Review

De Audeze Mobius-headset zit boordevol technologische hoogstandjes

Uitstekend dynamisch bereik en een prachtige klank voor een zeer specifieke doelgroe

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

De Audeze Mobius is perfect voor de gamer die op meerdere platformen gamet, erg groot muziekliefhebber is en daarnaast hoogwaardige geluidskwaliteit én de gimmicks van de surround en ruimtelijkheids-technologie kan waarderen. Wees wel bereid om hiervoor een razendsnelle gebruikservaring op te geven.
8,4
Score
84
Score: 85
 • Pluspunten
 • Geluidskwaliteit, dynamisch bereik
 • Minpunten
 • Gebruikservaring wordt wat ondergesneeuwd door alle mogelijkheden
Er wordt in de marketing van gameheadsets wel vaker gesteld dat een headset uniek is. Zo ook bij de Audeze Mobius. Het is echter een van de weinige headsets waarbij ‘uniek’ daadwerkelijk omschrijft wat deze gameheadset allemaal te bieden heeft.

Audeze Mobius 

Prijs: €399,-

Verbinding: Usb-a, usb-c, minijack en bluetooth

Compatibiliteit: Volledig compatibel met Windows en Mac, beperkt compatibel met alle devices die minijack- en/of bluetoothverbindingen ondersteunen

RGB features: Nee

Audeze is een bedrijf dat zich volledig specialiseert in hoofdtelefoons. Ze hebben modellen voor serieuze studiotechnici, dagelijks gebruik en ook specifiek voor gaming. Veel van de hoofdtelefoons van Audeze maken gebruik van zogenaamde Planar Magnetic drivers. Over het algemeen zijn de drivers die je in een headset vindt zogenaamde Dynamic Drivers. Deze drivers generen geluid door via een magneet een ronde speaker naar voren en naar achteren te laten vibreren. Dit resulteert in geluidsgolven die jouw oren waarnemen als geluid. Bij Planar Magnetic drivers wordt er niet een ronde speaker, maar een groter, rechthoekig, superdun vlies - een membraan - aan het trillen gebracht

Een groter, vibrerend oppervlakte brengt in dit geval meer precisie, definitie en een beter dynamisch bereik met zich mee: behoorlijk grote voordelen als het aankomt op hoogwaardige audio. Er zijn echter ook een aantal minder praktische kanten aan het gebruik van Planar Magnetic-drivers. De grootste hiervan is dat ze een stuk meer energie nodig hebben om te werken. Er is dus altijd een extra - in dit geval ingebouwde - versterker nodig om geluid te genereren, met alle praktische implicaties van dien. Ook resulteert het gebruik van deze geavanceerde techniek in een behoorlijk prijskaartje: de Audeze Mobius kost 399 euro. Daarvoor krijg je echter niet alleen een headset die beschikt over deze excentrieke drivers, er is een stuk meer technologie aan boord van deze headset. Maar voordat we kijken naar de ingebouwde gyroscopen, 3D Sound en 7.1 surround-mogelijkheden, nemen we eerst de bouwkwaliteit van deze unieke headset onder de loep.

Bouwkwaliteit

De headset, incluis het verstelsysteem en de scharnieren van de oorschelpen, is volledig gemaakt van hard plastic. Er is echter een rubberachtige coating aangebracht op de buitenkant van zowel de oorschelpen als de hoofdband. Deze coating zorgt niet alleen voor een smaakvolle, matte look, maar ook voor een extra gevoel van stevigheid. De met synthetisch leer beklede oorkussens van memory foam zijn erg zacht en behoorlijk ruim opgezet, maar resulteren wel in de nodige warmteopbouw bij langdurig gebruik. Als je de headset even afzet om je oren wat lucht te geven, zijn de oorschelpen 90 graden te draaien, zodat de headset eenvoudig om je nek hangt.

De Mobius is zowel bekabeld als draadloos via bluetooth te gebruiken. Voor de bedrade verbindingen is er de standaard minijack-kabel, een usb-a naar usb-c kabel en een usb-c optie. Zoals gezegd heeft de headset vanwege de Planar-drivers een versterker aan boord en dat heeft een aantal praktische implicaties. Gebruik je de Mobius in combinatie met een pc via de usb-a of -c verbinding, dan zal de kabel niet alleen audio, maar ook stroom toevoeren. Als je de headset echter middels de bluetooth- of minijack-verbinding wilt gebruiken, moet de versterker evengoed erg hard werken om de drivers in beweging te zetten. Dat zorgt ervoor dat de batterij aan boord van de Mobius al binnen een kleine tien uur leeg is - iets om rekening mee te houden als je het liefst op consoles gamet. Daarbij moet ook worden gezegd dat alle meegeleverde kabels behoorlijk kort zijn. Dat is geen probleem als je een laptop gebruikt, maar de gamer met een desktop onder zijn bureau komt kabel te kort.

Op de buitenkant van de linkeroorschelp vind je de aan-knop en een microfoon-mute schuif. Onderop de schelp zijn er twee volumewieltjes te vinden: een voor het regelen van het afluistervolume en een voor het regelen van het volume van de microfoon. De microfoon klinkt minder goed dan je misschien zou verwachten van een headset met dit prijskaartje, maar voldoet prima aan de eisen van een bruikbare multiplayermicrofoon. De beide volumewieltjes zijn ook in te drukken en afhankelijk van hoe lang je de wieltjes indrukt, worden andere opties geactiveerd. Zo kun je met het volumewiel van het afluistervolume onder andere een nummer overslaan, bluetoothverbinding initiëren en de eq-preset aanpassen.

Met het volumewiel dat hoofdzakelijk de microfoon bestuurt, kun je wisselen tussen de verschillende audiomodi: 7.1 surround, stereo en hi-res. Schakel je tussen de verschillende modi terwijl de headset verbonden is, dan is er een tijdelijk verlies van verbinding tussen de headset en de betreffende computer. Dat resulteert erin dat de op dat moment afspelende audio tijdelijk uit de ingebouwde computer- of laptopspeakers komt. Op zich geen groot probleem, ware het niet dat het inschakelen van een nieuwe modus soms wel vier seconden duurt. Gebruik je de headset op een Windows-pc’s in combinatie met iTunes of Apple Music, dan moet iTunes zelfs opnieuw worden gestart na het wisselen van modus voordat er audio afgespeeld kan worden. Naast de verschillende audiomodi is er ook een aparte knop te vinden voor het opnieuw centreren van je luisterervaring in de speciale 3D-modus. Deze modus behoeft enige uitleg.

De klank en luistermodi

De 3D Sound van de Mobius is anders dan de standaard surround sound-mogelijkheden van de gemiddelde gameheadset. 3D Sound kan namelijk dankzij de gyroscopen aan boord van de headset de positie van jouw hoofd registreren. Dat zorgt ervoor dat de audio altijd van hetzelfde punt lijkt te komen: als je naar links kijkt terwijl 3D Sound aan staat, zal het geluid voornamelijk uit de rechteroorschelp komen. De techniek die hiervoor gebruikt wordt, is ontwikkeld door Waves. Dit bedrijf bracht in 1992 de eerste software equalizer voor professioneel gebruik op de markt. Dat Waves ervaren is op het gebied van audiotechnologie hoor je direct zodra je 3D Sound inschakelt. Waar dit soort gimmicks op andere gameheadsets vaak resulteren in een schelle, verkleurde klank, is de 3D Sound van de Mobius daadwerkelijk een bruikbare ervaring. Het is niet alleen leuk, het voegt ook diepte en perspectief aan geluid toe, wat tijdens gaming de immersie behoorlijk vergroot

De Planar-drivers doen daarnaast wat ze beloven: de Mobius heeft een ongelofelijk gedefinieerde en transparante klank. De balans in de klank van deze headset is uitzonderlijk - niet alleen in vergelijking met gaming headsets, maar ook als je deze headset vergelijkt met serieuzere hoofdtelefoons voor studiogebruik. Bij het luisteren van muziek valt voornamelijk de dynamische respons van de headset positief op. Er zijn maar weinig gesloten hoofdtelefoons die zo’n groot dynamisch bereik kunnen overleggen, en dat levert indrukwekkende momenten op. De Mobius geeft daarnaast veel definitie en textuur in klanken weer, wat ervoor zorgt dat je muzikale details waarneemt die je op andere headsets zelden hoort. Wat wel ietwat tegenvalt is de breedte van de stereo-ervaring in de standaard en hi-res modi. Hoewel het dynamische bereik en de definitie zorgen voor een open klank die je zonder inspanning aandachtig laat luisteren, mist het hier en daar een beetje aan grootsheid

Het laag wat uit de Mobius komt is, in tegenstelling tot veel andere gameheadsets, niet zo overdreven aangezet. Dit is een welkome klankeigenschap als je naast fervent gamer ook een grote muziekliefhebber bent. De echt doorgewinterde gamers met een voorliefde voor spektakel moeten hier wellicht even aan wennen. Desalniettemin zorgt de Mobius in-game voor een zeer aangename, overzichtelijke weergave van zowel actie als verhalende momenten. De definitie in de klank laat goed geluidsontwerp nog beter uit de verf komen: herladen, voetstappen, sprankel in geluidseffecten - deze details komen prachtig naar voren. Dat maakt van de Mobius voornamelijk een headset die kalmte en immersie in de luisterervaring vergroot, en niet een headset waarbij je driftig opzoek gaat naar audiocues.

We hebben al vaker gekeken naar headsets met surround sound-mogelijkheden. Vaak resulteert deze technologie in een onrealistische, schelle klank dat voornamelijk aanvoelt als gimmick. Hoewel het ook bij de Mobius zeker een gimmick is, moet worden gezegd dat de 7.1 surround sound van deze headset daadwerkelijk overtuigt. De filtering die moet worden toegepast om de ruimtelijkheid te suggereren, klinkt niet schel en metalig, maar weet - zeer verassend - een behoorlijk open en dieptevolle luisterervaring te bewerkstelligen. De 7.1 surround sound geeft je daadwerkelijk het gevoel van afstand tussen jou en de bron en creëert daaromheen een subtiele illusie van een geluidsveld. Voornamelijk bij het kijken van films imponeert deze 7.1-simulatie en dat zorgt ervoor dat je met de Mobius echt alle kanten op kunt.

Concluderend

Dat de Mobius een unieke headset is, moge duidelijk zijn. Dat resulteert er ook in dat het een headset is die wellicht niet voor iedere gamer de ideale oplossing biedt. Vooropgesteld klinkt deze gameheadset echt uitzonderlijk goed. De Planar Drivers bieden echt een unieke geluidskwaliteit als het aankomt op gameheadsets: het dynamisch bereik is groot, de definitie is prachtig en de algehele klank van de headset is ongelofelijk gebalanceerd. Daarnaast is het Audeze gelukt om overtuigende surround- en 3D Sound-effecten te ontwerpen die meer zijn dan alleen gimmicks.

Wel zijn er een aantal schoonheidsfoutjes in de gebruikservaring van de Mobius. Zo zijn er verbindingsdrops bij het wisselen van afspeelmodi en zijn de meegeleverde kabels wat kort. De ingebouwde versterker, die dient voor het aandrijven van de energie slurpende Planar Drivers, zorgt er daarnaast voor dat de ingebouwde batterij nog geen tien uur meegaat. Dat zijn voor de gemiddelde gamer wellicht redenen om de Mobius links te laten liggen. Het maakt van de Mobius echter absoluut geen slechte headset. Sterker nog: de Mobius is een gameheadset van een uitzonderlijk hoge kwaliteit, maar wel een die past bij een specifiek soort gebruiker. Deze Mobius is perfect voor de gamer die op meerdere platformen gamet, erg groot muziekliefhebber is, hoogwaardige geluidskwaliteit én de gimmicks van de surround- en ruimtelijkheids-technologie kan waarderen.

Lees meer hardware-reviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Clansysteem en nieuwe hero Overwatch 2 mogelijk gelekt Doelgerichte verbeteringen in 16 jaar aan SteelSeries-headsets
6

Reacties op: De Audeze Mobius-headset zit boordevol technologische hoogstandjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 22 februari 2021 14:18
  Zijn dit soort artikelen geen advertorials? Leest namelijk ontzettend als een reclame ipv een gestest product

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 22 februari 2021 17:13
  @HunterSeeker Dit is zeker geen advertorial. Gewoon een ouderwetse review. Bij betaalde content zetten we het er altijd bij!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 22 februari 2021 15:23
  En er ook nog een Steelseries plaatje onder knallen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 22 februari 2021 17:12
  @CroniC Woops, foutje!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 22 februari 2021 18:59
  Ik heb deze headset sinds een half jaar, echt fantastisch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • n1els

  • 22 februari 2021 19:19
  Er word wel heel weinig over de microfoon vermeld en of hij noise reduction heeft. Geen bluetooth 5.0. De accu wor niet als min puntje gezien, (nep) plak leer is toch echt niet fijn aan je hoofd. Hoe zit het met de concurrentie in dit prijssegment? Ik kan me er niet aan ontberen dat dit een gekleurde review is (van denk ik, een audiofiel), maar dit is wel een gaming website.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.