Nieuws
Een Huey-helikopter in Vietnam, met RTX On.

Gestolen EVGA-videokaarten duiken op in Vietnam

'Fortunate Son' doemt op vanuit de bosgrens

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Op Vietnamese Facebook-groepen worden foto's gedeeld van populaire EVGA-kaarten in grote getalen, compleet met dozen en serienummers. Volgens enkele oplettenden komen de productcodes overeen met die van een eerder gestolen vrachtlading videokaarten.

EVGA deed afgelopen november zelf bericht van de vrachtwagendiefstal onderweg naar San Fransisco. De precieze inhoud van de buit werd niet gedeeld, maar EVGA sprak wel over "marktprijzen tussen de 329,99 en 1959,99 dollar". 

Omdat het Amerikaanse bedrijf al direct wist welke serienummers verdwenen, werd (legitieme) doorverkoop en registratie voor fabrieksgarantie systematisch geblokkeerd. Om die reden zijn de gestolen kaarten vermoedelijk naar de andere kant van de planeet verscheept, waar men minder geeft om louche verkregen gpu's.

Reeds verwijderde foto van een vrachtlading (vermoedelijk gestolen) RTX-kaarten ter verkoop op Facebook.

De EVGA-videokaarten werden op Facebook-pagina's aangeboden om in mining-systemen te zetten, uiteraard tegen betaling voor de doorverkopers en systeembouwers. Ter promotie werden trots muren gebouwd van onder meer RTX 3080 Ti's en werd gepocht met de watergekoelde modellen. Op een aantal foto's bleken serienummers duidelijk af te lezen van de dozen. 

Op de Facebook-groep voor 'Vietnamees gaming-drama' werden de foto's opnieuw gedeeld, met ditmaal de vermelding dat het om de gestolen vracht zou gaan. Een aantal van de serienummers zou verklapt hebben dat het niet de meest legitieme lading gpu's was.

Een enkele koper van de betwijfelbare kaarten zou ter controle zijn twee RTX 3080 Ti's door EVGA's garrantie-checker genomen hebben. De officiële website gaf hem een melding terug dat de kaarten inderdaad onderdeel waren van de diefstal eind oktober — de garantie kon niet verstrekt worden.

Reeds verwijderde Facebook-berichten van een vrachtlading (vermoedelijk gestolen) RTX-kaarten ter verkoop.

Later werd per update nog toegevoegd dat de gefotografeerde kaarten wél via een legitiem bedrijf geïmporteerd zouden zijn, 'Hoang Minh PP Company', al blijft de herkomst van de vracht dubieus. Veel van de originele foto's met muren van videokaartdozen zijn reeds verwijderd.

EVGA heeft zelf nog geen respons gegeven op het Vietnamese 'gaming-drama'. In november zette het bedrijf het wel een tiplijn op om te achterhalen waar de gestolen kaarten uiteindelijk zouden belanden. In Vietnam geldt overigens de wet dat gestolen goederen teruggebracht moeten worden naar de rechtmatige eigenaar.

Dit artikel delen:

Lees meer

'Ontwikkelaar Destruction All-Stars van Twisted Metal afgehaald' GTA Online geeft een hoop in-game spullen weg
0

Reacties op: Gestolen EVGA-videokaarten duiken op in Vietnam

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.