Nieuws
Interne foto van desktop-hardware, met daarop (deels) zichtbaar een Corsair AIO-waterkoeler, vier werkgeheugen-modules, een casefan en een ASUS Prime moederbord.

Corsair teaset DDR5-6400-geheugen

Bandbreedtes beloven op te lopen tot 51 GB/s

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Hardware-fabrikant Corsair heeft aangekondigd "binnenkort" DDR5-geheugenmodules op de markt te willen zetten. De Amerikaanse partij deed nog geen concrete beloftes over release-plannen en -prijzen, maar teaset alvast met legio mooie cijfers. Zo zou een DDR5-module op 6400 MHz volgens Corsair bandbreedtes tot 51 GB/s kunnen ondersteunen — bijna tweemaal zo veel als een fraaie DDR4-module. 

De veelbelovende specificaties kwamen voort uit een officiële blogpost van Corsair. Aan de hand van deze 'primer' laat Corsair weten in een voorbereidende fase te zitten, betreffende de aanstaande transitie van DDR4 naar DDR5. Naar al het schijnt moet die overgang dit jaar nog aftrappen.

Staafgrafiek die de maximale bandbreedte van DDR5-6400-geheugen ondersteunt tegenover DDR4-3200 en DDR3-2133.

Corsair zet met hun teaser vooral de voordelen van de nieuwe RAM-modules tegenover de bestaande klasse. Zo zouden Corsairs DDR5-schijven ongeveer tweevoud sneller zijn, met gemakkelijk een viervoud aan volume, ten opzichte van DDR4. In theorie kunnen de schijven nog groter worden, maar Corsair spreekt nu al over de mogelijkheid van enkele DIMM-schijven à 128 GB. 

Grafiek van de maximale capaciteit die verschillende DDR-generatie aan werkgeheugen zouden kunnen ondersteunen, volgens Corsair.

Aan de hand van een paar tabellen en grafieken worden de twee generatie aan geheugen verder uiteengezet. Zo wordt benadrukt dat DDR5 op lagere voltages van 1.1 volt werkt en dat de geheugenschijven standaard over ingebakken error correction code (ECC) beschikken. Beide zijn niet zo zeer aan Corsair te danken, maar meer aan DDR5 als overkoepelende nieuwe geheugeninterface. 

Grafiek met daarin de verschillende voltages die verschillende DDR-generaties aan werkgeheugen trekken om stabiel te draaien.

Corsair zegt wel toe aan het verlagen van de CAS Latency te sleutelen. Met de komst van een nieuwe geheugeninterface stijgt vaak ook de hoeveelheid klokcycli die benodigd zijn om handelingen uit te zetten. 

Volgens Corsair zouden "DDR5-kits van de bovenste plank" vertragingen van circa 14-15 nanoseconde klokken — ongeveer gelijk aan wat een goede DDR4-module nu ook behaalt. Ter referentie: eerder aangekondigde DDR5-modules van concurrenten beloven CAS Latency-waardes van 40 tot 52. 

Onduidelijk is vooral wanneer Corsair daadwerkelijk de overstap naar DDR5 maakt, alsmede welke productlijnen het spits af zullen bijten. In de afgelopen DDR-generatie bleken vooral de Vengeance- en Dominator-reeksen van Corsair populair, beide uiteraard met optionele rgb-varianten.

Dit artikel delen:

Lees meer

Audio-Technica ATH-G1 is simpel maar doeltreffend Citybuilder Highrise City aangekondigd voor pc
0

Reacties op: Corsair teaset DDR5-6400-geheugen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.