Nieuws
Promotionele render rondom de Radeon RX 6000-generatie videokaarten van van AMD.

Geruchten verlagen RDNA 3-verwachting naar 73 teraflops

Navi 31-topmodel lijkt toch ietwat afgezwakt

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Hardware-ingewijden zijn tot nieuwe overeenstemming gekomen over AMD's volgende generatie videokaarten; het RDNA 3-vlaggenschip zou toch 'maar' 73 teraflops trekken.

In het specifiek betreft het eerdere verwachtingen over de hoeveelheid stream-processoren, in combinatie met de verwachtte kloksnelheid van circa 3,0 GHz. Voorheen werd gedacht dat de nieuwe Navi 31-gpu uit maar liefst 15.360 stream-processoren bestond; dat blijkt nu toch 12.288 te betreffen (via @Greymon55)

Ook nu de verwachtte hoeveelheid fysieke rekenkernen met een vijfde gekrompen is, zou het topmodel uit de RDNA 3-generatie alsnog 73 teraflops aan FP32-rekenkracht bieden. Voorheen werd kortstondig geclaimd dat AMD maar liefst 92 teraflops zou kunnen bieden, maar dat werd nooit officieel onderbouwd.

Eerder lekte al uit dat AMD met de volgende reeks videokaarten overstapt van de eerdere 'compute units' (CU) op nieuwe 'work group processors'. De Navi 31-gpu zou daar 48 stuks van bieden, met daaronder ook 12 shader arrays en 6 shader engines. Het vlaggenschip zou daarbij ook een Infinity Cache van 256 of 512 MB tellen, maar daarover lekte weinig nieuws uit.

De lager gelegen Navi 32- en Navi 33-gpu's, waarvan nog geen vermeende kloksnelheden lekten, zouden uit respectievelijk 32 werkgroepen en 16 werkgroepen bestaan. Daarbij horen vermoedelijk 8192 en 4096 stream-processoren, maar de vermeende (FP32-)rekenkracht is momenteel nog niet te achterhalen.

AMD zelf houdt zich nog altijd stil over de specificaties en prestaties van de nieuwe RDNA 3-videokaarten (Radeon 7000). De chipgigant wil de generatie nog altijd eind 2022 officieel aftrappen, maar qua details laat AMD ons voorlopig over aan ingewijden. Wel is het vrijwel zeker dat vrijwel alle RDNA 3-gpu's overstappen op het 6 nm of zelfs 5 nm procedé van TSMC.

Dit artikel delen:

Lees meer

Mod voegt Elden Ring-achtig berichtensysteem aan Skyrim toe Crystal Dynamics blijft meehelpen aan ontwikkeling van Perfect Dark
2

Reacties op: Geruchten verlagen RDNA 3-verwachting naar 73 teraflops

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  oropher

  • 2 mei 2022 21:59
  Tegen die tijd is de Apocalyps aardig op gang gekomen denk ik, dus ja.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JinShepard01

  • 3 mei 2022 09:47
  Helaas zegt Nvidia 100TFPs te halen. En wss ook een betere Raytracing. We zullen het zien, elke geval als je een nieuwe pc with met intel erin, hoef je kachel niet aan in de zomer, en hoef je niet zorgen te maken dat mensen zich af vragen waarom je gamed in de zomer, want dat kan niet meer want dat is te heet, tenzij je een airco hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.