Cryptovaluta Ethereum verbruikt voortaan minder energie

Cryptovaluta Ethereum verbruikt voortaan minder energie

Het delven van Ethereum, een van de populairste cryptovaluta, gebeurt voortaan niet meer volgens proof-of-work. Hierdoor moet de vraag naar hoog stroomverbruik (van zware videokaarten) direct dalen.

Het consortium achter Ethereum zou al in 2017 aangegeven hebben proof-of-work te vervangen met een beter alternatief, maar de update van de blockchain werd jarenlang uitgesteld. Sinds vanochtend is de overstap volledig afgerond, zo liet ook medeoprichter Vitalik Buterin vreugdevol weten op Twitter.

Ethereum wordt sinds de zogenaamde Bellatrix-upgrade gedolven met proof-of-stake. Hierbij wordt Ethereum verkregen door er een gevalideerd aandeel van in te leggen, in plaats van honderdduizenden videokaarten wereldwijd dezelfde puzzeltjes op te laten lossen. De programmeurs achter de Ethereum-blockchain menen dat het totale energieverbruik van de cryptovaluta met ongeveer 99,95 procent af kan nemen. 

"[De overstap op proof-of-stake] zal het wereldwijde energieverbruik verminderen met 0,2 procent", zo stelt Justin Drake, een analytische onderzoeker bij Ethereum. 

Van de veranderingen op de blockchain is nog weinig te merken — in aanloop naar de update bleef de globale hashrate haast onveranderd — maar de komende weken vertonen mogelijk meer gevolgen van de overstap. 

In de lijn der verwachting ligt (wederom) een exodus van tweedehands videokaarten, welke minder en minder relevant zullen zijn voor crypto-boeren. Een toestroom van een tweedehands aanbod verlaagt mogelijk ook weer de vraagprijzen voor nieuwe videokaarten van AMD en Nvidia — welke beide ook staan te trappelen met een volgende generatie gpu's.

Ongeacht precieze repercussies vergt Ethereum in ieder geval minder stroom. Zeer waarschijnlijk vormt de sector ook minder dreiging voor nieuwe chiptekorten of overdreven hoge vraagprijzen voor videokaarten. Beide problemen werden flink versterkt door Ethereum, met zeker na eind 2019 een pijnlijke periode voor hardware-sector als gevolg.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou