De Jlab Talk Go is een minuscule verbetering op de microfoon van je gameheadset

De Jlab Talk Go is een minuscule verbetering op de microfoon van je gameheadset

Het Amerikaanse Jlab Audio richt zich op de budgetmarkt. Ze bieden een groot assortiment audioproducten, van in-ear oordoppen tot aan noise-cancelling headsets, allemaal voor een zachte prijs.

De Jlab Talk Go is de goedkoopste usb-microfoon uit het assortiment van Jlab: je haalt hem in huis voor nog geen 70 euro. Voor dat geld krijg je uiteraard de microfoon zelf, maar ook een usb-c naar -a-kabel en een kleine, driebenige desktopstandaard met rubberen voetjes.

 

Bouwkwaliteit

Net als de Jlab Play, is ook de Talk Go voorzien van blauwe accenten. Achter de kunststof grille vind je een blauwe windkap en ook de eerder genoemde rubberen pootjes zijn blauw gekleurd. De driebenige standaard is verder volledig gemaakt van metaal en voelt daarmee behoorlijk stevig en vertrouwenwekkend aan.

Datzelfde geldt helaas niet voor de microfoon. De plastic grille die de membranen beschermt oogt redelijk stevig, maar geeft een beetje mee als je erop duwt. Hoewel het grootste deel van de behuizing - op de grille na - van metaal is, valt op dat de Jlab Talk Go ongelofelijk licht is. Natuurlijk zegt dat niet direct iets over de klank van deze microfoon, maar het zorgt wel voor de nodige twijfels over de levensduur van de Talk Go.

Onderop de microfoon zitten de nodige knoppen. Zoals gezegd beschikt de microfoon over meerdere membranen en dat zorgt ervoor dat je kunt schakelen tussen twee verschillende richtingskarakteristieken. Dit doe je met de knop centraal onderop de Talk Go: druk je deze lang in, dan schakel je tussen een omnidirectionele- en cardioid-karakteristiek. Druk je hem kort in, dan mute je het signaal.

 

In de praktijk

Naast de multifunctionele mute-knop is er onderop de microfoon ook een volumewiel en een hoofdtelefoonuitgang te vinden. Via deze hoofdtelefoonuitgang is er direct monitoring beschikbaar. In de handleiding en online instructievideo’s wordt verteld dat het volumewiel het volumeniveau van de directe monitoring aan kan passen. In de praktijk blijkt dit niet het geval; het volumewiel bestuurt alleen het totale uitgangsniveau.

Dat betekent dat er geen mogelijkheid is om je eigen stemgeluid zachter te zetten. Nog los van het feit dat het vreemd is dat de handleiding en instructievideo’s anders aangeven, is het behoorlijk onpraktisch. Heb je de Jlab aangesloten en je hoofdtelefoon ingeprikt, dan kun je geen muziek luisteren zonder de hele tijd versterkt omgevingsgeluid er doorheen te horen. Tenzij je de direct monitoring volledig uitschakelt door voor je in- en output een andere bron te selecteren natuurlijk, maar dat is niet in iedere situatie de beste oplossing. Het is een behoorlijke domper op de gebruiksvriendelijkheid.

Wat gebruikservaring betreft is er verder eigenlijk niet direct iets mis met de Talk Go, maar het valt wel op dat niets vanzelf gaat. Niet alleen voor het uitschakelen van de direct monitoring moet je handmatig instellingen veranderen, ook als je de microfoon aansluit wordt hij niet automatisch als in- of outputapparaat herkend.

 

De klank

De klank van de microfoon is op het niveau dat je kunt verwachten voor deze prijs. In cardioide modus is de Talk Go ongelofelijk gevoelig voor laagfrequente informatie. De plastic grille dempt, niet geheel verassend, vrijwel niets aan luchtdrukverschillen. Ook de interne windkap lijkt niets te doen voor p- en b-klanken. Dat zorgt ervoor dat stemmen niet alleen ietwat nasaal klinken, maar dat je bij medeklinkers ook een flinke plop om je oren krijgt.

Wil je wat minder omgevingsgeluid op je stemopname en beweeg je daarom wat dichterbij de microfoon, dan valt op dat er snel vervorming ontstaat. Zelfs als je de gain digitaal vrijwel helemaal dichtdraait, is het af en toe nog oppassen dat je geen vervormingseffect opneemt. In de omnidirectionele modus lijkt de Jlab Talk Go hier een stuk minder gevoelig voor, maar ontbreekt het dan weer aan de nodige definitie in de klank.

Je schaft voor 70 euro effectief gezien een kleine verbetering aan ten opzichte van de interne microfoon van je laptop of goedkope gameheadset

-

Concluderend

De Jlab Talk Go is een eenvoudige usb-microfoon met problemen die te verwachten zijn bij een microfoon van deze prijs. Je schaft voor 70 euro effectief gezien een kleine verbetering aan ten opzichte van de interne microfoon van je laptop of goedkope gameheadset; dat is simpelweg het geld niet waard. Een echte podcast zul je met de Talk Go niet maken. Voor gaming is het daarnaast een groot gemis dat de direct monitoring niet in volume instelbaar blijkt. Je kunt beter even doorsparen.

 

Conclusie

Voor 70 euro schaf je effectief gezien een kleine verbetering aan ten opzichte van de interne microfoon van je laptop of goedkopere gameheadset. Dat is simpelweg het geld niet waard. Als fervent streamer of contentmaker kun je beter even doorsparen.

Plus- minpunten

Kleine verbetering op gameheadsetmicrofoon

Ingebouwde windkap niet goed genoeg voor serieuze opnames

volumebalans direct monitoring niet in te stellen

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou