Nieuws
Een momentopname uit Gamers Nexus' video-ontleding van de Steam Deck-handheld.

Eerste Steam Deck-ontledingen tonen apu van Valve en AMD

Valve's pc-handheld staat al in vol ornaat

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Tech-kanalen als Gamers Nexus en Linus Tech Tips tonen alvast volledige ontledingen van Valve's binnenkort te verschijnen Steam Deck. Voor het eerst werd de draagbare game-pc door onafhankelijke journalisten ontleedt en in vol ornaat getoond.

De zogenaamde 'teardowns' tonen niet alleen veel interne componenten, maar bieden ook een goede blik op Valve's unieke, eigen microchip. De Steam Deck draait op een mede door AMD gefabriceerde 'Van Gogh'-apu, welke bestaat uit een Zen 2-processorcomponent en de RDNA 2-architectuur voor het grafische werk. De apu is daarmee vooralsnog een unicum; RDNA 2 was tot voor kort niet in draagbare vorm te verkrijgen.

In de onderstaande video wordt het moederbord, alsmede de apu en vele andere onderdelen van de Linux-handheld in vol ornaat getoond. De ontleding haalt niet elk minuscuul component los ter controle, maar gaat aanzienlijk dieper dan menig Steam Deck-afnemer durft te gaan.

Bij het ontleden van de Steam Deck valt ook op dat er minder koeloplossingen aanwezig zijn dan bij andere, soortgelijke systemen. De handhelds van Ayaneo zijn bijvoorbeeld uitgerust met meer hittegeleiders en grotere ventilatoren, al draaien die ook op zwaardere AMD-apu's. De door Ayaneo gebruikte Cezanne- of Barcelo-chip opereert op 10 tot 25 watt, waar de Valve's Van Gogh-alternatief het doet met 4 tot 15 watt.

De huidige rits video-ontledingen dienen nog niet echt als recensie van de Steam Deck, maar ze kaarten wel wat mogelijke minpunten aan. Zo claimt Steve Burke van Gamers Nexus dat hij twijfels heeft bij de moeilijk te vervangen batterij. Valve gaf eerder aan dat ze niemand aanraden de Steam Deck zelf open te schroeven, maar volgens Burke "zijn accu's toch hetgeen wat je het snelst wil vervangen, indien dat mogelijk wordt gemaakt".

Wereldwijd worden de eerste lading Steam Deck-handhelds inmiddels verscheept — te beginnen met vroege testexemplaren voor journalisten en influencers. Wie nu nog een Steam Deck bestelt (vanaf 419 euro), kan pas "na het tweede kwartaal" van 2022 op beschikbaarheid rekenen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Petitie voor Battlefield 2042-vergoeding wint aan tractie Walibi organiseert eerste editie Walibi Play
4

Reacties op: Eerste Steam Deck-ontledingen tonen apu van Valve en AMD

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Gaurav

  • 9 februari 2022 16:35
  > De door Ayaneo gebruikte Cezanne- of Barcelo-chip opereert op 10 tot 25 watt, waar de Valve's Van Gogh-alternatief het doet met 4 tot 15 watt.

  En dan te bedenken dat deze APU met max 15 watt verbruik alsnog de competitie eruit blaast en de verwachtingen qua game prestaties overtreft, in de 2 previews die de verschillende handheld PCs vergeleken. (weliswaar in games geselecteerd door Valve voor de previews, we gaan zien hoe hij zich verhoudt in al het andere met de reviews vanaf 25 feb) Knap staaltje werk van AMD + Valve.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 9 februari 2022 16:43
  @Gaurav Ja, ik verwacht ergens ook wel dat deze chip inderdaad vele lekkerdere rendementen boekt. Krijg je er natuurlijk ook van als je apu in essentie een soort kleiner broertje is van, zeg, de Xbox Series S, in plaats van een traditionele laptopchip.

  Ben zelf ook heel benieuwd hoe de Steam Deck straks speelt en aanvoelt. Hoorde wel dat het scherm iets minder sRGB dekt dan veel andere machines, maar lijkt me bijzaak als je praktisch alle pc-games gemakkelijk buiten de deur kan spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 9 februari 2022 21:52
  Wel een probleem is dat eigenlijk alle hardware die valve tot nu toe zelf gereleased heeft vaak van behoorlijk slechte kwaliteit is. Index controllers gaan vaak snel kapot zo ook hun steam controller, steamlink waren ook genoeg problemen mee, en de index headset ook. Dus ben dan heel benieuwd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Masterchief

  • 9 februari 2022 22:10
  Ik ben ook zo benieuwd naar het prestatieverschil in games wanneer je Windows en de steamstore installeert op het Steamdeck!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.