo lang ik de game op HDR 10 laat staan. Dit zijn mijn standaard instellingen in Nvidia Control Panel. Waarom claimt dit artikel dan dat HDR gaming alleen met 10-bit kleurdiepte mogelijk is? Hoort daar eigenlijk 'Dolby Vision' te staan?
  Naar Dolby Vision switchen in Andromeda levert bij mij een vreemd pixelated roze beeld op. Volgens mij omdat de kleurdiepte niet op 10-bit staat? Dus nu is de vraag of het het waard is om met YcbCr422 met 10-bit kleurdiepte de game in Dolby Vision te spelen, of dat RGB full met 8-bit kleurdiepte en HDR10 mooier is.

  Daarnaast heb ik tot nu toe twee keer gehad dat de game vastliep en de tv denkt dat hij geen signaal meer ontvangt. Het zou fijn zijn als Windows of de Nvidia drivers ervoor zouden zorgen dat de tv direct na een vastloper het signaal krijgt om een SDR signaal te verwachten.

  Al met al is hdr gaming op de pc nog niet wat het moet zijn wat mij betreft… Momenteel zijn er nog niet echt monitoren op de markt waarop 4K hdr content proper afgespeeld kan worden, maar 4K hdr televisies met hdmi poorten zijn er volop! Die usecase blijft echter onderbelicht in dit artikel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 20 juli 2017 18:10
  @arrahant

  Ik ben inderdaad niet ingegaan op de combinatie van 4K en HDR, om de eenvoudige reden dat ik het heb getest met een 1440p-scherm. Ik snap je opmerking alleen niet helemaal. Waar noem ik 4K-televisies?

  Het heeft voorlopig geen zin om Dolby Vision in Andromeda aan te zetten. De 12-bit schermen waar Dolby Vision van uitgaat zijn er simpelweg nog niet. Daar komt bij dat, zoals je al opmerkt, 4K HDR-content blijkbaar nog een heel gedoe is. Met de beperkingen van HDMI 2.0 zul je ergens moeten inleveren. 30Hz zou nog wel moeten werken.

  Waar claim ik dat HDR alleen mogelijk is met 10-bit? In het vorige artikel zet ik uiteen dat HDR in principe los staat van kleurdiepte, maar door de huidige standaarden wel wordt meegenomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.