Review

De Razer Kaira Pro is een uitstekende headset voor de next-gen Xbox-gamer

Multifunctioneel, eenvoudig in gebruik en erg comfortabel

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

De Razer Kaira Pro is een prima headset voor zowel Xbox- als Windows-gamers, die dankzij zijn Xbox Wireless- en bluetooth-combinatie zeer flexibel voelt in gebruik.
7,2
Score
72
Score: 70
 • Pluspunten
 • Flexibilteit en comfort
 • Minpunten
 • Drukke in-game situaties klinken geknepen en schel
Razer is zowel in uitstraling als assortiment een gamermerk in hart en nieren. De Kaira Pro past met zijn groene accenten en ledverlichting in de oorschelpen perfect binnen het huidige assortiment. Razer wil met deze headset voorzien in een multifunctionele en flexibele optie voor de next-gen Xbox-gamers.

De Razer Kaira Pro 

Prijs: €149,99

Verbinding: Xbox Wireless bluetooth 5.0

Compatibiliteit: Xbox One & X/S en Windows

RGB features: Ja

Batterijduur: 20 uur zonder ledverlichting / 15 uur met ledverlichting

Dat doet de Kaira Pro onder andere door volledig compatibel te zijn met Xbox Wireless. Je hebt dus geen extra dongle nodig om de headset aan je console te verbinden. Je kunt hem daarnaast - wél met een speciale Xbox Wireless dongle - ook prima gebruiken in combinatie met een windows-pc. De Pro-variant kost 150 euro en beschikt naast een aantal visuele toevoegingen ten opzichte van het standaard model ook over een bluetoothverbinding. Deze bluetoothverbinding is tegelijk te gebruiken met de Xbox Wireless en dat maakt van de Kaira Pro op het eerste gezicht inderdaad een behoorlijk multifunctionele headset.

Bouwkwaliteit

Zowel de hoofdband als de oorschelpen van de Kaira Pro zijn gemaakt van hard plastic en worden aan elkaar verbonden doormiddel van een metalen verstelsysteem. De oorschelpen kunnen ongelofelijk ver draaien - meer dan 90 graden - waardoor je de headset eenvoudig om je nek hangt. Ook de positionering op je hoofd wordt geholpen door de draaiing van de oorschelpen. Ze kunnen namelijk ook licht naar binnen kantelen, zodat ze perfect op de ronding van je achterhoofd aansluiten om omgevingsgeluid te dempen. De bekleding van zowel de oorschelpen als hoofdband is daarnaast erg zacht en luchtig, waardoor je deze headset prima voor een langere periode op kunt houden.

Razer-producten laten zich vaak kenmerken door hun excentrieke ontwerp, maar bij de Kaira Pro is het vooral het oog voor detail wat opvalt: elk onderdeeltje op de headset past perfect in elkaar. De hoofdband is zeer flexibel en de zachte stof die het hoofdkussen bekleedt loopt zelfs onder het harde plastic door. Daarmee wordt het alleen zichtbaar als je de oorschelpen wat verder van elkaar trekt. De combinatie van dit soort details, de compactheid en flexibiliteit doen de Kaira Pro overkomen als een zeer goed gebouwde headset.

Instelopties

Deze Pro-variant beschikt over ledverlichting in de oorschelpen en is draadloos te verbinden middels Xbox Wireless en bluetooth 5.0. Onderop de linkerschelp vind je een usb-c-ingang voor het opladen van de batterij. De batterij gaat, mits je de ledverlichting in de oorschelpen uitzet, twintig uur mee. Wil je de verlichting aanhouden tijdens het spelen, dan moet je genoegen nemen met vijftien uur per volle batterijlading. Je kunt echter gewoon draadloos doorspelen terwijl de Kaira Pro oplaadt, dus een echte beperking vormt de batterijduur nooit.

Verder vind je op de linkerschelp een volumewiel, de aan- en uitknop, muteknop voor de microfoon en de bijbehorende minijackingang om de loskoppelbare microfoon in te pluggen. De aan- en uitknop van de Kaira Pro dient tegelijkertijd voor het besturen van de ledverlichting. Als de headset aanstaat kun je met een korte druk op deze knop de verlichting in- of uitschakelen en door de verschillende verlichtingspresets scrollen.

Op de rechterschelp vind je de knop voor het maken en verbreken van de bluetooth 5.0-verbinding. Deze knop is, op het moment dat er een verbinding actief is, ook een actieknop. Met de knop kun je bijvoorbeeld je telefoon opnemen of een nummer pauzeren. Je vindt hier ook de pairingknop voor het maken van verbinding met je Xbox One of X/S en een tweede volumewiel voor het balanceren van het game- en chatgeluid. De pairingknop is, net als de aan- en uitknop, multifunctioneel. Je kunt met deze knop naast verbinding maken ook door verschillende equalizer-presets scrollen.

Bij de Kaira Pro krijg je dezelfde Hyperclear Super Cardioid Mic als bij de eerder geteste Blackshark v2-headset. Het is een uitstekende, maar ietwat dun klinkende microfoon. Er is in het geval van de Kaira Pro ook een uitzonderlijk grote windkap aanwezig om te p-, t- en s-klanken te temmen en de hypercardioide constructie - waar je meer over kunt lezen in de Blackshark v2-review - zorgt dat de microfoon behoorlijk ongevoelig is voor omgevingsgeluid. Naast deze hypercardiod microfoon, zit er ook een kleine, onzichtbare microfoon in de behuizing van de Kaira Pro gebouwd. Zo kun je bijvoorbeeld in bluetoothmodus eenvoudig telefoneren zonder dat je de loskoppelbare microfoon hoeft in te pluggen.

Software

Omdat de Kaira Pro voornamelijk is ontworpen voor de Xbox One en X/S verwacht je het misschien niet direct, maar er is software voor de headset beschikbaar. De Razer Headset Setup-applicatie is beschikbaar voor zowel de Xbox als Windows-pc’s. Binnen deze software krijg je voornamelijk de controle over equalizerinstellingen. Voor zowel de luisterbalans als de microfoonklank zijn aparte equalizers beschikbaar en kunnen er presets worden aangemaakt en opgeslagen. Ook de kleuren van de ledverlichting en de tijd die verstrijkt voordat de headset zichzelf uitschakelt kunnen hier worden ingesteld.

De klank

Equalizerinstellingen zijn leuk ter personalisatie van je headset, maar laten we voorop stellen dat ze in het geval van de Kaira Pro niet essentieel zijn om deze headset goed te laten klinken. Bij het luisteren van muziek valt direct op dat de Kaira Pro absoluut geen neutraal klinkende headset is, maar prima met zichzelf in balans. Dat wil voornamelijk zeggen dat er zijn geen overdreven nadrukken in het frequentiespectrum zijn en dat zorgt voor een aangename luisterervaring. Er is definitie in het hoog en het laag klinkt warm en vol, zonder overdreven benadrukt te worden. Veel gameheadsets laten nog wel eens steken vallen in het midlaag. Dat is bij de Kaira Pro niet het geval. Deze headset laat muziek warm klinken en daarmee vooral in ruimtelijke zin mooi tot leven komen.

Omdat er geen overdreven, onaangename nadrukken zijn in de klank van de headset, kun je je moeiteloos inleven in de gamewereld. Daarmee zorgt de Kaira Pro voor een groot gevoel van immersie. De lokalisatie van de headset is daarnaast prima op orde, dus naast wegdromen in de omgevingsgeluiden kun je ook prima audiocues volgen en snel reageren op vijandelijke bewegingen. Wat wel opvalt bij drukke in-game situaties, is dat er een ietwat geknepen klank ontstaat. Dit is het beste te beschrijven alsof de headset te veel moeite moet doen om alle verschillende onderdelen tegelijk weer te geven. Hierbij begint de klank ook iets te veel op de hoogfrequente informatie te focussen en daarmee wordt de Kaira Pro wat schel. Desalniettemin weet de Kaira Pro veel verschillende games - van shooters tot racesimulaties en rpg’s - overtuigend neer te zetten.

Lees meer hardware-reviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Factorio-update laat game crashen Speelbare sitcom 3 Out of 10 voor Switch aangekondigd
2

Reacties op: De Razer Kaira Pro is een uitstekende headset voor de next-gen Xbox-gamer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 16 februari 2021 11:37
  Je kunt echter gewoon draadloos doorspelen terwijl de Kaira Pro oplaadt, dus een echte beperking vormt de batterijduur nooit.

  Ik neem aan dat er dan een kabel in zit en dat tie dan niet meer draadloos is toch?

  Verder vind ik dit het eerste aparaat van Razer waar het logo niet spuiglelijk is. Het past goed op het ronde deel van de headset.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevilishEyes

  • 16 februari 2021 11:47
  > Desalniettemin weet de Kaira Pro

  Ik heb een hekel aan mensen die hun zin niet afm-

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.